Tekst

Novosti

Informacije o stanju u Parku
05/03/2021

Poštovani posjetitelji,

ako planirate posjet području Nacionalnog parka, to činite ISKLJUČIVO NA VLASTITU ODGOVORNOST! Cesta od ulaza Babić Siča prema Zavižanu nije prohodna za vozila, jer je pod zaleđenim snijegom.

Staze na području Parka su i dalje prekrivene vsiokim snijegom, čime je vidljivost staza, ali i markacija znatno otežana, a samim time i snalaženje u prostoru. Uz to, snježni prekrivač je zaleđen, te kretanje može biti vrlo opasno, eventualno bi se olakšalo korištenjem dereza!

Kako bismo izbjegli nepotrebno dovođenje u opasnost kako Vas kao posjetitelja, tako i osoba koje su dužne intervenirati u slučaju nezgode, molimo Vas da uvažite naša upozorenja!
 
Stoga NE preporučujemo posjet Parku!
Stanje u Parku
15/01/2021

Poštovani posjetitelji!

Vremenske prilike i stanje na terenu izuzetno su nepovoljni za posjete. Po zadnjim mjerenjima, na Zavižanu je izmjereno oko 140 cm snijega, te su vrlo niske temperature, a u narednom periodu očekuje se i pogoršanje vremena (nove oborine, još niže temperature te jak vjetar). Posjećivanje Parka do daljnjega nije moguće i posjetitelji koji posjećuju Park čine to isključivo na vlastitu odgovornost.

Pristupne ceste koje vode do glavnog ulaza Babić Siča iz smjera Krasna, te od ulaza Babić Siča do parkirališta na Zavižanu su pod snijegom i ledom. Cesta iz smjera Krasna prema Štirovači službeno je zatvorena, i nije prohodna zbog velikih količina snijega, a cesta iz smjera Jablanca prema Alanu također je pod snijegom i ledom.

Staze na području Parka su prekrivene snijegom čime je vidljivost staza, ali i markacija znatno otežana, a samim time i snalaženje u prostoru. Nedovoljna informiranost i pripremljenost o stanju na terenu kao i nepredvidivi vremenski uvjeti u ovo doba godine, najčešći su uzroci nezgoda.

Željeli bismo izbjeći nepotrebno dovođenje u opasnost kako Vas kao posjetitelja, tako i osoba koje su dužne intervenirati u slučaju nezgode, te Vas molimo da uvažite naša upozorenja!!!

Stoga NE preporučujemo posjet Parku.

U zimskim radostima možete uživati i u Krasnu.

Radno vrijeme Kuće Velebita za nadolazeće blagdane
23/12/2020

Dragi posjetitelji,

u nadolazećem razdoblju blagdana, posjetiteljski centar Kuća Velebita u Krasnu biti će otvorena svakim danom od 08:00 do 16:00 sati, osim na: Božić (25.12.), Stjepanovo (26.12.), Novu godinu (01.01.) te Sveta tri kralja (06.01.), kada Centar neće raditi. Kao i do sada posjetiteljski centar ne radi ponedjeljkom.

Sretan Božić i Nova godina!
23/12/2020

Svim ljudima dobre volje, kolegama, partnerima, suradnicima i naravno svim posjetiteljima želimo sve najbolje za nadolazeće blagdane te puno sreće i uspjeha u 2021. godini!

Projekt „Istraživači Velebita“ dobio potporu MZO
21/12/2020

Projekt „Istraživači Velebita“ koji se izvodi u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit dobio je podršku od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u okviru programa popularizacije znanosti. U nastavku projekta 2021. godine razvijat će se suvremeni obrazovni sadržaji i organizirati zanimljive radionice za učenike osnovnih škola u Lici.

Istraživači 21. stoljeća su djeca. Istraživanja u svijetu pokazuju da djecu treba od najranije dobi, u vrtiću i osnovnoj školi, zainteresirati za suvremene teme znanosti i tehnologije kako bi ih se što više usmjerilo prema zanimanjima 21. stoljeća koja su u većini bazirana na STEM područjima (prirodoslovlje, tehnika, inženjerstvo i matematika).

