Tekst

Novosti

Postavili smo punionicu za električna motorna vozila pored zgrade Uprave u Krasnu
05/04/2016

„Znamo svi da su mjere energetske učinkovitosti u prometu izuzetno važne jer njima smanjujemo štetne emisije stakleničkih plinova i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Postavljanjem punionice za električna motorna vozila, koju bez plaćanja naknade mogu koristiti svi stanovnici i posjetitelji Krasna još jedan je naš doprinos zaštiti prirode i okoliša.“-  izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Mirjana Javor prilikom puštanja punionice u rad.

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit postavila je punionicu sa zaštitnom krovnom konstrukcijom za punjenje električnih vozila na prostoru pored zgrade Uprave parka u Krasnu. Punionica je postavljena u sklopu programa „Zelena linija“ koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima (nacionalnim parkovima i parkovima prirode). Čitav projekt vrijednosti je oko 123 000,00 kn od čega je 80% financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu ovog projekta Park je nabavio i dva terenska „plug-in“ hibridna električna vozila sa pogonom na sva četiri kotača. Ta vozila imaju praktično nultu emisiju CO2 u električnoj vožnji dok u kombiniranoj vožnji ostvaruju emisiju CO2 od 44 g/km.

Punionica omogućava istovremeno punjenje dva vozila, od kojih svaki ima mogućnost punjenja vršne snage 22kW. U punionicu za električne automobile ugrađena je nadstrujna zaštita posebno za svaku utičnicu te posebno za cjelokupnu punionicu, čime je omogućena maksimalna sigurnost korisnika punionice i ostalog stanovništva.

Sretan Uskrs!
24/03/2016

Sretan Uskrs žele vam djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit!

I priroda se danas posebno potrudila iznenaditi nas na Svjetski meteorološki dan!
23/03/2016

Čestitamo vam 23. ožujka - Svjetski meteorološki dan! Vremenske ćudi Velebita danas su nam se prikazale u punom sjaju i počastile nas snijegom!  

Zavižan, zasigurno najpoznatija meteorološka postaja u Hrvatskoj, smještena je na području NP Sjeverni Velebit podno vrha Vučjak. To je ujedno i najviša planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 1594 metra. Uspostavljena je 1. listopada 1953. godine i od tada radi bez ijednog dana prekida, unatoč surovim vremenskim uvjetima koji vladaju u planini. Kad je prije više od pedeset godina na nekadašnjem mjestu Krajačeve kuće sagrađen planinarski dom, prirodno je bilo da se upravo tamo motri i mjeri vrijeme jer su ondje svi meteorološki ekstremi okupljeni na jednom mjestu.

Na meteorološkoj postaji Zavižan do sad je radilo ukupno 16 motritelja. Prvi je bio Nikola Miškulin, a najpoznatiji su svakako članovi obitelji Vukušić, koji ovaj posao obavljaju kroz tri generacije, već više od pola stoljeća, i dali su ukupno sedam motritelja. Zahvaljujući predanom radu gospodina Ante Vukušića, motritelja i domara planinarskog doma, dom na Zavižanu otvoren je cijele godine, a meteorološka postaja radi besprijekorno. Jedan od hobija gospodina Ante je i fotografija, pa nas ovom prilikom časti prekrasnim fotografijama. Uživajte!

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana je "U budućnosti: toplije, sušnije, kišovitije!", a više možete saznati na: http://www.wmo.int/worldmetday/

Opširnije...
22. ožujka 2016. – Svjetski dan voda
22/03/2016

Svjetski dan voda obilježava se od 1993. godine kako bi se naglasila važnost zaštite pitke vode i održivog upravljanja slatkovodnim resursima. Voda je najvažniji resurs na Zemlji bez kojeg nema života. Od ukupne količine vode na Zemlji, samo je oko 3% slatke vode, i ako izuzmemo vodu zarobljenu u ledenjacima i u podzemlju, ostaje nam manje od 1% ukupne količine slatke vode za direktnu upotrebu, odnosno oko 0,01% lako dostupne vode iz rijeka i jezera. Razvojem tehnologije i povećanjem broja stanovnika na Zemlji iz dana u dan raste potreba za vodenim resursima. Iako bi čak i trostruko veća ukupna svjetska populacija imala dostatne količine pitke vode, pravi problem leži u nejednakoj raspodjeli slatke vode, siromaštvu, sve većem onečišćenju, ali i neravnomjernoj eksploataciji vodenog blaga. Tako čak oko 70% potrošnje vode odlazi na poljoprivredu, a 20% na industriju, koji su samim time i glavni zagađivači. Upravljanje i kvalitetna raspodjela pitke vode trebali bi biti jedan od primarnih zadataka čovječanstva. Voda mora biti opće dobro i nitko ne bi trebao polagati pravo na njeno isključivo korištenje. Što se tiče vodenog blaga Hrvatske, po zalihama vode nalazimo se među prvih 30 zemalja u svijetu. Samim time, pametnim upravljanjem i ulaganjima u kvalitetu i zaštitu pitke vode imamo veliki potencijal za budućnost.

