Tekst

Novosti

OBAVIJEST O NATJEČAJU
25/04/2016

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenim prethodnim suglasnostima nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, donijela je Odluku kojom se raspisuje

NATJEČAJ

za radna mjesta:

a)     stručni/a suradnik/ica biolog/inja-ekolog/inja – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

b)     stručni/a suradnik/ica za promidžbu - 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

c)      stručni/a referent/ica – informator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica  na određeno vrijeme.

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 37/16 od dana 22. travnja 2016. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Promocija knjige „Od sjemenke do ploda – vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit“
18/04/2016

Povodom obilježavanja 22. travnja, Dana planeta Zemlje i Dana Grada Senja organiziramo u suradnji s Gradskom knjižnicom Senj promociju knjige „Od sjemenke do ploda – vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit“ autora dr. sc. Daria Kremera i dip. ing. šum. Irene Krušić Tomaić.

Promocija će se održati u sklopu programa Noći knjige u prostorima Gradske knjižnice Senj 22. 04. 2016. godine s početkom u 19:00 sati. Vodič će nam predstaviti jedan od autora dr. sc. Dario Kremer, voditelj Farmaceutskog botaničkog vrta „Fran Kušan“ i recezent knjige prof. dr. sc. Antun Alegro s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga predstavlja popularno – stručni vodič kroz floru drvenastih biljnih vrsta koje rastu na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Svrha vodiča je omogućiti čitatelju da na najlakši i najbrži način prepozna drvenaste vrste prilikom razgledavanja Nacionalnog parka. Vodič je napisan tako da se njime mogu služiti dobri poznavatelji biljnoga svijeta, ali i oni koji se s drvenastim biljkama tek usputno susreću. Opisi vrsta napravljeni su detaljno, uz korištenje stručnih izraza i namijenjeni su ponajprije onima kojima je bliska stručna botanička terminologija. Oni manje stručni trebali bi u Vodiču predstavljene vrste prepoznati na temelju brojnih fotografija u boji kojima je popraćen opis svake vrste.

"Usporite da biste osjetili život u EDEN-u!"-slogan je još jednog projekta za koji smo dobili sredstva EU
11/04/2016

 „Razvojem novih  programa za posjetitelje zapravo se može postići kvalitetan doživljaj Parka i to je svakako bio jedan od motiva zbog kojih smo se prijavili na ovaj projekt. Cilj nam je kroz EDEN (European Destination of Excellence) mrežu promovirati i dalje razvijati  dobro organiziran, održivi, neinvazivni edukativni kulturni turizam temeljen na prirodnim vrijednostima ovog područja. U suradnji s lokalnom zajednicom sudjelovati  ćemo u osmišljavanju programa koji će povećati broj posjetitelja u periodu pred i post sezone.“ -  izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit,  Mirjana Javor prilikom potpisivanja Ugovora o partnerstvu za projekt pod sloganom  Slow down to feel the life in EDEN Destinations ili Usporite da biste osjetili život u EDEN-u!

U COSME programu (koji je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima) Europska komisija raspisala je krajem prošle  godine Natječaj za poticanje konkurentnosti i održivog razvoja u turističkom sektoru te smo zajedno s EDEN partnerima iz Slovenije, Austrije i Italije  prijavili projekt pod nazivom Razvoj mreže turističkih proizvoda za populaciju 55+ - uspostava suradnje kroz lanac turističkih proizvoda u partnerskim EDEN destinacijama za povećanje konkurentskog i održivog razvoja - EDEN55plusNW. Radi se zapravo o uspostavljanju suradnje i razvoju zajedničkih programa EDEN destinacija susjednih zemalja za ciljanu grupu posjetitelja – parovi 55+ i žene 55+. Vrijednost čitavog projekta je nešto manje od 300 000 eura od čega Europska komisija refundira 75%, a projekt se provodi od ožujka 2016. do srpnja 2017. godine.

