Tekst

Novosti

Zavižan challenge
02/07/2020

S obzirom da je ovogodišnja utrka Uspon na Zavižan otkazana radi pandemije COVID-19  Brdsko biciklistički klub Senj dosjetio se ideje da i ove godine svi zaljubljenici u taj sport ne ostanu zakinuti.

Zavižan challenge je virtualna utrka smišljena na istoj trasi kao i Uspon na Zavižan. Većinom uzbrdo od Senja (0 m) do Zavižana (1594 m), dužine 38 kilometara, s usponom od 1650 metara, koji polovično čine asfalt i makadam Prilagođena je pojedincu i manjim skupinama da odvezu tu stazu te pomoću svojih pametnih telefona i sportskih satova pošalju svoj trud i uspjeh. Biciklistima je dano na volju da sami odrede sat i dan kada će voziti.

Utrka započinje u srednjovjekovnom gradu Senju a završava u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Duž rute nudi se prekrasan pogled na planine, obalu i otoke .

Ukoliko želite pokušati potrebno je slijediti sljedeće korake:

Jedino što je potrebno je bilo koji uređaj ili aplikacija koja bilježi tvoju izvedbu (Strava, Endomondo, Garmin i mnogi drugi) te registracija putem stranice:

https://zavizan.wixsite.com/challenge?fbclid=IwAR3GKGRmq9QRZxGJ0Q4fSP6gzYvOQ5S9F0gqxeMvGS9gHlsa637GC47ADyg&lang=hr

Cijena startnog paketa iznosi 80 HRK (cca 10 EURA) a sadrži:

-         Ulaznicu u Nacionalni park Sjeverni Velebit

-         Kavu prije starta

-         Bidon bočicu

-         Besplatno pivo kao šećer na kraju

Brdsko biciklistički klub Senja Vas poziva da dođete u Senj do 31.10.2020., uzmete svoj bicikl te sebi i ostalima priuštite izazov.

Radno vrijeme Kuće Velebita 22.06.2020.
18/06/2020

Poštovani posjetitelji, Kuća Velebita je ponedjeljkom inače zatvorena medjutim u ponedjeljak 22.06.2020. radit će u vremenu od 8:00 do 16:00 sati.

Novo radno vrijeme ulaza Babić Siča
15/06/2020

Poštovani posjetitelji,

od dana 16. lipnja 2020.g. ulaz u Park Babić Siča radit će po sljedećem rasporedu:

Ponedjeljak - Nedjelja 08:00 - 19:00.

 

Obavijest o radnom vremenu Kuće Velebita
09/06/2020

Na blagdan Tijelova, u četvrtak 11. lipnja 2020., Kuća Velebita će biti otvorena od 08:00 do 16:00 sati. Ostale dane biti će otvorena kao i dosad, utorak - nedjelja 08:00 do 16:00, a ponedjeljkom ne radi.

Odluka o dodjeli koncesijskih odobrenja za obavljanje aktivnosti povremenog prijevoza uz davanje informacija o obilježjima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
09/06/2020

Obavijest o poništenju poziva za javno prikupljanje ponuda za dodjeljivanje koncesijskih odobrenja za obavljanje aktivnosti organiziranog turističkog vođenja uz promatranje i praćenje sastavnica divlje prirode te tumačenja obilježja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
09/06/2020

Tradicionalna ispaša u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit
08/06/2020

Početkom lipnja 2020. godine, već četvrtu godinu zaredom, na područje našeg Parka stižu stočari sa svojom stokom, govedima i ovcama. Ispaša će se odvijati u južnom području Parka, na visokoplaninskim travnjacima Tudoreva, Mirova, Bilenskog, Šegotskog i Dundović padeža, te na travnjacima Lubenovca.

Povratak tradicionalnog stočarstva garancija je da će raznolikost, bogatstvo i ljepota visokoplaninskih travnjaka, s mnogim endemima dinarskog krša, biti očuvana. 

Tisućama godina čovjek je stvarao Velebitske travnjake krčenjem šuma kako bi oslobodio površine za ispašu svoje stoke.

No, posljednjih desetljeća svjedoci smo nestanka stočarstva na Velebitu. Travnjačke površine se smanjuju i zarastaju, njihovo mjesto zauzima šikara i šuma te se mijenja opća slika krajolika. Postupnim nestankom staništa tako nestaju i mnoge vrste biljaka, gljiva i kukaca.

Stoga, kako bi se sačuvao barem dio tih vrijednih staništa, Park je 2017. g. započeo sa provedbom aktivnosti revitalizacije visokoplaninskih travnjačkih površina.

Provedba traje već četvrtu godinu samo zahvaljujući ljudima koji su u ovo moderno doba spremni živjeti u planinskim selima od stočarstva i time pridonositi očuvanju biološke raznolikosti Velebita.

