Tekst

Novosti

Čestitamo vam 21. ožujak - Međunarodni dan šuma!
21/03/2016

Zadovoljstvo nam je, kao prilog obilježavanju Međunarodnog dana šuma, predstaviti javnosti novi stručni vodič po Nacionalnom parku pod nazivom Od sjemenke do ploda – Vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Autori vodiča su dr. sc. Dario Kremer, voditelj Farmaceutskog botaničkog vrta ˝Fran Kušan˝ Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Irena Krušić Tomaić, stručna savjetnica – šumarica u NP Sjeverni Velebit. Knjiga predstavlja stručni vodič kroz floru drvenastih biljnih vrsta, njih ukupno 119, koje rastu na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Vodič je napisan tako da se njime mogu služiti dobri poznavatelji biljnog svijeta, ali i oni koji se s drvenastim biljkama tek usputno susreću. Vodič se može nabaviti u Upravi Parka, a cijena mu je 50,00 kn.

Više o Međunarodnom danu šuma

Međunarodni dan šuma obilježava se, kao službeni UN-ov dan, od 2013. godine da bi se ukazalo na značaj šuma i istakle brojne koristi koje čovječanstvo ima od njih. Šume su neprocjenjivo i nezamjenjivo blago planeta Zemlje. Njihova je uloga ključna u opstanku svih organizama na našem planetu, pa tako i svih nas. Smatraju se „plućima svijeta“ jer proizvode kisik koji omogućava život. Smanjenjem ukupne površine šuma na našem planetu, bilo da je riječ o lošem gospodarenju čovjeka, požarima, poplavama ili nekim drugim uzrocima, dovodi se do opasnosti promjene opće klime, pa tako i opstanka ljudskog roda.

Tema ovogodišnjeg Dana je Šume i voda, a više informacija možete naći na: http://www.un.org/en/events/forestsday/.

Opširnije...
Zajednički web portal Parkovi Hrvatske: Istražite svih 19 parkova
17/03/2016

“Web portal Parkovi Hrvatske dio je projektnih aktivnosti vezanih uz učinkovito upravljanje posjetiteljima i stvaranja zajedničkog brenda “Parkovi Hrvatske”. Posjetitelji će od sada po prvi puta na jednom mjestu imati sve informacije o parkovima u Hrvatskoj, njihovim vrijednostima, programima, atrakcijama, moći će planirati aktivnosti i posjete. Pored lakše dostupnosti, time se doprinosi i disperziranju posjetitelja, smanjenju pritiska na prirodne vrijednosti najposjećenijih parkova i upoznavanju posjetitelja s vrijednostima svih drugih parkova. Nas primarni cilj jest podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja ovih područja, ali i potpora održivom razvoju regija u kojima se parkovi nalaze”– istaknula je pomoćnica ministra za zaštitu prirode Irina Zupan na današnjem predstavljanju web portala na kojemu su objedinjeni svi nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od danas se nalazi na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr. Portal je nastavak aktivnostipovećanja prepoznatljivosti naših parkova, kojesu započete stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i zajedničkog brenda “Parkovi Hrvatske”. Po prvi puta svi građani i turisti na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o našim parkovima, i to na 4 jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom.

Promocija novog web portala i parkova održat će se u subotu, 19. ožujka, od 11 do 15 sati na Zrinjevcu u Zagrebu. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode predstavit će se na svojim štandovima na Zrinjevcu, a posjetitelji će osim upoznavanja sa novim web portalom, moći saznati sve o programima i atrakcijama u parkovima, te sudjelovati u kvizu znanja.

 

Opširnije...
Stručno osposobljavanje - razgovor
16/03/2016

Obavijest o odabiru kandidata i datumu održavanja razgovora

Krasno, 16.03.2016.

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA, ZA SLJEDEĆA RADNA MJESTA:

1. stručni suradnik geolog (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)
- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Pavao Vrbanec, Zagreb, Hribarov prilaz 1,
Mirko Murgić, Perušić, Kralja Tomislava 6.

2. stručni suradnik biolog-ekolog (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)
- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Teo Grubišić, Split, Poljana kneza Trpimira 4,

Tea Juretić, Split, J. Šižgorića 20,

Sara Osman, Viškovo, Gornji Jugi 3b.

3. stručni suradnik šumar (2 izvršitelja/ice na određeno vrijeme)

- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Martina Šporčić, Otočac, Petra Zrinskog 9,

Juraj Ćaćić, Klanac, Aleksinica 72.

4. stručni suradnik za promidžbu (2 izvršitelja/ice na određeno vrijeme)

- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Josipa Podnar, Otočac, Ive Senjanina 14/2,

Marija Pavlović, Otočac, Prozor 55 d.

 5. stručni suradnik lovstva i zaštite prirode (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)

- odabrani kandidat u uži krug:

Nemanja Irić, Dežanovac, Goveđe Polje 16.

Razgovor s kandidatima za radna mjesta stručni suradnik geolog i stručni suradnik biolog-ekolog će se održati u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, s početkom u 10,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu, na adresi Krasno 96.

Razgovor s kandidatima za radna mjesta stručni suradnik šumar, stručni suradnik za promidžbu i stručni suradnik lovstva i zaštite prirode će se održati u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, s početkom u 11,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu, na adresi Krasno 96.

Molimo kandidate da nam do petka, 18. ožujka, do 13.00 sati potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom: ured-ravnatelja@np-sjeverni-velebit.hr).

Hvala!