Poznat po svojim krškim fenomenima, i Nacionalni park Sjeverni Velebit, iako s rijetkim vodenim staništima, uključuje se u obilježavanje ovog Dana. Uz nekoliko lokvi koje su izgradili ljudi ili uredili prirodna vlažna staništa (Lubenovačka ruja, Žive vodice, Borove vodice), jedina stalna tekućica i izvor pitke vode na području Parka je u Štirovači, gdje na jedinom mjestu u Parku preko nepropusne podloge teče splet potoka. Područje Štirovače je danas tradicionalno izletište i mjesto za odmor, gdje se uz ostale prirodne vrijednosti može uživati i u, još uvijek, čistoj izvorskoj vodi. Tema ovogodišnjeg Dana voda – Voda i radna mjesta – fokusira se na to kako dovoljna količina i kvaliteta vode može promijeniti živote i egzistenciju radnika – pa čak i promijeniti društva i ekonomije.

Više o Svjetskom danu voda: http://www.un.org/en/events/waterday/

Čestitamo vam 21. ožujak - Međunarodni dan šuma!
21/03/2016

Zadovoljstvo nam je, kao prilog obilježavanju Međunarodnog dana šuma, predstaviti javnosti novi stručni vodič po Nacionalnom parku pod nazivom Od sjemenke do ploda – Vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Autori vodiča su dr. sc. Dario Kremer, voditelj Farmaceutskog botaničkog vrta ˝Fran Kušan˝ Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Irena Krušić Tomaić, stručna savjetnica – šumarica u NP Sjeverni Velebit. Knjiga predstavlja stručni vodič kroz floru drvenastih biljnih vrsta, njih ukupno 119, koje rastu na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Vodič je napisan tako da se njime mogu služiti dobri poznavatelji biljnog svijeta, ali i oni koji se s drvenastim biljkama tek usputno susreću. Vodič se može nabaviti u Upravi Parka, a cijena mu je 50,00 kn.

Više o Međunarodnom danu šuma

Međunarodni dan šuma obilježava se, kao službeni UN-ov dan, od 2013. godine da bi se ukazalo na značaj šuma i istakle brojne koristi koje čovječanstvo ima od njih. Šume su neprocjenjivo i nezamjenjivo blago planeta Zemlje. Njihova je uloga ključna u opstanku svih organizama na našem planetu, pa tako i svih nas. Smatraju se „plućima svijeta“ jer proizvode kisik koji omogućava život. Smanjenjem ukupne površine šuma na našem planetu, bilo da je riječ o lošem gospodarenju čovjeka, požarima, poplavama ili nekim drugim uzrocima, dovodi se do opasnosti promjene opće klime, pa tako i opstanka ljudskog roda.

Tema ovogodišnjeg Dana je Šume i voda, a više informacija možete naći na: http://www.un.org/en/events/forestsday/.

Opširnije...
Zajednički web portal Parkovi Hrvatske: Istražite svih 19 parkova
17/03/2016

“Web portal Parkovi Hrvatske dio je projektnih aktivnosti vezanih uz učinkovito upravljanje posjetiteljima i stvaranja zajedničkog brenda “Parkovi Hrvatske”. Posjetitelji će od sada po prvi puta na jednom mjestu imati sve informacije o parkovima u Hrvatskoj, njihovim vrijednostima, programima, atrakcijama, moći će planirati aktivnosti i posjete. Pored lakše dostupnosti, time se doprinosi i disperziranju posjetitelja, smanjenju pritiska na prirodne vrijednosti najposjećenijih parkova i upoznavanju posjetitelja s vrijednostima svih drugih parkova. Nas primarni cilj jest podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja ovih područja, ali i potpora održivom razvoju regija u kojima se parkovi nalaze”– istaknula je pomoćnica ministra za zaštitu prirode Irina Zupan na današnjem predstavljanju web portala na kojemu su objedinjeni svi nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od danas se nalazi na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr. Portal je nastavak aktivnostipovećanja prepoznatljivosti naših parkova, kojesu započete stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i zajedničkog brenda “Parkovi Hrvatske”. Po prvi puta svi građani i turisti na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o našim parkovima, i to na 4 jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom.

Promocija novog web portala i parkova održat će se u subotu, 19. ožujka, od 11 do 15 sati na Zrinjevcu u Zagrebu. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode predstavit će se na svojim štandovima na Zrinjevcu, a posjetitelji će osim upoznavanja sa novim web portalom, moći saznati sve o programima i atrakcijama u parkovima, te sudjelovati u kvizu znanja.