Stoga vas molimo dragi posjetitelji da podržite ove aktivnosti i da nam pomognete u njihovim odvijanjima. Vaša pomoć sastojat će se u tome da ne prilazite području gdje se odvija stočarstvo. Ne uznemiravajte stoku, ne uznemiravajte njihove pse čuvare jer oni pomažu pastirima u zaštiti stoke od napada velikih zvijeri poput vukova, medvjeda i risova.

Novi stanovnik Velebita - ris Pino je dobio ime kao znak podrške Italiji
30/05/2020

Šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika! U subotu ujutro ris Pino ispušten je na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit te se pridružio u misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja.

U posljednjih godinu dana u Hrvatsku i Sloveniju naseljeno je šest risova iz Karpata, kako bi svojim genima povećali raznolikost dinarske populacije i zaustavili njeno izumiranje. Ovaj uspjeh rezultat je rada međunarodnog tima stručnjaka okupljenih u LIFE Lynx projektu.

Pinov dolazak u bogati krajobraz Velebita, važan je korak za očuvanje ravnoteže zdravog ekosustava, osobito u mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pod ovogodišnjim sloganom 'Rješenja su u prirodi', težnja je očuvati prirodu, posebno očuvati ugrožene i endemične vrste, kako bismo pridonijeli ispravnom odnosu prirode i čovjeka.

Iza imena Pino, protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji, koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije virusa Covid-19. Italija je ujedno partner na LIFE lynx projektu, čiji cilj je i povezati populacije risa u Alpama i Dinaridima kako bi se osigurala dugoročna održivost tih ugroženih populacija. Čast za imenovanje risa pripala je talijanki Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle jeseni pridružila LIFE Lynx timu u svrhu izrade magisterskog rada.

LIFE Lynx projekt

LIFE Lynx je međunarodni projekt s ciljem zaustavljanja izumiranja populacije risa u Dinaridima. Provodi se u razdoblju 2017. - 2024. godine, pod sufinanciranjem Europske komisije, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ureda za udruge Republike Hrvatske, te Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, populacija risa u Dinaridima je ponovno uspostavljena 1973. reintrodukcijom 6 životinja iz Slovačke u Sloveniju, te su svi risovi koji danas žive u Sloveniji, Hrvatskoj,te Bosni i Hercegovini potomci tih 6 životinja. Jedini spas za održavanje populacije je naseljavanje novih, zdravih jedinki, koje će zaustaviti parenje u srodstvu. Planirano je naseljavanje ukupno 14 risova iz Karpata u Dinaride, 4 u Hrvatsku te 10 u Sloveniju.

Slavimo 21. rođendan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit!
28/05/2020

Zaigrajte nagradni kviz povodom 21. rođendana Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, kojeg zbog izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom COVID-19 slavimo u malo drugačijem izdanju. Ove godine pripremili smo za naše vjerne obožavatelje i poznavatelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit edukativni nagradni kviz u kojem možete provjeriti koliko znate o Sjevernom Velebitu i osvojiti vrijedne nagrade :
1. NAGRADA - 4 kombinirane ulaznice za Kuću Velebita i Nacionalni park.
2. NAGRADA - 2 majice Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.
3. NAGRADA - 1 majica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Da bi osvojili jednu od nagrada potrebno je TOČNO odgovoriti na 18 pitanja sa DA ili NE. Prvih troje koji najbrže točno odgovore na sva pitanja osvajaju nagrade. Redoslijed dobitnika biti će određen prema rangu u tablici koju sustav sam automatski slaže na temelju količine točnih odgovora i vremenskom roku. Kviz možete igrati više puta i na taj način naučiti ako nešto niste znali o našem Parku.

Nagradni kviz traje od 28.05.2020.god., a završava 29.05.2020.god.,u 00:00.

Popis dobitnika biti će objavljen 01.06.2020.god., na našoj Facebook stranici. Dobitnici u našem kvizu o nagradi će biti obaviješteni putem e-maila kojeg su naveli u obrascu.
Sudjelovanjem u nagradnoj igri dajem privolu i suglasnost za prikupljanje i obradu osobnih podataka a u svrhu sudjelovanja u nagradnoj igri, a sve sukladno zakonu o zaštiti osobnih podataka, odnosno Općoj Uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Zaigrajte kviz putem linka i sretno!!!
⬇️⬇️⬇️⬇️

https://www.facebook.com/sjevernivelebit/

Novo radno vrijeme ulaza Babić Siča
28/05/2020

Poštovani posjetitelji,

od dana 28. svibnja 2020.g. ulaz u Park Babić Siča radit će po sljedećem rasporedu:

nedjelja - četvrtak 08:00 - 17:00, i

petak - subota 08:00 - 18:00.Tekst