„Kroz ovaj projekt Nacionalni Park Sjeverni Velebit svakako dobiva bolju i jaču međunarodnu promociju o kojoj nam govori i podatak da u provedbi  projekta sudjeluje  više od 80 dionika u četiri zemlje. Ovaj projekt zapravo je sadržajna nadogradnja već realiziranih infrastrukturnih projekata kao što je Obnova stanova na Alanu i Lubenovcu (NIP) i Centar za posjetitelje Krasno koji je u fazi realizacije te navedena infrastruktura dijelom može biti i dobra baza za provedbu programa“ - zaključuje ravnateljica.

Projekt ima vrijednost i za širu  zajednicu jer kroz umrežavanje različitih ponuditelja usluga na lokalnoj razini i osmišljavanje novog programa - turističkog proizvoda sigurno će se poboljšati uvjeti za razvoj i unapređenje turističke ponude Krasna, grada Senja, ali i čitave Ličko – Senjske županije.

„Sufinancirano iz fonda COSME Europske Unije.“

         

 

Opširnije...
Postavili smo punionicu za električna motorna vozila pored zgrade Uprave u Krasnu
05/04/2016

„Znamo svi da su mjere energetske učinkovitosti u prometu izuzetno važne jer njima smanjujemo štetne emisije stakleničkih plinova i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Postavljanjem punionice za električna motorna vozila, koju bez plaćanja naknade mogu koristiti svi stanovnici i posjetitelji Krasna još jedan je naš doprinos zaštiti prirode i okoliša.“-  izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Mirjana Javor prilikom puštanja punionice u rad.

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit postavila je punionicu sa zaštitnom krovnom konstrukcijom za punjenje električnih vozila na prostoru pored zgrade Uprave parka u Krasnu. Punionica je postavljena u sklopu programa „Zelena linija“ koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima (nacionalnim parkovima i parkovima prirode). Čitav projekt vrijednosti je oko 123 000,00 kn od čega je 80% financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu ovog projekta Park je nabavio i dva terenska „plug-in“ hibridna električna vozila sa pogonom na sva četiri kotača. Ta vozila imaju praktično nultu emisiju CO2 u električnoj vožnji dok u kombiniranoj vožnji ostvaruju emisiju CO2 od 44 g/km.

Punionica omogućava istovremeno punjenje dva vozila, od kojih svaki ima mogućnost punjenja vršne snage 22kW. U punionicu za električne automobile ugrađena je nadstrujna zaštita posebno za svaku utičnicu te posebno za cjelokupnu punionicu, čime je omogućena maksimalna sigurnost korisnika punionice i ostalog stanovništva.

Sretan Uskrs!
24/03/2016

Sretan Uskrs žele vam djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit!

I priroda se danas posebno potrudila iznenaditi nas na Svjetski meteorološki dan!
23/03/2016

Čestitamo vam 23. ožujka - Svjetski meteorološki dan! Vremenske ćudi Velebita danas su nam se prikazale u punom sjaju i počastile nas snijegom!  

Zavižan, zasigurno najpoznatija meteorološka postaja u Hrvatskoj, smještena je na području NP Sjeverni Velebit podno vrha Vučjak. To je ujedno i najviša planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 1594 metra. Uspostavljena je 1. listopada 1953. godine i od tada radi bez ijednog dana prekida, unatoč surovim vremenskim uvjetima koji vladaju u planini. Kad je prije više od pedeset godina na nekadašnjem mjestu Krajačeve kuće sagrađen planinarski dom, prirodno je bilo da se upravo tamo motri i mjeri vrijeme jer su ondje svi meteorološki ekstremi okupljeni na jednom mjestu.

Na meteorološkoj postaji Zavižan do sad je radilo ukupno 16 motritelja. Prvi je bio Nikola Miškulin, a najpoznatiji su svakako članovi obitelji Vukušić, koji ovaj posao obavljaju kroz tri generacije, već više od pola stoljeća, i dali su ukupno sedam motritelja. Zahvaljujući predanom radu gospodina Ante Vukušića, motritelja i domara planinarskog doma, dom na Zavižanu otvoren je cijele godine, a meteorološka postaja radi besprijekorno. Jedan od hobija gospodina Ante je i fotografija, pa nas ovom prilikom časti prekrasnim fotografijama. Uživajte!