U suvremenom europskom obrazovanju izvanučionička nastava, koja se odvija u muzejima, prezentacijskim centrima ili zaštićenim lokalitetima, smatra se najučinkovitijim oblikom nastave. Cilj ovog projekta je u suradnji sa stručnjacima, pružiti djeci u poticajnom okruženju Kuće Velebita i okolice Zavižana širi pogled na prirodne znanosti i perspektive suvremenih zanimanja. Ključna riječ pri tome biti će istraživanje, odnosno poticanje djece da sama  istražuju i postavljaju pitanja i time se upoznaju sa znanstvenom metodom koja je u pozadini STEM područja.

Projekt se izvodi u suradnji Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Speleološkog društva Velebit i Hrvatskog fizikalnog društva.

Odluka o dodjeli koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti ispaše na području NP Sjeverni Velebit
21/12/2020
OBAVIJEST O STANJU U PARKU
18/12/2020

Poštovani posjetitelji, na cesti prema ulazu Babić Siča u Nacionalni park iz smjera Krasna ima leda, a od ulaza do Zavižana ima i snijega kao i po pješačkim stazama duž parka. Sukladno tome ne preporučamo posjet Nacionalnom parku. Svatko tko se odluči posjetiti park ide na svoju vlastitu odgovornost. Molimo Vas da uvažite naša upozorenja čime izbjegavate dovođenje u opasnost kako sebe tako i osoba koje su dužne u slučaju nesreće intervenirati i spašavati Vas.

Odluka o odabiru napovoljnijeg ponuditelja Javnog natječaja za prodaju rabljenog službenog vozila - osobnog automobila u vlasništvu JU NP Sjeverni Velebit
16/12/2020
Međunarodni dan planina 2020.
11/12/2020

„Bioraznolikost planinskih područja“ tema je Međunarodnog dana planina 2020. godine.

Izvrsna je to prilika da našem prirodnom blagu, planinama pridodamo još više pažnje, da svi shvatimo njihovu bogatu bioraznolikost ali i da pokušamo riješiti prijetnje s kojima se naše planine suočavaju.

Međunarodni dan planina svoje temelje ima u 1992. godini, kada je prihvaćeno Poglavlje 13 Agende 21 ˝Upravljanje osjetljivim ekosustavima: Održivi razvoj planina˝. Zbog sve veće pažnje usmjerene prema važnosti planina, Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i planinskih područja. Zbog toga su osnovani nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedinjeni u savez pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima. Tom su prilikom Ujedinjeni Narodi proglasili 11. prosinca Međunarodnim danom planina, a obilježava se od 2003. godine.

Opširnije...
Retrospektiva na Dane planina
10/12/2020

Međunarodni Dan planina obilježava se od 2002. godine, s ciljem povećanja svijesti o važnosti planina te utjecaju koje one imaju na prirodna i društvena obilježja prostora u kojem ljudi žive.

Javna ustanova Nacionalni park "Sjeverni Velebit" svake je godine aktivno sudjelovala u obilježavanju. Kako ove godine radi cjelokupne situacije sa pandemijom COVID-19 nažalost nismo u mogućnosti organizirati i obilježiti Dan planina na način kako smo to radili do sada, ovim putem želimo dati osvrt kako smo kroz godine obilježavali Dane planina i zahvaliti svima koji su sudjelovali.

Uključeni su bili brojni dionici koji su na razne načine dali svoj doprinos, kroz razne prezentacije, predstavljanja knjiga, kratkih filmova, kulturno umjetničkih nastupa, izložbi fotografija, sajmova lokalnih OPG-ova, kazališnih predstava za one najmlađe, kao i razno raznih zanimljivih igrica kroz naš Centar za posjetitelje, Kuću Velebita. Bilo je tu prigodnih druženja kroz degustacije raznih domaćih proizvoda i natjecanja u kuhanju kotlića.

Zahvale za pomoć u organizaciji također idu i svim našim sponzorima koji su nam svake godine pomogli u organizaciji.

Kako je tema ovogodišnjeg Dana planina „Bioraznolikost planinskih područja“, ovim Vas putem pozivamo da nam u komentar pošaljete fotografiju kojom odajete poštovanje prema planini i njenoj bioraznolikosti, a s idejom da održimo tradiciju „proslave“ Dana planina. Fotografija s najviše oznaka „sviđa mi se“ osvaja nagradu.  

Ova godina bila je jako izazovna i specifična, nadamo se i vjerujemo da će iduća i svaka sljedeća biti bolja.

Uživajte u albumu „Dani planina kroz godine“.Tekst