 

Opširnije...
Stručno osposobljavanje - razgovor
16/03/2016

Obavijest o odabiru kandidata i datumu održavanja razgovora

Krasno, 16.03.2016.

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA, ZA SLJEDEĆA RADNA MJESTA:

1. stručni suradnik geolog (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)
- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Pavao Vrbanec, Zagreb, Hribarov prilaz 1,
Mirko Murgić, Perušić, Kralja Tomislava 6.

2. stručni suradnik biolog-ekolog (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)
- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Teo Grubišić, Split, Poljana kneza Trpimira 4,

Tea Juretić, Split, J. Šižgorića 20,

Sara Osman, Viškovo, Gornji Jugi 3b.

3. stručni suradnik šumar (2 izvršitelja/ice na određeno vrijeme)

- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Martina Šporčić, Otočac, Petra Zrinskog 9,

Juraj Ćaćić, Klanac, Aleksinica 72.

4. stručni suradnik za promidžbu (2 izvršitelja/ice na određeno vrijeme)

- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Josipa Podnar, Otočac, Ive Senjanina 14/2,

Marija Pavlović, Otočac, Prozor 55 d.

 5. stručni suradnik lovstva i zaštite prirode (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)

- odabrani kandidat u uži krug:

Nemanja Irić, Dežanovac, Goveđe Polje 16.

Razgovor s kandidatima za radna mjesta stručni suradnik geolog i stručni suradnik biolog-ekolog će se održati u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, s početkom u 10,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu, na adresi Krasno 96.

Razgovor s kandidatima za radna mjesta stručni suradnik šumar, stručni suradnik za promidžbu i stručni suradnik lovstva i zaštite prirode će se održati u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, s početkom u 11,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu, na adresi Krasno 96.

Molimo kandidate da nam do petka, 18. ožujka, do 13.00 sati potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom: ured-ravnatelja@np-sjeverni-velebit.hr).

Hvala!

Uprava Parka

Predstavljeni javnosti rezultati IPA projekta „Pogled u divljinu“ i potpisan sporazum o zajedničkoj suradnji među partnerima u cilju razvoja, promicanja i podupiranja Rezervata biosfere “Planina Velebit“
14/03/2016

Ravnateljica Mirjana Javor potpisala je danas zajednički sporazum o suradnji između JU „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ s partnerima projekta „Udrugom BIOM“, JU „Park prirode Velebit“, JU „Nacionalni park Paklenica“, JU Pećinski  park Grabovača i Udrugom Lička Ekološka Akcija (LEA). Cilj Sporazuma je utvrditi uvjete suradnje koji će se realizirat kroz provedbu zajedničkih aktivnosti vezano za Rezervat biosfere „Planina Velebit“. Cijela planina Velebit proglašena je rezervatom biosfere još  1978. Godine i sastavni je dio svijetske mreže rezervata biosfere proglašenih od strane UNESCO-a.Ovaj Sporazum omogućen je kroz EU IPA projekt „Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i pračenje sastavnica prirode“. Svrha Sporazuma je uspostava partnerstva između spomenutih partnera u svrhu razvoja, promicanja i podupiranja Rezervata biosfere „Planina Velebit“, kako bi se osigurala učinkovitost upravljanja i zaštita biološke raznolikosti, potaknuo održivi socio-ekonomski razvoj, unaprijedila suradnja i ojačali kapaciteti javnih ustanova i nevladinih udruga.

Također danas je predstavljena i zajednička brošura i nova web stranica projekta http://www.govelebit.com/ koje donose pogled Velebita iz perspektive ljubitelja prirode i živog svijeta. Opisane su postojeće planinarske staze koje do sada nisu toliko posječene s ciljem da ih se dodatno vrednuje i postanu dio ponude Velebita, a dan je i pregled lokalnih proizvođača domaćih proizvoda odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i smještajnih kapaciteta u okolici.

 

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa
01/03/2016

Javna ustanova "Nacionalni park Sjeverni Velebit" objavila je potrebu za prijem radnika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, za sljedeća radna mjesta:

  1. stručni suradnik geolog – 1 radno mjesto
  2. stručni suradnik biolog - ekolog - 1 radno mjesto
  3. stručni suradnik – šumar - 2 radna mjesta
  4. stručni suradnik za promidžbu - 2 radna mjesta
  5. stručni suradnik lovstva i zaštite prirode - 1 radno mjesto

 

Rok za prijavu je 11. ožujka 2016., a sve informacije mogu se pronaći na web-stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje:

https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac_RadnaMjesta.aspx

 

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA
19/02/2016

U natječajnom postupku za radno mjesto biolog/inja – ekolog/inja Ustanove u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Sjeverni Velebit”, po objavljenom javnom natječaju u Narodnim novinama br. 2/2016., te posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na web stranici Nacionalnog parka, donijeta je odluka o izboru kandidata:

 

Ivan Rozman, mag.oecol.Tekst