Tekst

Novosti

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić svečano nam je uručio ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt - Centar za posjetitelje Krasno
24/10/2014

Danas u Europskom domu u Zagrebu održano je svečano uručivanje i predstavljanje ugovora iz "Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu", 4. poziv koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.
Nazočnima su se obratili gđa. Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, a potom je potpredsjednik Vlade ravnateljici Javne ustanove "Nacionalni park Sjeverni Velebit" gđi. Mirjani Javor svečano uručio ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Centar za posjetitelje Krasno".

Bespovratna financijska sredstva dodjeljuju se Javnoj ustanovi "Nacionalni park Sjeverni Velebit" za realizaciju ulaganja u projekt "Centar za posjetitelje Krasno", prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijava "Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu", broj poziva RC.1.1.05, u okviru programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Ukupna vrijednost projekta utvrđena je u iznosu od 30.986.539,09 kn.

Više informacija ...

Jesensko ruho NP Sjeverni Velebit
09/10/2014

Nakon dugog kišnog ljeta, jesen nam se u Parku pokazala u svoj raskoši. Evo kako je to izgledalo zadnjih dana!

Moj komadić zemlje - izložba
09/10/2014

U Gradskoj knjižnici Senj je u utorak, 07. listopada 2014. godine, otvorena izložba „Moj komadić zemlje – kad je priroda suradnik“.

Izložba se sastoji od fotografskih i tekstualnih portreta 14 poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja i/ili Natura 2000 područja, a jedan od njih je i gospodin Božo Vukušić koji na području nacionalnog parka i Parka prirode Velebit uzgaja konje.

Opširnije...
NP Risnjak - volonterska akcija uklanjanja srušenih stabala sa staza i šetnica
30/09/2014

Sudjelovali smo u volonterskoj akciji uklanjanja srušenih stabala sa staza i šetnica Nacionalnog parka 'Risnjak' koja su u veljači stradala od posljedica ledoloma koji je zahvatio Gorski kotar. Uz pedesetak zaposlenika i ravnatelja ostalih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, sudjelovao je i ministar  Mihael Zmajlović te djelatnici Ministarstva.

Prenosimo izjavu ministra 'Ponosimo se prirodnim bogatstvima Hrvatske, a posebno nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Ta područja trudimo se zaštiti od neželjenih posljedica ljudskog djelovanja, no ponekad se dogode prirodne katastrofe koje je nemoguće spriječiti. Mnogi građani Gorskog kotara su na vlastitoj koži osjetili što to znači kada se priroda okrene protiv čovjeka. Od posljedica ledoloma u veljači su stradale i velike šumske površine Nacionalnog parka 'Risnjak'. Takvi događaji upozoravaju nas da trebamo više poštovati prirodu i čuvati okoliš'.

Više o akciji...

Otvorenje izložbe Moj komadić zemlje - Gradska knjižnica Senj, 07.10.2014.
29/09/2014

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik, dana 07.10.2014. g. u Gradskoj knjižnici Senj, Trg Cilnica 11, s početkom u 18:00 sati. Izložba se sastoji od fotografskih i tekstualnih portreta 14 poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja (Natura 2000 područja). S obzirom da jedan od 14 prikazanih poljoprivrednika gosp. Božo Vukušić koji živi na potezu između Gornje Klade i Zavižana, odnosno unutar našeg Parka, izložba će biti postavljena i u Senju od 07. do 24. listopada 2014. godine.

Prateća brošura sadržava opširnije informacije o poljoprivrednicima u obliku izvornih citata na temu njihovog odnosa prema zemlji koju obrađuju, važnosti prirode i tradicije u njihovom životu, primjećenim promjenama u krajoliku, opisa lijepih i teških strana poljoprivredne struke te mnogih drugih tema.