Uprava Parka

Predstavljeni javnosti rezultati IPA projekta „Pogled u divljinu“ i potpisan sporazum o zajedničkoj suradnji među partnerima u cilju razvoja, promicanja i podupiranja Rezervata biosfere “Planina Velebit“
14/03/2016

Ravnateljica Mirjana Javor potpisala je danas zajednički sporazum o suradnji između JU „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ s partnerima projekta „Udrugom BIOM“, JU „Park prirode Velebit“, JU „Nacionalni park Paklenica“, JU Pećinski  park Grabovača i Udrugom Lička Ekološka Akcija (LEA). Cilj Sporazuma je utvrditi uvjete suradnje koji će se realizirat kroz provedbu zajedničkih aktivnosti vezano za Rezervat biosfere „Planina Velebit“. Cijela planina Velebit proglašena je rezervatom biosfere još  1978. Godine i sastavni je dio svijetske mreže rezervata biosfere proglašenih od strane UNESCO-a.Ovaj Sporazum omogućen je kroz EU IPA projekt „Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i pračenje sastavnica prirode“. Svrha Sporazuma je uspostava partnerstva između spomenutih partnera u svrhu razvoja, promicanja i podupiranja Rezervata biosfere „Planina Velebit“, kako bi se osigurala učinkovitost upravljanja i zaštita biološke raznolikosti, potaknuo održivi socio-ekonomski razvoj, unaprijedila suradnja i ojačali kapaciteti javnih ustanova i nevladinih udruga.

Također danas je predstavljena i zajednička brošura i nova web stranica projekta http://www.govelebit.com/ koje donose pogled Velebita iz perspektive ljubitelja prirode i živog svijeta. Opisane su postojeće planinarske staze koje do sada nisu toliko posječene s ciljem da ih se dodatno vrednuje i postanu dio ponude Velebita, a dan je i pregled lokalnih proizvođača domaćih proizvoda odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i smještajnih kapaciteta u okolici.

 

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa
01/03/2016

Javna ustanova "Nacionalni park Sjeverni Velebit" objavila je potrebu za prijem radnika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, za sljedeća radna mjesta:

  1. stručni suradnik geolog – 1 radno mjesto
  2. stručni suradnik biolog - ekolog - 1 radno mjesto
  3. stručni suradnik – šumar - 2 radna mjesta
  4. stručni suradnik za promidžbu - 2 radna mjesta
  5. stručni suradnik lovstva i zaštite prirode - 1 radno mjesto

 

Rok za prijavu je 11. ožujka 2016., a sve informacije mogu se pronaći na web-stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje:

https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac_RadnaMjesta.aspx

 

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA
19/02/2016

U natječajnom postupku za radno mjesto biolog/inja – ekolog/inja Ustanove u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Sjeverni Velebit”, po objavljenom javnom natječaju u Narodnim novinama br. 2/2016., te posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na web stranici Nacionalnog parka, donijeta je odluka o izboru kandidata:

 

Ivan Rozman, mag.oecol.

NP Sjeverni Velebit - financijski izvještaj
10/02/2016

Sukladno Pravilniku o financijskom izvještavanju i proračunskom računovodstvu (Narodne novine br. 3/15), objavljujemo financijski izvještaj JU "NP Sjeverni Velebit" za 2015. godinu.

I NP Sjeverni Velebit obilježava 2. veljače - Svjetski Dan vlažnih staništa !!! Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo
02/02/2016

Dan vlažnih staništa obilježava se od 1997.g., kao podsjetnik na godišnjicu potpisivanja Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti, u iranskom gradu Ramsaru 2. veljače 1971.g. Cilj potpisivanja Ramsarske konvencije, kao međudržavnog dokumenta i jedine globalne konvencije usmjerene prema ekosustavima, bio je pružanje okvira za nacionalne akcije i međunarodne suradnje za očuvanje i racionalno korištenje vlažnih staništa i njihovih resursa.

Iako na prvi pogled neobično, Ramsarska konvencija kao vlažna staništa ističe i krš i podzemlje, pa se stoga i JU NP Sjeverni Velebit uključuje se u obilježavanje ovoga Dana.

Na području Parka gotovo svi podzemni objekti su jame (njih više od 400!), bogate neobičnim živim svijetom. Zbog izoliranosti i specifičnosti staništa, više od polovice poznatih podzemnih vrsta kukaca, puževa, rakova, pijavica, stonoga, mnogočetinaša i dr. je endemično. Najpoznatija od svih podzemnih vrsta je Velebitska pijavica. Svakim novim istraživanjima fauna je sve bogatija novim vrstama. No u Parku se nalaze i rijetka vodena staništa, poput izvora na Štirovači te nekoliko lokvi, izgrađene ili uređene od strane ljudi, koje pružaju stanište nekolicini vrsta vodenih organizama.

Slogan ovogodišnjeg Dana vlažnih staništa Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo odabran je da naglasi jednu od ključnih uloga vlažnih staništa za budućnost čovječanstva i posebno njihove važnosti u postizanju novih održivih razvojnih ciljeva.

Više informacija na: www.ramsar.org

OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
26/01/2016

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO BIOLOG/INJA – EKOLOG/INJA

1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta)

-       odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, redoslijed po primitku prijave:

IVAN ROZMAN,

ALAN MARTIN RAŠIĆ,

MARIJA VEREŠ.

Razgovor i testiranje će se održati u utorak, 2. veljače 2016. godine, s početkom u 10,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do petka, 29. siječnja, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

 

OBAVIJEST O IZBORU
26/01/2016

U natječajnom postupku za radno mjesto tajnik/ca Ustanove u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Sjeverni Velebit”, po objavljenom javnom natječaju u Narodnim novinama br. 2/2016., te posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na web stranici Nacionalnog parka, donijeta je odluka o izboru kandidatkinje:

Nikolina Marincel, bacc. admin. publ.Tekst