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana je "U budućnosti: toplije, sušnije, kišovitije!", a više možete saznati na: http://www.wmo.int/worldmetday/

Opširnije...
22. ožujka 2016. – Svjetski dan voda
22/03/2016

Svjetski dan voda obilježava se od 1993. godine kako bi se naglasila važnost zaštite pitke vode i održivog upravljanja slatkovodnim resursima. Voda je najvažniji resurs na Zemlji bez kojeg nema života. Od ukupne količine vode na Zemlji, samo je oko 3% slatke vode, i ako izuzmemo vodu zarobljenu u ledenjacima i u podzemlju, ostaje nam manje od 1% ukupne količine slatke vode za direktnu upotrebu, odnosno oko 0,01% lako dostupne vode iz rijeka i jezera. Razvojem tehnologije i povećanjem broja stanovnika na Zemlji iz dana u dan raste potreba za vodenim resursima. Iako bi čak i trostruko veća ukupna svjetska populacija imala dostatne količine pitke vode, pravi problem leži u nejednakoj raspodjeli slatke vode, siromaštvu, sve većem onečišćenju, ali i neravnomjernoj eksploataciji vodenog blaga. Tako čak oko 70% potrošnje vode odlazi na poljoprivredu, a 20% na industriju, koji su samim time i glavni zagađivači. Upravljanje i kvalitetna raspodjela pitke vode trebali bi biti jedan od primarnih zadataka čovječanstva. Voda mora biti opće dobro i nitko ne bi trebao polagati pravo na njeno isključivo korištenje. Što se tiče vodenog blaga Hrvatske, po zalihama vode nalazimo se među prvih 30 zemalja u svijetu. Samim time, pametnim upravljanjem i ulaganjima u kvalitetu i zaštitu pitke vode imamo veliki potencijal za budućnost.

Poznat po svojim krškim fenomenima, i Nacionalni park Sjeverni Velebit, iako s rijetkim vodenim staništima, uključuje se u obilježavanje ovog Dana. Uz nekoliko lokvi koje su izgradili ljudi ili uredili prirodna vlažna staništa (Lubenovačka ruja, Žive vodice, Borove vodice), jedina stalna tekućica i izvor pitke vode na području Parka je u Štirovači, gdje na jedinom mjestu u Parku preko nepropusne podloge teče splet potoka. Područje Štirovače je danas tradicionalno izletište i mjesto za odmor, gdje se uz ostale prirodne vrijednosti može uživati i u, još uvijek, čistoj izvorskoj vodi. Tema ovogodišnjeg Dana voda – Voda i radna mjesta – fokusira se na to kako dovoljna količina i kvaliteta vode može promijeniti živote i egzistenciju radnika – pa čak i promijeniti društva i ekonomije.

Više o Svjetskom danu voda: http://www.un.org/en/events/waterday/

Čestitamo vam 21. ožujak - Međunarodni dan šuma!
21/03/2016

Zadovoljstvo nam je, kao prilog obilježavanju Međunarodnog dana šuma, predstaviti javnosti novi stručni vodič po Nacionalnom parku pod nazivom Od sjemenke do ploda – Vodič kroz svijet drveća i grmlja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Autori vodiča su dr. sc. Dario Kremer, voditelj Farmaceutskog botaničkog vrta ˝Fran Kušan˝ Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Irena Krušić Tomaić, stručna savjetnica – šumarica u NP Sjeverni Velebit. Knjiga predstavlja stručni vodič kroz floru drvenastih biljnih vrsta, njih ukupno 119, koje rastu na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Vodič je napisan tako da se njime mogu služiti dobri poznavatelji biljnog svijeta, ali i oni koji se s drvenastim biljkama tek usputno susreću. Vodič se može nabaviti u Upravi Parka, a cijena mu je 50,00 kn.

Više o Međunarodnom danu šuma

Međunarodni dan šuma obilježava se, kao službeni UN-ov dan, od 2013. godine da bi se ukazalo na značaj šuma i istakle brojne koristi koje čovječanstvo ima od njih. Šume su neprocjenjivo i nezamjenjivo blago planeta Zemlje. Njihova je uloga ključna u opstanku svih organizama na našem planetu, pa tako i svih nas. Smatraju se „plućima svijeta“ jer proizvode kisik koji omogućava život. Smanjenjem ukupne površine šuma na našem planetu, bilo da je riječ o lošem gospodarenju čovjeka, požarima, poplavama ili nekim drugim uzrocima, dovodi se do opasnosti promjene opće klime, pa tako i opstanka ljudskog roda.

