Tekst

Novosti

Otvorenje izložbe Skriveni svjetovi
04/12/2014

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Skriveni svjetovi, 11. prosinca 2014. u Paviljonu Juraj Šporer u Opatiji, u 12 sati. Povodom Međunarodnog dana planina izložbu organiziraju Primorsko - goranska županija i JU Priroda uz naš mali doprinos. Posjetitelji izložbe putem fotografija imati će priliku upoznati se s malim bićima, najčešće oku neuočljivima.

Izložba će biti otvorena do 21. prosinca 2014. godine.

Za Božić udomi smreku s Velebita!
03/12/2014

Ove godine ne moraš lutati gradom u potrazi za božićnim drvcem - dođi na Trg bana Jelačića, u petak 05.12.2014.g. u 11:00 sati i besplatno udomi velebitsku smreku te se priključi akciji očuvanja velebitskih travnjaka: http://bit.ly/smreka

Ministarstvo okoliša i nacionalni park Sjeverni Velebit vas pozivaju:  pridružite nam se u akciji očuvanja velebitskih travnjaka! Dođite u petak u 11 sati na Trg bana Jelačića, besplatno preuzmite sadnicu velebitske smreke  i udomite ju.Posadite ju u vrt ili teglu i tako pomozite očuvanju velebitskih travnjaka.

Vidimo se u petak u 11 sati na Trgu bana Jelačića!

Jedan smo od partnera na projektu Pogled u divljinu koji je financiran od EK preko IPA programa
07/11/2014

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit 16.9.2014. započela je provedbu projekta „Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo koriš­tenje i praćenje sastavnica prirode“. Projekt zajedno provodimo s partnerima: JU Nacionalni park Paklenica, JU Park prirode Velebit, JU Pećinski park Grabovača, udruga Lička ekološka akcija (LEA) dok je Udrugu BIOM glavni nositelj i voditelj projekta.

Osnovni ciljevi projekta su ojačati ulogu organizacija civilnog društva koje su u suradnji s javnim ustanovama uključene u održivo korištenje prirodnih dobara u zaštićenim područjima te osnažiti kapacitete nevladinih organizacija i javnih ustanova za obavljanje usluge zaštite prirode te za održivo korištenje prirodnih sastavnica i dobara u lokalnoj privredi Velebita i Like.

Opširnije...
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić svečano nam je uručio ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt - Centar za posjetitelje Krasno
24/10/2014

Danas u Europskom domu u Zagrebu održano je svečano uručivanje i predstavljanje ugovora iz "Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu", 4. poziv koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.
Nazočnima su se obratili gđa. Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, a potom je potpredsjednik Vlade ravnateljici Javne ustanove "Nacionalni park Sjeverni Velebit" gđi. Mirjani Javor svečano uručio ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Centar za posjetitelje Krasno".

Bespovratna financijska sredstva dodjeljuju se Javnoj ustanovi "Nacionalni park Sjeverni Velebit" za realizaciju ulaganja u projekt "Centar za posjetitelje Krasno", prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijava "Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu", broj poziva RC.1.1.05, u okviru programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Ukupna vrijednost projekta utvrđena je u iznosu od 30.986.539,09 kn.

Više informacija ...

Jesensko ruho NP Sjeverni Velebit
09/10/2014

Nakon dugog kišnog ljeta, jesen nam se u Parku pokazala u svoj raskoši. Evo kako je to izgledalo zadnjih dana!

Moj komadić zemlje - izložba
09/10/2014

U Gradskoj knjižnici Senj je u utorak, 07. listopada 2014. godine, otvorena izložba „Moj komadić zemlje – kad je priroda suradnik“.

Izložba se sastoji od fotografskih i tekstualnih portreta 14 poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja i/ili Natura 2000 područja, a jedan od njih je i gospodin Božo Vukušić koji na području nacionalnog parka i Parka prirode Velebit uzgaja konje.

