Tekst

Novosti

Vizionar svog vremena
30/11/2020

Na današnji dan obilježava se obljetnica smrti ing. šumarstva Ante Premužića, graditelja naše  najpoznatije planinarske staze.

Rođen je 11.01.1889.godine u Kobašu nedaleko Slavonskog Broda, a preminuo je 30.11.1979.godine u Zagrebu. Inicijator je i realizator niza putova kao što su oni na otocima, Krku, Rabu, Mljetu i zasigurno najpoznatijeg puta - Velebitske transverzale - Premužićeve staze. Projektirao je, organizirao i sudjelovao u samoj izgradnji staze čija je gradnja započela 1930. godine, a dovršena je u ljeto 1933. godine. Staza je građena u kamenu - suhozidu, te je položena tako da na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. Zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih putova u Hrvatskoj.

Od 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini ova staza i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Staza nazvana po svom graditelju stoji kao spomenik u čast njemu i svima koji su sudjelovali u gradnji, a mi mu zahvaljujemo što nam je omogućio da na jedan poseban način možemo upoznati djelić veličanstvene ljepote Velebita.

Stanje prometnica u Parku
28/11/2020
Poštovani posjetitelji,
na cesti prema ulazu Babić Siča u Nacionalni park iz smjera Krasna ima leda, a od ulaza do Zavižana ima i snijega, stoga sve koji se odluče za dolazak u Park molimo na povećani oprez.
Fotografije: LJ. Tonković
Obavijest o radu Planinarskog doma Zavižan
27/11/2020

Poštovani posjetitelji,

Sukladno odlukama donesenim od strane Vlade Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske a koje stupaju na snagu od 28.11.2020.-21.12.2020., Planinarski dom Zavižan u navedenom razdoblju biti će zatvoren za posjetitelje.

Javni natječaj za prodaju rabljenog službenog vozila - osobnog automobila u vlasništvu JU NP Sjeverni Velebit
27/11/2020
Javni poziv na dostavu ponuda za dodjelu koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti ispaše goveda i ovaca s ciljem održavanja visokoplaninskih travnjaka (NATURA 2000 staništa) na području Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit“
24/11/2020
Stanje prometnica u Parku
21/11/2020

Na cesti prema ulazu u Nacionalni park Babić Siča i Zavižanu ima mnogo leda na cesti te su vrlo niske temperature, a na području Parka puše vrlo jak vjetar.

Obavijest o stanju u Parku
20/11/2020

Poštovani posjetitelji,

zbog pogoršanja vremenskih uvjeta (novi snijeg, jak vjetar i niske temperature), pristupne ceste prema Parku nisu prohodne te zasad posjet Parku nije moguć. Molimo da pratite naše objave kao i vremensku prognozu.

Stanje u Parku
17/11/2020
Poštovani posjetitelji,
zbog novonastalih vremenskih uvjeta i napadalog snijega, pristupna cesta prema Zavižanu nije prohodna za osobne automobile, stoga ne preporučujemo posjet Parku do daljnjega.
Obavijest o radu Kuće Velebita
13/11/2020

Poštovani posjetitelji,

Kuća Velebita će biti otvorena i na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, 18. studenoga 2020., od 08:00 do 16:00.

Virtualni ˝Dani otvorenih vrata EU projekata˝
13/11/2020

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira informativno-edukativnu kampanju „Dani otvorenih vrata EU projekata“, kroz koju se prezentiraju uspješni projekti svih hrvatskih županija Kampanja se održava već četvrti put, a ove godine, zbog epidemioloških mjera, kampanja će biti organizirana virtualno. Virtualni “Dani otvorenih vrata EU projekata“ održavat će se u razdoblju od 13. do 22. studenoga 2020. godine.

Nacionalni park Sjeverni Velebit će se s Kućom Velebita u Krasnu po treći put zaredom uključiti u ovu kampanju. Posjetiteljski centar Kuća Velebita u Krasnu muzejski je tip centra koji predstavlja mjesto stjecanja novih znanja kroz stručne, znanstvene, edukativne i zabavne sadržaje, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskog postava, i predstavljanja prirodnih ljepota i kulturnih dobara. Kuća Velebita predstaviti će se video filmom Projekt izgradnje Kuće Velebita u kojem je prikazan proces nastanka centra, od samih začetaka, do finalnog proizvoda. Ideje i iskustva djelatnika Javne ustanove, kao i dizajnera i znanstvenika koji su sudjelovali u realizaciji projekta pružaju uvid o kompleksnosti nastanka ovoga centra. Upotrebom raznih računalnih tehnika prirodna i kulturna dobra Sjevernog Velebita prikazana su iz malo drugačije perspektive.

Kroz Kuću Velebita upoznajte naš Nacionalni park na jednom mjestu. Svoje znanje o Sjevernom Velebitu možete provjeriti kroz kviz Zaigrajte Sjeverni Velebit(an)!, a pritom naučite i nešto novo te se upoznajte sa velikom biološkom raznolikošću Parka.Tekst