Tema ovogodišnjeg Dana je Šume i voda, a više informacija možete naći na: http://www.un.org/en/events/forestsday/.

Opširnije...
Zajednički web portal Parkovi Hrvatske: Istražite svih 19 parkova
17/03/2016

“Web portal Parkovi Hrvatske dio je projektnih aktivnosti vezanih uz učinkovito upravljanje posjetiteljima i stvaranja zajedničkog brenda “Parkovi Hrvatske”. Posjetitelji će od sada po prvi puta na jednom mjestu imati sve informacije o parkovima u Hrvatskoj, njihovim vrijednostima, programima, atrakcijama, moći će planirati aktivnosti i posjete. Pored lakše dostupnosti, time se doprinosi i disperziranju posjetitelja, smanjenju pritiska na prirodne vrijednosti najposjećenijih parkova i upoznavanju posjetitelja s vrijednostima svih drugih parkova. Nas primarni cilj jest podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja ovih područja, ali i potpora održivom razvoju regija u kojima se parkovi nalaze”– istaknula je pomoćnica ministra za zaštitu prirode Irina Zupan na današnjem predstavljanju web portala na kojemu su objedinjeni svi nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od danas se nalazi na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr. Portal je nastavak aktivnostipovećanja prepoznatljivosti naših parkova, kojesu započete stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i zajedničkog brenda “Parkovi Hrvatske”. Po prvi puta svi građani i turisti na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o našim parkovima, i to na 4 jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom.

Promocija novog web portala i parkova održat će se u subotu, 19. ožujka, od 11 do 15 sati na Zrinjevcu u Zagrebu. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode predstavit će se na svojim štandovima na Zrinjevcu, a posjetitelji će osim upoznavanja sa novim web portalom, moći saznati sve o programima i atrakcijama u parkovima, te sudjelovati u kvizu znanja.

 

Opširnije...
Stručno osposobljavanje - razgovor
16/03/2016

Obavijest o odabiru kandidata i datumu održavanja razgovora

Krasno, 16.03.2016.

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA, ZA SLJEDEĆA RADNA MJESTA:

1. stručni suradnik geolog (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)
- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Pavao Vrbanec, Zagreb, Hribarov prilaz 1,
Mirko Murgić, Perušić, Kralja Tomislava 6.

2. stručni suradnik biolog-ekolog (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)
- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Teo Grubišić, Split, Poljana kneza Trpimira 4,

Tea Juretić, Split, J. Šižgorića 20,

Sara Osman, Viškovo, Gornji Jugi 3b.

3. stručni suradnik šumar (2 izvršitelja/ice na određeno vrijeme)

- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Martina Šporčić, Otočac, Petra Zrinskog 9,

Juraj Ćaćić, Klanac, Aleksinica 72.

4. stručni suradnik za promidžbu (2 izvršitelja/ice na određeno vrijeme)

- odabrani kandidati u uži krug, redoslijed po datumu prijave:

Josipa Podnar, Otočac, Ive Senjanina 14/2,

Marija Pavlović, Otočac, Prozor 55 d.

 5. stručni suradnik lovstva i zaštite prirode (1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme)

- odabrani kandidat u uži krug:

Nemanja Irić, Dežanovac, Goveđe Polje 16.

Razgovor s kandidatima za radna mjesta stručni suradnik geolog i stručni suradnik biolog-ekolog će se održati u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, s početkom u 10,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu, na adresi Krasno 96.

Razgovor s kandidatima za radna mjesta stručni suradnik šumar, stručni suradnik za promidžbu i stručni suradnik lovstva i zaštite prirode će se održati u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. godine, s početkom u 11,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu, na adresi Krasno 96.

Molimo kandidate da nam do petka, 18. ožujka, do 13.00 sati potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom: ured-ravnatelja@np-sjeverni-velebit.hr).

Hvala!

Uprava ParkaTekst