Ovaj projekt financira Njemačka savezna zaklada za okoliš, a provoditelji projekta u Hrvatskoj su Suske Consulting, Državni zavod za zaštitu prirode, Deutscher Verband für Landschaftspflege. Autor fotografija je Marko Vrdoljak, a poljoprivrednike je intervjuirala Marija Martinko.

Pao prvi snijeg na Zavižanu
23/09/2014

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda visina snijega na Zavižanu jutros u 8:00 sati iznosila je 4 cm. Uz prvi dan jeseni izgleda da je i zima pokucala na vrata.

Na Mljetu održan sastanak ravnatelja svih 19 parkova RH s ministrom Zmajlovićem
19/08/2014

Prenosimo izjavu ministra Zmajlovića:

"Mljet, 19 ravnatelja svih naših parkova na okupu, sa sjajnim dečkima iz Ministarstva finiširaju i poliraju novu rundu projekata za prijavu na EU fondove. Ponosan sam da se u zaštitu prirode u zadnjih dvije i pol godine ulaže koliko nije desetljeće do sad. Dovršavamo projekte u parkovima vrijedne gotovo 250 milijuna kuna i pripremamo za prijavu na EU fondove sljedeću rundu, a pucamo na 800 milijuna kuna. Sjajne stvari radimo na Krki, Velebitu, Učkoj. Sjajne stvari spremamo za Biokovo, Mljet, Kopački rit…nikoga nećemo zaboraviti. Korist ide svima – osiguravamo nove atraktivne destinacije za turizam, parkovima omogućujemo veće prihode kako bi još bolje radili ono u čemu su najbolji – zaštita ovih jedinstvenih dragulja prirode koji sigurno nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. U viziji Hrvatske kao nacionalnog parka Europe ravnatelji u meni imaju partnera koji će uložiti sve da ju zajedno ostvarimo."

Više informacija o planiranim ulaganjima u zaštitu prirode

Završena prva speleološka ekspedicija „Rožanski kukovi 2014“
12/08/2014

Na speleološkoj ekspediciji  „Rožanski kukovi 2014“ u organizaciji Speleološkog odsjeka PDS Velebit obavljena su speleološka i znanstvena istraživanja u okviru projekta „Istraživanje dubokih jama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit“, koji se financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i JU NP Sjeverni Velebit.

U vrlo perspektivnoj jami Sirena nakon uskih dijelova ušlo se u novu 100-metarsku vertikalu te došlo do dvorane velikih dimenzija gdje su u ovoj jami prvi put otkriveni aktivni vodeni tokovi. Jama je „produbljena“ za 240 m te je nova dubina jame oko 400 m. U 1026 m dubokom jamskom sustavu Velebita istraživalo se u kompleksnom meandru na 100 m dubine te je istraženo 226 m kanala uz perspektive daljnjih istraživanja.

Opširnije...
LIČKA SELJAČKA TRŽNICA II put
06/08/2014

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA – LIKA organizira drugu po redu Ličku seljačku tržnicu pod motom "Lička seljačka tržnica – vrt povjerenja".

Manifestacija će se održati 08. kolovoza 2014. u vremenu od 8.00 do 12.00 sati (Trg Zrinskih i Frankopana bb, Gospić – polukružni prostor iza autobusnog kolodvora).

Cilj manifestacije je osiguranje plasmana proizvoda lokalnih proizvođača i opskrba lokalnog stanovništva zdravom domaćom hranom proizvedenom na tradicionalni način tokom cijele godine kao i motiviranje poljoprivrednih proizvođača za povećanjem poljoprivredne proizvodnje te u konačnici i ukupan gospodarski razvoj ruralnog područja LAG-a LIKA.

Opširnije...
Speleološka istraživanja na području Parka
31/07/2014

Kroz ovaj i sljedeći mjesec na području Parka održati će se tri velike speleološke ekspedicije. Speleološko društvo VELEBITA istražuje jamski sustav na području Gromovače, SD ŽELJEZNIČAR jamu Meduzu, a SD Karlovac jame Lubušku i Olimp.Tekst