Tekst

Novosti

NP Sjeverni Velebit - financijski izvještaj
10/02/2016

Sukladno Pravilniku o financijskom izvještavanju i proračunskom računovodstvu (Narodne novine br. 3/15), objavljujemo financijski izvještaj JU "NP Sjeverni Velebit" za 2015. godinu.

I NP Sjeverni Velebit obilježava 2. veljače - Svjetski Dan vlažnih staništa !!! Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo
02/02/2016

Dan vlažnih staništa obilježava se od 1997.g., kao podsjetnik na godišnjicu potpisivanja Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti, u iranskom gradu Ramsaru 2. veljače 1971.g. Cilj potpisivanja Ramsarske konvencije, kao međudržavnog dokumenta i jedine globalne konvencije usmjerene prema ekosustavima, bio je pružanje okvira za nacionalne akcije i međunarodne suradnje za očuvanje i racionalno korištenje vlažnih staništa i njihovih resursa.

Iako na prvi pogled neobično, Ramsarska konvencija kao vlažna staništa ističe i krš i podzemlje, pa se stoga i JU NP Sjeverni Velebit uključuje se u obilježavanje ovoga Dana.

Na području Parka gotovo svi podzemni objekti su jame (njih više od 400!), bogate neobičnim živim svijetom. Zbog izoliranosti i specifičnosti staništa, više od polovice poznatih podzemnih vrsta kukaca, puževa, rakova, pijavica, stonoga, mnogočetinaša i dr. je endemično. Najpoznatija od svih podzemnih vrsta je Velebitska pijavica. Svakim novim istraživanjima fauna je sve bogatija novim vrstama. No u Parku se nalaze i rijetka vodena staništa, poput izvora na Štirovači te nekoliko lokvi, izgrađene ili uređene od strane ljudi, koje pružaju stanište nekolicini vrsta vodenih organizama.

Slogan ovogodišnjeg Dana vlažnih staništa Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo odabran je da naglasi jednu od ključnih uloga vlažnih staništa za budućnost čovječanstva i posebno njihove važnosti u postizanju novih održivih razvojnih ciljeva.

Više informacija na: www.ramsar.org

OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
26/01/2016

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO BIOLOG/INJA – EKOLOG/INJA

1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta)

-       odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, redoslijed po primitku prijave:

IVAN ROZMAN,

ALAN MARTIN RAŠIĆ,

MARIJA VEREŠ.

Razgovor i testiranje će se održati u utorak, 2. veljače 2016. godine, s početkom u 10,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do petka, 29. siječnja, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

 

OBAVIJEST O IZBORU
26/01/2016

U natječajnom postupku za radno mjesto tajnik/ca Ustanove u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Sjeverni Velebit”, po objavljenom javnom natječaju u Narodnim novinama br. 2/2016., te posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na web stranici Nacionalnog parka, donijeta je odluka o izboru kandidatkinje:

Nikolina Marincel, bacc. admin. publ.

OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
19/01/2016

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO TAJNIK/CA USTANOVE –

1 izvršitelj/ica na neodređeno vrijeme

-       odabrane kandidatkinje koje udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, redoslijed po primitku prijave:

DAJANA KRNEK,

NIKOLINA MARINCEL.

Razgovor i testiranje će se održati u petak, 22. siječnja 2016. godine, s početkom u 9,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do četvrtka, 21. siječnja, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

Za zaštitu UNESCO-a nominirane bukove šume našeg Parka i NP Paklenica
15/01/2016

"Bukove šume u našim nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica nominirali smo za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a. Time želimo omogućiti još veću razinu zaštite prirodnih ljepota Hrvatske i održivi razvoj područja koja okružuju naše parkove. Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost na svjetskoj razini što znaći i dolazak većeg broja gostiju od čega će najveću korist imati lokalno stanovništvo. Pod zaštitom UNESCO-a trenutno su Nacionalni park Plitvička jezera i Park prirode Papuk, a uvjeren sam da će se na toj listi uskoro naći još dva naša nacionalna parka." - izjavio je pomoćnik ministra Nenad Strizrep.

Više na stranicama Ministarstva

 

Obavijest o Natječaju
04/01/2016

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenim prethodnim suglasnostima nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, donijela je Odluku kojom se raspisuje


NATJEČAJ

za radna mjesta:

- stručni/a suradnik/ca biolog/inja – ekolog/inja – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

- tajnik/ca Ustanove – 1 izvršitelj/ica na neodređeno vrijeme.

Natječaj će biti objavljen u Narodnim novinama od dana 5. siječnja 2016. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA!
23/12/2015

Svim ljudima dobre volje, kolegama, partnerima, suradnicima želimo sve najbolje za nadolazeće blagdane te puno veselja i uspjeha u novoj 2016. godini!

Volonterski programi u parkovima Hrvatske
04/12/2015

Povodom Međunarodnog dana volontera koji se svake godine obilježava 5. prosinca Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokreće web stranicu na kojoj je pregled 30 volonterskih programa u svim našim nacionalnim i parkovima prirode. Kao dio Projekta integracije u Natura 2000, a potaknuti brojnim upitima za volontiranje u pojedinim parkovima tijekom ovih godina, krenulo se u osmišljavanje  konkretnih programa volontiranja za mlade u tri parka, no vrlo brzo projekt je proširen na svih 19. Osmišljeno je 30 programa, a sve o  njima može sa saznati na jednom mjestu, na web stranici Ministarstva preko linka. Više informacija na http://www.mzoip.hr/…/volontirajte-u-jednom-od-19-parkova-h…

Pogledajte trailer filma Krajačev san
04/12/2015

Krajačev san" je priča o pastirskim stanovima na Velebitu. Kojim snijegom su pastiri otišli...jesu li tad shvaćali da će rastancima i zadnjim pogledom prema udolinama i strmim visovima umrijeti posljednja nada za povratkom u rajsku dolinu? Trailer možete pogledati ovdje, a za cijeli film dođite u Krasno 11.12.2015. g. na obilježavanje Međunarodnog dana planina.Tekst