Tekst

Novosti

Počinje Prvi Tjedan parkova Hrvatske (21. - 29. 05. 2016. )
21/05/2016

S više od 40 različitih aktivnosti hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode obilježit će Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.

Opširnije...
POGLED s PLANINE - Izložba fotografija Ante Vukušića
19/05/2016


JU NP Sjeverni Velebit Pridružuje se obilježavanju Tjedna parkova koji se po prvi put u cijeloj Hrvatskoj održava od 21. do 29. svibnja!

Povodom 22. svibnja - Međunarodnog dana zaštite biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i 24. svibnja - Europskog dana parkova, zajedno s Kulturno Informativnim Centrom Gospić organiziramo izložbu fotografija gospodina Ante Vukušića, meteorološkog motritelja i domara Planinarskog doma Zavižan.

Pridružite nam se u Gospiću!

Opširnije...
OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
16/05/2016

Odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, za sljedeća radna mjesta:

a) stručni/a suradnik/ica biolog/inja-ekolog/inja – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

Vrijeme: 10,30 sati

1.      Tatjana Vološen

b) stručni/a suradnik/ica za promidžbu - 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

Vrijeme: 10,30 sati

1.      Silva Katalinić

2.      Jelena Lukanović

3.      Vedran Katalinić

c) stručni/a referent/ica – informator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme.

Vrijeme: 8,00 sati

1.      Domagoj Vukelić

2.      Lovro Šubašić

3.      Marija Šojat

4.      Ana Vučetić

Vrijeme: 9,00 sati

1.      Josipa Atalić

2.      Maja Papić

3.      Marta Hudorović

4.      Nikola Novak

Vrijeme: 9,30 sati

1.      Zvjezdana Ulijan

2.      Darko Devčić

 

Razgovor i testiranje će se održati u srijedu, 18. svibnja 2016. godine, prema navedenom rasporedu, u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do utorka, 17. svibnja, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

Promocija vodiča o drveću i grmlju
10/05/2016

U skopu programa 6. Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a koji nas je ugostio, održali smo promociju knjige „Od sjemenke do ploda – vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit“, autora dr. sc. Daria Kremera, voditelja Botaničkog vrta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučiišta u Zagrebu i dipl. ing. šum. Irene Krušić Tomaić, stručne savjetnice-šumarice u NP Sjeverni Velebit.

Knjigu su predstavili autor i recenzent, dr. sc. Dario Kremer i prof. dr. sc. Antun Alegro s PMF-a, koji je istaknuo kako se vodič, s obzirom da detaljno opisuje gotovo 120 drvenastih biljnih vrsta od kojih je veliki dio široko rasprostranjen, zbog bogatih ilustracija i detaljnih opisa može koristiti i na širem području Hrvatske.

Budući da se čitavo događanje odvijalo kao dio Tjedna, održali smo i kratku prezentaciju o Velebitskom botaničkom Vrtu. Posebno iznenađenje bilo je obraćanje gospodina Juraja Medvedovića, koji je kao član komisije sudjelovao u odabiru lokacije za smještaj Vrta, zajedno s prof. dr. Franom Kušanom, osnivačem Vrta i drugim stručnjacima, još davne 1966. godine.

Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki!
09/05/2016

U sklopu događanja organiziranih u 6. Tjednu botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, koji je počeo danas, u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a organiziramo promociju knjige „Od sjemenke do ploda – vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit“, autora dr. sc. Daria Kremera, voditelja Botaničkog vrta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučiišta u Zagrebu i dipl. ing. šum. Irene Krušić Tomaić, stručne savjetnice-šumarice u NP Sjeverni Velebit.

Promocija će biti organizirana u utorak, 10. svibnja 2016. godine u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a, u  Zagrebu, a zainteresirani će moći i kupiti vodič po cijeni od 50,00 kn.

Veselimo se vašem dolasku!

Opširnije...
14. USPON NA ZAVIŽAN 2016. (od 0 do 1594 m n.v.) - Rekreativna biciklistička utrka
05/05/2016

 

Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje vožnje biciklom da sudjeluju na rekreativnoj biciklističkoj utrci 14. Uspon na Zavižan 2016. (od 0 do 1594 m n.v.) koja će se održati dana 25. lipnja 2016. godine (subota) u organizaciji JU NP Sjeverni Velebit, BBK Senj, TZ Grada Senja i JU PP Velebit.

Zapis s prošlogodišnje utrke možete pogledati ovdje


Opširnije...
Ulaz Babić Siča otvaramo za posjetitelje u subotu, 30.04.2016.!
29/04/2016

Obavještavamo sve posjetitelje da je ulaz Babić Siča otvoren od subote, 30. travnja 2016. godine. Prema informacijama koje smo dobili od Županijske uprave za ceste, stanje na cesti do Zavižana je sljedeće:

  • Cesta do Zavižana je prohodna za osobne automobile, kombi vozila i manje autobuse, ali mjestimice još ima snijega i neprohodna je za velike autobuse od Babić Siče do Zavižana.

Zbog neopovoljnih vremenskih uvjetadobro planirajte svoj izlet, raspitajte sa o stanju na cestama i adekvatno se opremite.

