Tekst

Novosti

Prijave za 16. Uspon na Zavižan 2018.
21/05/2018

Od danas su moguće on line prijave na 16. Uspon na Zavižan 2018. Prijave se zatvaraju 21. lipnja, (četvrtak) u 12:00 sati.

Pregled prijavljenih sudionika možete pogledati ovdje.

 

OBAVIJEST O NATJEČAJU - STRUČNI/A SURADNIK/ICA ZA PROMIDŽBU
14/05/2018

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO STRUČNI/A SURADNIK/ICA ZA PROMIDŽBU – 1 izvršitelj/ica na neodređeno vrijeme 

-    odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje:

Dina Abramović Tomljanović

Glorija Podnar

Ivana Orešković

Vedran Katalinić

Razgovor i testiranje će se održati u petak, 18. svibnja 2018. godine, s početkom u 8.30 sati,  u zgradi Ustanove u Krasnu.

Testiranje će se sastojati od psihološke procjene kandidata, provjere znanja stranog jezika, provjere rada na računalu i razgovora s članovima povjerenstva.

Molimo kandidate da nam do četvrtka, 17. svibnja 2018. godine, do 12.00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

Osmi „Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki“
13/05/2018

I ove godine Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit uključuje se u obilježavanje VIII. Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki. U utorak, 15.05.2018. s početkom u 10:00 sati, u Kući Velebita održati će se radionica i stručno vođenje na temu prilagodbe biljaka na ekstremne uvjete.

Više na: http://www.hbod.hr/hr/osmi_tjedan16. USPON NA ZAVIŽAN 2018. (od 0 do 1594 m n.v.) – Rekreativna biciklistička utrka
11/05/2018

Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje vožnje biciklom da sudjeluju na rekreativnoj biciklističkoj utrci 16. Uspon na Zavižan 2018. (od 0 do 1594 m n.v.) koja će se održati dana 23. lipnja 2018. godine (subota) u organizaciji JU NP Sjeverni Velebit, BBK Senj, TZ Grada Senja i JU PP Velebit.

Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti sudionika, start br. 1 je na 0 m n.v. u Senju, a start br. 2 u Oltarima, na 940 m n.v. Staza je dugačka 38 km, start je na Jadranskoj magistrali u centru Senja, a zatim ide magistralom južno pa nakon 1 km skreće lijevo na brdo Trbušnjak, te se penje prema selu Rončević Dolac (6 km od starta). Navedeni dio utrke je asfaltna cesta, a zbog naglog uspona je prilično zahtjevan za vožnju. Na 10 km od starta (1 km iza sela Nekići) trasa utrke skreće lijevo prema Oltarima. Taj dio staze je uglavnom makadamska cesta, s 2,5 km asfaltirane ceste prije Oltara. Od Oltara (start br. 2), staza prvih 250 m ide asfaltiranom županijskom cestom prema Krasnu, nakon čega se skreće desno na asfaltirani put prema Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (oko 7,5 km), a potom od Babić Siče je makadamski put (oko 9 km), sve do posljednjih 650 m uspona asfaltiranom cestom do Planinarskog doma Zavižan gdje je cilj utrke.

Opširnije...
Dani otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj
10/05/2018

I Nacionalni park Sjeverni Velebit pridružio se Danima otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj. U centru za posjetitelje Kuća Velebita u Krasnu, dana 11.05.2018., od 10:00 do 13:00 sati, uz besplatno vođenje po Kući Velebita, održati će se i kratka prezentacija projekta te radionica na temu NATURA2000 vrsta.

Više na: https://hr-hr.facebook.com/strukturni.fondovi/

Radno vrijeme Kuće Velebita
30/04/2018

Poštovani posjetitelji,

radno vrijeme Kuće Velebita od 01. svibnja je svaki dan od 09:00 do 17:00 sati!

Svečana dodjela povelja povodom upisa „Bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata i ostalih regija Europe“ na UNESCO-ov Popis svjetske baštine održana je u NP Paklenica
26/04/2018

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić UNESCO-ove su povelje uručili ravnateljici NP Paklenica Nataliji Andačić i ravnateljici NP Sjeverni Velebit Ireni Glavičić Sertić u četvrtak, 26. travnja 2018. godine.

Na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, koje je održano u srpnju 2017. u Poljskoj, bukove šume na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, unutar Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, zajedno s bukovim šumama na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica i bukovim šumama u još 10 europskih zemalja, upisane su na Popis Svjetske baštine UNESCO-a.

"Zajedničkom nominacijom bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata na Popis svjetske baštine UNESCO-a, još se jednom potvrđuje dobra suradnja s drugim europskim državama koje zajedničkom zaštitom prirodnih cjelina pružaju doprinos očuvanju sveukupne svjetske prirodne baštine", rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasivši kako je "upis još jednog hrvatskog lokaliteta na prestižni Popis svjetske baštine, dokaz ne samo vrijednosti bogate prirodne baštine koju smo naslijedili, nego i potvrda poduzetih napora na njenom očuvanju i održivosti."

