Tekst

Novosti

Izlaganje ''Standardizacija i primjena istraživanja kvartarnih sedimenata u Hrvatskoj''
07/12/2017

Jučer je u Kući Velebita održano izlaganje o projektu "Standardizacija i primjena istraživanja kvartarnih sedimenata u Hrvatskoj" (SAPIQ) koji je financiran od Hrvatske Zaklade za Znanost (HRZZ). Projekt su predstavili Adriano Banak i Danijel Ivanišević s Hrvatskog geološkog instituta.

Za djecu iz osnovne škole u Krasnu i sve zainteresirane mještane održana je prezentacija te je predstavljena geologija kao prirodna znanost interaktivnom izložbom "Upoznaj Zemlju – Zaviri u mikroskop". Izloženi su uzorci stijena, minerala i fosila te su o svakom uzorku prisutni mogli saznati nešto zanimljivo. Istovremeno je postavljen mikroskop na kojem su zainteresirani mogli pogledati minerale i fosile te dobiti objašnjenje onoga što vide. Posjetitelji su se upoznali i s izradom geoloških karata i primjenom novih tehnologija u geološkim istraživanjima.

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PLANINA
05/12/2017

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ obilježava  već tradicionalno ovaj dan te vas poziva u petak 08.12.2017. g., u 18:30 sati u dvorani Društvenog doma – Krasno na sljedeći program:

  • Nastup ženske klape Senjkinje
  • Prezentacija „Bukove šume NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine“, Ivana Adžić, JU NP Paklenica
  • Baletno-plesna skupina „Vile“ pod vodstvom profesorice Nataliye Yalnytske
  • Prezentacija „Velebitski ledenjaci – mit ili znanstvena istina“, Adriano Banak, Hrvatski geološki institut
  • Otvorenje izložbe fotografija “Onako, usput...”, Josip Tomaić, JU PP Velebit
  • Zabava uz domaće specijalitete i TS Mirakul

 

Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je svakako doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima.

Tom prilikom, Ujedinjeni Narodi proglasili su 11. prosinca, od 2003. godine nadalje, Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava petnaesti put. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu - FAO povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina ove godine odabrala je temu „Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije“.

Opširnije...
Održano predavanje "VELEBITSKE ŠUME - SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA"
04/12/2017

U petak 01. prosinca 2017. godine u 18:00 sati u Domu kulture M. C. Nehajeva Senj održano je predavanje “VELEBITSKE ŠUME – SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA”. Povodom upisivanja bukovih šuma Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Nacionalnog parka   na UNESCO-v Popis svjetske baštine Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ organizirala je popularno stručna predavanja na kojima su sudjelovali profesori i znanstveni novaci sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof.dr.sc. Joso Vukelić održao je predavanje o vegetacijskim značajkama šumskih staništa u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Tema predavanja doc.dr.sc. Stjepana Mikca bila je rekonstrukcija ekstremnih klimatskih prilika na području NP Sjeverni Velebit. Interakcija prirodnih požara i životnog ciklusa prašuma crnoga bora bila je tema o kojoj je govorila Anja Žmegač, mag.ing.silv., dok je Domagoj Trlin, mag.ing.silv. objasnio unutargodišnju dinamiku rasta obične smreke u NP Sjeverni Velebit. Na kraju predavanja prof.dr.sc. Boris Hrašovec prikazao je dinamiku populacije štetnih insekata, ponajprije potkornjaka, te njihove uzroke i posljedice.

VELEBITSKE ŠUME - SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA
27/11/2017

Povodom upisivanja bukovih šuma Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Nacionalnog parka Paklenica na UNESCO-v Popis svjetske baštine Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira popularno stručna predavanja "VELEBITSKE ŠUME - SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA", u petak 01. prosinca 2017. godine u 18:00 sati u Domu kulture M. C. Nehajeva Senj.

Teme predavanja su slijedeće:

• Vegetacijske značajke šumskih staništa u NP Sjeverni Velebit / prof.dr.sc. Joso Vukelić
• Interakcija prirodnih požara i životnog ciklusa prašuma crnoga bora / Anja Žmegač, mag.ing.silv.
• Unutargodišnja dinamika rasta obične smreke u NP Sjeverni Velebit / Domagoj Trlin, mag.ing.silv.
• Rekonstrukcije ekstremnih klimatskih prilika na području NP Sjeverni Velebit / doc.dr.sc. Stjepan Mikac
• Dinamika populacije štetnih insekata, uzroci i posljedice / prof.dr.sc. Boris Hrašovec

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA
23/11/2017

U natječajnom postupku za radno mjesto stručni/a suradnik/ca edukator/ica– 2 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (rad na EU projektu „Centar za posjetitelje Krasno“ tijekom razdoblja na snazi), objavljen u Narodnim novinama br. 104/17 od dana 25. listopada 2017. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranice Ustanove, odabrani kandidati su:

Tea Dorogi, mag. oecol.

Branimir Šajatović, dipl. ing. geologije

Stanje u Parku
17/11/2017

Poštovani posjetitelji, zbog visokog snijega, jake bure i niskih temperatura ne preporučamo posjetiteljima odlazak u NP Sjeverni Velebit. Cesta do Zavižana prohodna je samo za osobna vozila sa zimskom opremom. Budući je za vikend najavljen novi snijeg, Park je zatvoren za posjete do poboljšanja vremenskih uvjeta.

OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
13/11/2017

Odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, za sljedeća radna mjesta:

- viši/a stručni/a suradnik/ca - edukator/ica - 2 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (rad na EU projektu "Centar za posjetitelje Krasno" tijekom razdoblja ugovora na snazi).

Vrijeme09,00 sati

- Leonardo Kelava

- Davor Dević

- Ana Prekratić

- Barbara Tonković

Vrijeme: 09,15 sati

- Martina Šporčić

Vrijeme: 09,30 sati

- Branimir Šajatović

Vrijeme: 09, 45 sati

- Tea Dorogi

Razgovor i testiranje će se održati u petak, 17. studenog 2017. godine, u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do četvrtka, 16. studenog, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

Radno vrijeme Kuće Velebita 1.11.2017.
31/10/2017

Poštovani posjetitelji,

Na blagdan Svih svetih u srijedu, 1.11.2017. Kuća Velebita neće raditi.

OBAVIJEST O NATJEČAJU - STRUČNI/A SURADNIK/CA EDUKATOR/ICA
26/10/2017

Na temelju članka 24. Temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine br. 24/17) i članka 21. Statuta Javne ustanove “Nacionalni park Sjeverni Velebit” ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenoj prethodnoj suglasnosti nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike (KLASA:112-01/14-01/04, URBROJ:517-03-1-1-17-643 od 14. lipnja 2017.), donijela je Odluku kojom se raspisuje

 N A T J E Č A J

 za radna mjesta:

  •     stručni/a suradnik/ca – edukator/ica –  2 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (rad na EU projektu „Centar za posjetitelje Krasno“ tijekom razdoblja ugovora na snazi).

        

Natječaj se objavljuje u Narodnim novinama br. 104/17, od 25. listopada 2017. godine, te posredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i na oglasnoj ploči Ustanove.

 

Obavijest za posjetitelje
23/10/2017

Na Zavižanu je noćas palo 30 cm snijega. Na glavnom ulazu na Babić Siči ima 10-ak cm snijega. Cesta do Zavižana nije očišćena, pa ne preporučamo posjetiteljima odlazak na Zavižan. Donosimo vam fotografije sa Babić Siče.Tekst