Tekst

Novosti

VELEBIT 40 godina rezervat biosfere
15/02/2018

Velebit je najduža i površinom najveća planina u Republici Hrvatskoj kao i u cjelokupnom području Dinarida. Izuzetna vrijednost Velebita nalazi se u velikom bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta te osebujnom krškom reljefu. Mozaik boja sastavljen od preko 2000 različitih biljnih vrsta, koje se izmjenjuju i nadopunjuju s bijelo-sivim nijansama kamenih vrhova i glavica, čine ovu planinu posebnom.

Velebitska ljepota i prirodne vrijednosti flore i krša prepoznate su još 1949.g. kad su duboko usječeni kanjoni Paklenice proglašeni Nacionalnim parkom. Veliku važnost planina Velebit dobila je 1978. godine i na međunarodnoj razini kad ju je UNESCO u sklopu programa Čovjek i biosfera (MaB) proglasio Svjetskim rezervatom biosfere, a tri godine kasnije cijela planina proglašena je Parkom prirode.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) pokrenula je Program "Čovjek i biosfera" (Man and the Biosphere Programme) još 1971. godine, kao međuvladin znanstveni program koji ističe važnost uspostave ravnoteže između očuvanja bioraznolikosti s jedne strane i razvojnih potreba lokalne zajednice s druge strane.

Opširnije...
OBAVIJEST O NATJEČAJU - STRUČNI/A REFERENT/ICA - INFORMATOR/ICA III. VRSTE
09/02/2018

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenoj prethodnoj suglasnosti nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, donijela je Odluku kojom se raspisuje

NATJEČAJ

za radno mjesto:

  •  stručni/a referent/ica – informator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica na određeno vri­jeme (rad na EU projektu "Centar za posjetitelje Krasno" tijekom razdoblja ugovora na snazi).

 

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 13/18 od 09. veljače 2018. godine, te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Obavijest za posjetitelje Kuće Velebita
27/01/2018

Poštovani posjetitelji,

Kuća Velebita je otvorena. Radno vrijeme vikendom je od 8 do 16 sati. Za dodatne informacije pratite naše web stranice ili kontaktirajte broj 091 587 24 75.

Kuća Velebita - obavijest o radnom vremenu
26/01/2018

Poštovani posjetitelji,

zbog kvara na električnim instalacijama Kuća Velebita je danas, 26. siječnja 2018.g., zatvorena. Za dodatne informacije i posjete za nadolazeći vikend molimo pratite obavijesti na web stranicama ili kontaktirajte sljedeći broj: 091 587 24 75 - Branimir.

Hvala na razumijevanju!

Održana državna zimska vježba HGSS-a
18/01/2018

Prošlog je vikenda na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit održana državna zimska vježba u organizaciji Komisije za sigurnost na skijalištima. Domaćin vježbe je bila HGSS Stanica Gospić.

Detaljnije o vježbi možete pogledati na facebook stranicama HGSS Stanice Gospić.

SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA
20/12/2017

Svim ljudima dobre volje, posjetiteljima, kolegama, partnerima, suradnicima želimo sve najbolje za nadolazeće blagdane te puno sreće i uspjeha u 2018. godini!

Radno vrijeme Kuće Velebita za božićne i novogodišnje blagdane
18/12/2017

Poštovani posjetitelji,

Kuća Velebita na Božić (25.12.2017.) i Stjepanovo (26.12.2017.), te Novu godinu (01.01.2018.) i Sveta Tri Kralja (06.01.2018.) neće raditi. Na Badnjak (24.12.2017.) i Staru godinu (31.12.2017.) Kuća Velebita će biti otvorena uobičajenim radnim vremenom od 08:00 - 16:00. Ostale dane radno vrijeme ostaje nepromijenjeno: ponedjeljak - petak 08:00 - 15:00, te subota - nedjelja 08:00 - 16:00.

Uz prekrasnu zimsku idilu Krasna i okolice osjetite čati Velebita u Kući Velebita!

Obilježen Dan planina
13/12/2017

U petak, 08. prosinca 2017., u organizaciji JU NP Sjeverni Velebit, u dvorani Društvenog doma u Krasnu, obilježen je Međunarodni dan planina. U sklopu događanja, brojni posjetitelji i uzvanici mogli su čuti dvije zanimljive prezentacije o velebitskim ledenjacima, kao i o bukovim šumama NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica koje su uvrštene na UNESCO-v popis svjetske baštine. Prigodni program upotpunilo je otvorenje izložbe Josipa Tomaića Onako, usput ... i nastupi klape Senjkinje, dok je pravo oduševljenje među posjetiteljima izazvao nastup baletno-plesne skupine Vile. Nakon službenog dijela programa posjetitelji su se počastili domaćim specijalitetima, a za živu glazbu pobrinuli su se iz TS Mirakul.

Ovim putem ispričavamo se zbog kašnjenja objave fotografija, zbog loših vremenskih uvjeta i učestalih pucanja internetskih veza. Zahvaljujemo na razumijevanju i vidimo se dogodine.

Izlaganje ''Standardizacija i primjena istraživanja kvartarnih sedimenata u Hrvatskoj''
07/12/2017

Jučer je u Kući Velebita održano izlaganje o projektu "Standardizacija i primjena istraživanja kvartarnih sedimenata u Hrvatskoj" (SAPIQ) koji je financiran od Hrvatske Zaklade za Znanost (HRZZ). Projekt su predstavili Adriano Banak i Danijel Ivanišević s Hrvatskog geološkog instituta.

Za djecu iz osnovne škole u Krasnu i sve zainteresirane mještane održana je prezentacija te je predstavljena geologija kao prirodna znanost interaktivnom izložbom "Upoznaj Zemlju – Zaviri u mikroskop". Izloženi su uzorci stijena, minerala i fosila te su o svakom uzorku prisutni mogli saznati nešto zanimljivo. Istovremeno je postavljen mikroskop na kojem su zainteresirani mogli pogledati minerale i fosile te dobiti objašnjenje onoga što vide. Posjetitelji su se upoznali i s izradom geoloških karata i primjenom novih tehnologija u geološkim istraživanjima.

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PLANINA
05/12/2017

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ obilježava  već tradicionalno ovaj dan te vas poziva u petak 08.12.2017. g., u 18:30 sati u dvorani Društvenog doma – Krasno na sljedeći program:

  • Nastup ženske klape Senjkinje
  • Prezentacija „Bukove šume NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine“, Ivana Adžić, JU NP Paklenica
  • Baletno-plesna skupina „Vile“ pod vodstvom profesorice Nataliye Yalnytske
  • Prezentacija „Velebitski ledenjaci – mit ili znanstvena istina“, Adriano Banak, Hrvatski geološki institut
  • Otvorenje izložbe fotografija “Onako, usput...”, Josip Tomaić, JU PP Velebit
  • Zabava uz domaće specijalitete i TS Mirakul

 

Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je svakako doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima.

Tom prilikom, Ujedinjeni Narodi proglasili su 11. prosinca, od 2003. godine nadalje, Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava petnaesti put. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu - FAO povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina ove godine odabrala je temu „Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije“.

Opširnije...


Tekst