Kontakti naših čuvara prirode koji su ovaj vikend (30/04-01/05) na terenu su:

  • Adam Rukavina  099/3138941
  • Vladimir Lopac 099/2317212

 

Radno vrijeme Ulaza Babić Siča i Info centra-Krasno do 15. svibnja 2016.g.  je:

ULAZ BABIĆ SIČA

pon-ned

8,00 – 16,00

INFO-CENTAR KRASNO

pon-pet

8,00 – 15,00

OBAVIJEST O NATJEČAJU
25/04/2016

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenim prethodnim suglasnostima nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, donijela je Odluku kojom se raspisuje

NATJEČAJ

za radna mjesta:

a)     stručni/a suradnik/ica biolog/inja-ekolog/inja – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

b)     stručni/a suradnik/ica za promidžbu - 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

c)      stručni/a referent/ica – informator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica  na određeno vrijeme.

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 37/16 od dana 22. travnja 2016. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Promocija knjige „Od sjemenke do ploda – vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit“
18/04/2016

Povodom obilježavanja 22. travnja, Dana planeta Zemlje i Dana Grada Senja organiziramo u suradnji s Gradskom knjižnicom Senj promociju knjige „Od sjemenke do ploda – vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit“ autora dr. sc. Daria Kremera i dip. ing. šum. Irene Krušić Tomaić.

Promocija će se održati u sklopu programa Noći knjige u prostorima Gradske knjižnice Senj 22. 04. 2016. godine s početkom u 19:00 sati. Vodič će nam predstaviti jedan od autora dr. sc. Dario Kremer, voditelj Farmaceutskog botaničkog vrta „Fran Kušan“ i recezent knjige prof. dr. sc. Antun Alegro s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga predstavlja popularno – stručni vodič kroz floru drvenastih biljnih vrsta koje rastu na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Svrha vodiča je omogućiti čitatelju da na najlakši i najbrži način prepozna drvenaste vrste prilikom razgledavanja Nacionalnog parka. Vodič je napisan tako da se njime mogu služiti dobri poznavatelji biljnoga svijeta, ali i oni koji se s drvenastim biljkama tek usputno susreću. Opisi vrsta napravljeni su detaljno, uz korištenje stručnih izraza i namijenjeni su ponajprije onima kojima je bliska stručna botanička terminologija. Oni manje stručni trebali bi u Vodiču predstavljene vrste prepoznati na temelju brojnih fotografija u boji kojima je popraćen opis svake vrste.

"Usporite da biste osjetili život u EDEN-u!"-slogan je još jednog projekta za koji smo dobili sredstva EU
11/04/2016

 „Razvojem novih  programa za posjetitelje zapravo se može postići kvalitetan doživljaj Parka i to je svakako bio jedan od motiva zbog kojih smo se prijavili na ovaj projekt. Cilj nam je kroz EDEN (European Destination of Excellence) mrežu promovirati i dalje razvijati  dobro organiziran, održivi, neinvazivni edukativni kulturni turizam temeljen na prirodnim vrijednostima ovog područja. U suradnji s lokalnom zajednicom sudjelovati  ćemo u osmišljavanju programa koji će povećati broj posjetitelja u periodu pred i post sezone.“ -  izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit,  Mirjana Javor prilikom potpisivanja Ugovora o partnerstvu za projekt pod sloganom  Slow down to feel the life in EDEN Destinations ili Usporite da biste osjetili život u EDEN-u!

U COSME programu (koji je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima) Europska komisija raspisala je krajem prošle  godine Natječaj za poticanje konkurentnosti i održivog razvoja u turističkom sektoru te smo zajedno s EDEN partnerima iz Slovenije, Austrije i Italije  prijavili projekt pod nazivom Razvoj mreže turističkih proizvoda za populaciju 55+ - uspostava suradnje kroz lanac turističkih proizvoda u partnerskim EDEN destinacijama za povećanje konkurentskog i održivog razvoja - EDEN55plusNW. Radi se zapravo o uspostavljanju suradnje i razvoju zajedničkih programa EDEN destinacija susjednih zemalja za ciljanu grupu posjetitelja – parovi 55+ i žene 55+. Vrijednost čitavog projekta je nešto manje od 300 000 eura od čega Europska komisija refundira 75%, a projekt se provodi od ožujka 2016. do srpnja 2017. godine.

„Kroz ovaj projekt Nacionalni Park Sjeverni Velebit svakako dobiva bolju i jaču međunarodnu promociju o kojoj nam govori i podatak da u provedbi  projekta sudjeluje  više od 80 dionika u četiri zemlje. Ovaj projekt zapravo je sadržajna nadogradnja već realiziranih infrastrukturnih projekata kao što je Obnova stanova na Alanu i Lubenovcu (NIP) i Centar za posjetitelje Krasno koji je u fazi realizacije te navedena infrastruktura dijelom može biti i dobra baza za provedbu programa“ - zaključuje ravnateljica.

Projekt ima vrijednost i za širu  zajednicu jer kroz umrežavanje različitih ponuditelja usluga na lokalnoj razini i osmišljavanje novog programa - turističkog proizvoda sigurno će se poboljšati uvjeti za razvoj i unapređenje turističke ponude Krasna, grada Senja, ali i čitave Ličko – Senjske županije.

„Sufinancirano iz fonda COSME Europske Unije.“

         

 

Opširnije...


Tekst