Tekst

Novosti

Predstavljeni javnosti rezultati IPA projekta „Pogled u divljinu“ i potpisan sporazum o zajedničkoj suradnji među partnerima u cilju razvoja, promicanja i podupiranja Rezervata biosfere “Planina Velebit“
14/03/2016

Ravnateljica Mirjana Javor potpisala je danas zajednički sporazum o suradnji između JU „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ s partnerima projekta „Udrugom BIOM“, JU „Park prirode Velebit“, JU „Nacionalni park Paklenica“, JU Pećinski  park Grabovača i Udrugom Lička Ekološka Akcija (LEA). Cilj Sporazuma je utvrditi uvjete suradnje koji će se realizirat kroz provedbu zajedničkih aktivnosti vezano za Rezervat biosfere „Planina Velebit“. Cijela planina Velebit proglašena je rezervatom biosfere još  1978. Godine i sastavni je dio svijetske mreže rezervata biosfere proglašenih od strane UNESCO-a.Ovaj Sporazum omogućen je kroz EU IPA projekt „Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i pračenje sastavnica prirode“. Svrha Sporazuma je uspostava partnerstva između spomenutih partnera u svrhu razvoja, promicanja i podupiranja Rezervata biosfere „Planina Velebit“, kako bi se osigurala učinkovitost upravljanja i zaštita biološke raznolikosti, potaknuo održivi socio-ekonomski razvoj, unaprijedila suradnja i ojačali kapaciteti javnih ustanova i nevladinih udruga.

Također danas je predstavljena i zajednička brošura i nova web stranica projekta http://www.govelebit.com/ koje donose pogled Velebita iz perspektive ljubitelja prirode i živog svijeta. Opisane su postojeće planinarske staze koje do sada nisu toliko posječene s ciljem da ih se dodatno vrednuje i postanu dio ponude Velebita, a dan je i pregled lokalnih proizvođača domaćih proizvoda odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i smještajnih kapaciteta u okolici.

 

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa
01/03/2016

Javna ustanova "Nacionalni park Sjeverni Velebit" objavila je potrebu za prijem radnika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, za sljedeća radna mjesta:

  1. stručni suradnik geolog – 1 radno mjesto
  2. stručni suradnik biolog - ekolog - 1 radno mjesto
  3. stručni suradnik – šumar - 2 radna mjesta
  4. stručni suradnik za promidžbu - 2 radna mjesta
  5. stručni suradnik lovstva i zaštite prirode - 1 radno mjesto

 

Rok za prijavu je 11. ožujka 2016., a sve informacije mogu se pronaći na web-stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje:

https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac_RadnaMjesta.aspx

 

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA
19/02/2016

U natječajnom postupku za radno mjesto biolog/inja – ekolog/inja Ustanove u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Sjeverni Velebit”, po objavljenom javnom natječaju u Narodnim novinama br. 2/2016., te posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na web stranici Nacionalnog parka, donijeta je odluka o izboru kandidata:

 

Ivan Rozman, mag.oecol.

NP Sjeverni Velebit - financijski izvještaj
10/02/2016

Sukladno Pravilniku o financijskom izvještavanju i proračunskom računovodstvu (Narodne novine br. 3/15), objavljujemo financijski izvještaj JU "NP Sjeverni Velebit" za 2015. godinu.

I NP Sjeverni Velebit obilježava 2. veljače - Svjetski Dan vlažnih staništa !!! Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo
02/02/2016

Dan vlažnih staništa obilježava se od 1997.g., kao podsjetnik na godišnjicu potpisivanja Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti, u iranskom gradu Ramsaru 2. veljače 1971.g. Cilj potpisivanja Ramsarske konvencije, kao međudržavnog dokumenta i jedine globalne konvencije usmjerene prema ekosustavima, bio je pružanje okvira za nacionalne akcije i međunarodne suradnje za očuvanje i racionalno korištenje vlažnih staništa i njihovih resursa.

Iako na prvi pogled neobično, Ramsarska konvencija kao vlažna staništa ističe i krš i podzemlje, pa se stoga i JU NP Sjeverni Velebit uključuje se u obilježavanje ovoga Dana.

Na području Parka gotovo svi podzemni objekti su jame (njih više od 400!), bogate neobičnim živim svijetom. Zbog izoliranosti i specifičnosti staništa, više od polovice poznatih podzemnih vrsta kukaca, puževa, rakova, pijavica, stonoga, mnogočetinaša i dr. je endemično. Najpoznatija od svih podzemnih vrsta je Velebitska pijavica. Svakim novim istraživanjima fauna je sve bogatija novim vrstama. No u Parku se nalaze i rijetka vodena staništa, poput izvora na Štirovači te nekoliko lokvi, izgrađene ili uređene od strane ljudi, koje pružaju stanište nekolicini vrsta vodenih organizama.

Slogan ovogodišnjeg Dana vlažnih staništa Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo odabran je da naglasi jednu od ključnih uloga vlažnih staništa za budućnost čovječanstva i posebno njihove važnosti u postizanju novih održivih razvojnih ciljeva.

Više informacija na: www.ramsar.org

OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
26/01/2016

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO BIOLOG/INJA – EKOLOG/INJA

1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta)

-       odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, redoslijed po primitku prijave:

IVAN ROZMAN,

ALAN MARTIN RAŠIĆ,

MARIJA VEREŠ.

Razgovor i testiranje će se održati u utorak, 2. veljače 2016. godine, s početkom u 10,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do petka, 29. siječnja, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

 

OBAVIJEST O IZBORU
26/01/2016

U natječajnom postupku za radno mjesto tajnik/ca Ustanove u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Sjeverni Velebit”, po objavljenom javnom natječaju u Narodnim novinama br. 2/2016., te posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na web stranici Nacionalnog parka, donijeta je odluka o izboru kandidatkinje:

Nikolina Marincel, bacc. admin. publ.

OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
19/01/2016

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO TAJNIK/CA USTANOVE –

1 izvršitelj/ica na neodređeno vrijeme

-       odabrane kandidatkinje koje udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, redoslijed po primitku prijave:

DAJANA KRNEK,

NIKOLINA MARINCEL.

Razgovor i testiranje će se održati u petak, 22. siječnja 2016. godine, s početkom u 9,00 sati u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do četvrtka, 21. siječnja, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

Za zaštitu UNESCO-a nominirane bukove šume našeg Parka i NP Paklenica
15/01/2016

"Bukove šume u našim nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica nominirali smo za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a. Time želimo omogućiti još veću razinu zaštite prirodnih ljepota Hrvatske i održivi razvoj područja koja okružuju naše parkove. Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost na svjetskoj razini što znaći i dolazak većeg broja gostiju od čega će najveću korist imati lokalno stanovništvo. Pod zaštitom UNESCO-a trenutno su Nacionalni park Plitvička jezera i Park prirode Papuk, a uvjeren sam da će se na toj listi uskoro naći još dva naša nacionalna parka." - izjavio je pomoćnik ministra Nenad Strizrep.

Više na stranicama Ministarstva

 

Obavijest o Natječaju
04/01/2016

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenim prethodnim suglasnostima nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, donijela je Odluku kojom se raspisuje


NATJEČAJ

za radna mjesta:

- stručni/a suradnik/ca biolog/inja – ekolog/inja – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (zamjena do povratka djelatnice s rodiljnog/roditeljskog dopusta),

- tajnik/ca Ustanove – 1 izvršitelj/ica na neodređeno vrijeme.

Natječaj će biti objavljen u Narodnim novinama od dana 5. siječnja 2016. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.Tekst