Ministrica je istaknula i dugogodišnju kontinuiranu međunarodnu suradnju stručnjaka koja je ostvarena sa svim državama partnerima i koja je rezultirala upisom još jednog dobra na Popis svjetske baštine UNESCO-a, uz već upisane Obrambene sustave Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća i Stećke – srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Iznimnost bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini. Konkretno, riječ je o 1289,11 hektara bukove šume u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit odnosno 2031,87 hektara šume u Nacionalnom parku Paklenica.

"Upis na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način s ciljem njene zaštite za buduće naraštaje te da je Hrvatska među najbogatijim europskim državama po bioraznolikosti", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić.

Uključivanjem novih područja na Popis svjetske baštine dobivena je cjelovitost koja ima iznimnu vrijednost i dokaz je prirodnog i neometanog razvoja ekosustava bukovih šuma Europe.

Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić istaknula je kako je biti na karti svjetske baštine za njih istovremeno izuzetna čast, ali i odgovornost. Natalija Andačić, ravnateljica NP Paklenica rekla je kako su bukove šume vrijedan ekosustav u kojem se nalaze vrste i staništa koja su u Europi većinom ugrožena. Ovom poveljom značajno će se doprinijeti očuvanju ne samo bukve kao vrste, nego i ukupnog ekosustava koji ona podržava.

Ovo je treće proširenje liste zemalja u kojima se nalaze bukove šume. Prve su na Popis svjetske baštine „Iskonske bukove šume Karpata“ 2007. godine upisane bukove šume Slovačke i Ukrajine. Proširenje je uslijedilo 2010. godine upisom njemačkih drevnih bukovih šuma dok je treće proširenje rezultat međunarodnog istraživačkog projekta koji je pokrenut 2012. godine pod vodstvom Austrije. Tijekom projekta dobivena je lista od 126 područja značajnih iskonskih i drevnih bukovih šuma Europe od kojih je 63 odabrano za nominaciju. To su područja u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Italiji, Rumunjskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Ukrajini i Hrvatskoj.

Ulaz Babić Siča otvaramo za posjetitelje u petak, 27. travnja 2018.!
26/04/2018

Obavještavamo sve posjetitelje da je ulaz Babić Siča otvoren od petka, 27. travnja 2018. godine.

Stanje na cesti od Babić Siče do Zavižana je sljedeće:

Cesta je prohodna za osobne automobile, kombi vozila i manje autobuse, ali mjestimice još ima snijega, posebno na zavojitim dijelovima i NEPROHODNA je za velike autobuse.

Stanje na južnoj strani Parka: cesta Krasno – Alan i Jablanac – Alan je prohodna za osobne automobile i kombi vozila.

Također zbog većih količina snijega, klizavih, ali i propusnih sniježnih podloga, Premužićeva staza od Zavižana prema Alanu NIJE prohodna i još NE PREPORUČAMO hodanje po stazi.

Zbog promjenjivih vremenskih uvjeta dobro isplanirajte svoj izlet, pogledajte vremensku prognozu i raspitajte sa o stanju na cestama te se adekvatno opremite.

Radno vrijeme Ulaza Babić Siča od 27.travnja 2018.g. je:

ned – čet 08:00 – 16:00

pet – sub 08:00 – 17:00

OBAVIJEST O NATJEČAJU – STRUČNI/A SURADNIK/ICA ZA PROMIDŽBU
26/04/2018

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenoj prethodnoj suglasnosti nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, donijela je Odluku kojom se raspisuje

NATJEČAJ

za radno mjesto:

-         stručni/a suradnik/ica za promidžbu - 1 izvršitelj/ica na neodređeno vrijeme

 

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 38/2018 od 25. travnja 2018. godine, te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Dan planeta Zemlje i Dan grada Senja
26/04/2018

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit je u suradnji s Gradskom knjižnicom Senj i OŠ SS Kranjčevića iz Senja organizirala obilježavanje Dana planeta Zemlje i Dana grada Senja.

U Krasnu, 24. travnja, povodm Dana otvorenih vrata Kuće Velebita predstavljena je slikovnica “Jedne noći na Velebitu” autorice Sanje Beraković i Zrinke Ostović, i brošura NATURA4KIDS, te je održan igrokaz i kviz uz radionicu o velikim zvijerima za djecu osnovnoškolskog uzrasta. U suradnji s Domom kulture M.C. Nehajeva u Upravnoj zgradi Parka organizirana je predstava za djecu „Ježeva kućica“ dječjeg kazališta SMJEŠKO.

U Gradskoj knjižnici u Senju je, 25. travnja, predstavljena slikovnice “Jedne noći na Velebitu” autorica Sanje Beraković i Zrinke Ostović te brošura NATURA4KIDS, a priređen je i igrokaz i kviz uz radionicu o velikim zvijerima za djecu osnovnoškolskog uzrasta.Tekst