Opširnije...
NP Risnjak - volonterska akcija uklanjanja srušenih stabala sa staza i šetnica
30/09/2014

Sudjelovali smo u volonterskoj akciji uklanjanja srušenih stabala sa staza i šetnica Nacionalnog parka 'Risnjak' koja su u veljači stradala od posljedica ledoloma koji je zahvatio Gorski kotar. Uz pedesetak zaposlenika i ravnatelja ostalih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, sudjelovao je i ministar  Mihael Zmajlović te djelatnici Ministarstva.

Prenosimo izjavu ministra 'Ponosimo se prirodnim bogatstvima Hrvatske, a posebno nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Ta područja trudimo se zaštiti od neželjenih posljedica ljudskog djelovanja, no ponekad se dogode prirodne katastrofe koje je nemoguće spriječiti. Mnogi građani Gorskog kotara su na vlastitoj koži osjetili što to znači kada se priroda okrene protiv čovjeka. Od posljedica ledoloma u veljači su stradale i velike šumske površine Nacionalnog parka 'Risnjak'. Takvi događaji upozoravaju nas da trebamo više poštovati prirodu i čuvati okoliš'.

Više o akciji...

Otvorenje izložbe Moj komadić zemlje - Gradska knjižnica Senj, 07.10.2014.
29/09/2014

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik, dana 07.10.2014. g. u Gradskoj knjižnici Senj, Trg Cilnica 11, s početkom u 18:00 sati. Izložba se sastoji od fotografskih i tekstualnih portreta 14 poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja (Natura 2000 područja). S obzirom da jedan od 14 prikazanih poljoprivrednika gosp. Božo Vukušić koji živi na potezu između Gornje Klade i Zavižana, odnosno unutar našeg Parka, izložba će biti postavljena i u Senju od 07. do 24. listopada 2014. godine.

Prateća brošura sadržava opširnije informacije o poljoprivrednicima u obliku izvornih citata na temu njihovog odnosa prema zemlji koju obrađuju, važnosti prirode i tradicije u njihovom životu, primjećenim promjenama u krajoliku, opisa lijepih i teških strana poljoprivredne struke te mnogih drugih tema.

Ovaj projekt financira Njemačka savezna zaklada za okoliš, a provoditelji projekta u Hrvatskoj su Suske Consulting, Državni zavod za zaštitu prirode, Deutscher Verband für Landschaftspflege. Autor fotografija je Marko Vrdoljak, a poljoprivrednike je intervjuirala Marija Martinko.

Pao prvi snijeg na Zavižanu
23/09/2014

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda visina snijega na Zavižanu jutros u 8:00 sati iznosila je 4 cm. Uz prvi dan jeseni izgleda da je i zima pokucala na vrata.

Na Mljetu održan sastanak ravnatelja svih 19 parkova RH s ministrom Zmajlovićem
19/08/2014

Prenosimo izjavu ministra Zmajlovića:

"Mljet, 19 ravnatelja svih naših parkova na okupu, sa sjajnim dečkima iz Ministarstva finiširaju i poliraju novu rundu projekata za prijavu na EU fondove. Ponosan sam da se u zaštitu prirode u zadnjih dvije i pol godine ulaže koliko nije desetljeće do sad. Dovršavamo projekte u parkovima vrijedne gotovo 250 milijuna kuna i pripremamo za prijavu na EU fondove sljedeću rundu, a pucamo na 800 milijuna kuna. Sjajne stvari radimo na Krki, Velebitu, Učkoj. Sjajne stvari spremamo za Biokovo, Mljet, Kopački rit…nikoga nećemo zaboraviti. Korist ide svima – osiguravamo nove atraktivne destinacije za turizam, parkovima omogućujemo veće prihode kako bi još bolje radili ono u čemu su najbolji – zaštita ovih jedinstvenih dragulja prirode koji sigurno nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. U viziji Hrvatske kao nacionalnog parka Europe ravnatelji u meni imaju partnera koji će uložiti sve da ju zajedno ostvarimo."

Više informacija o planiranim ulaganjima u zaštitu prirodeTekst