Tekst

Novosti

Europski dan Parkova 24. svibnja
23/05/2020

Europski dan Parkova međunarodna je kampanja inicirana od strane EUROPARC Federacije. Na dan 24. svibnja, parkovi i zaštićena područja diljem Europe predstavljaju široku paletu svojih prirodnih vrijednosti. Obilježava se od 1999. godine, u spomen na datum kad je davne 1909. godine u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Europi. Cilj ovih događanja je podići i potaknuti svijest javnosti o važnosti prirodnih vrijednosti unutar zaštićenih područja, kao i o njihovu održivom upravljanju.

Glavna tema ovogodišnjeg dana Parkova - „Zdravi Parkovi, zdravi ljudi“, pomalo nestvarno se uklopila u globalnu zdravstvenu krizu našeg doba. Parkovi i zaštićena područja imaju važnu misiju povezivanja ljudi s prirodom, a kontakt s istom ključan je za zdravlje ljudi. Sve je više dokaza da pristup prirodnom okruženju ima veće dobrobiti za naše fizičko i mentalno zdravlje. Boravak u prirodi povoljno utječe na smirenje uma, emocionalnu stabilnost i vitalnost. Ono ne predstavlja samo bijeg od svakodnevnice, nego i istinsku regeneraciju tijela i uma od problema, umora i stresa.

Sjeverni Velebit predstavlja impozantni mozaik sastavljen od raznolikosti krških oblika, živoga svijeta i krajobraza. Stoga su vrijednost i ljepota ovoga prostora odavno prepoznati kao najbolja terapija. Boravak u crnogoričnim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama. Osjetilni doživljaj pri svakom, makar i najmanjem kontaktu s prirodom, bit će živo sjećanje na boje, zvukove i mirise hodajući Premužićevom stazom.  Fascinantna snaga i bijes bure na vrhu Zavižana - hladnog i suhog vjetra koji puše na refule i često mijenja smjer, izazvat će divljenje kod ljudi. Osluškivanje zvukova u prirodi pomaže razvoju slušnih sposobnosti i orijentacije u prostoru, a istovremeno i uživanju u prirodnoj simfoniji.

SJEVERNI VELEBIT VAS ZOVE!

U ovo vrijeme globalne zdravstvene krize, čovjeku je potreban povratak prirodi u svakom smislu. Ne samo kao rekreativnoj ili duhovnoj oazi, nego s njom čini nedjeljivu cjelinu. Provedite vrijeme u našem Parku i vratite se u prirodu kako bi spoznali sami sebe. Sjeverni Velebit Vas čeka, pružite mu priliku, uživajte u njemu, i čuvajte ga – on to za Vas već radi!

*Napominjemo, i dalje je potreban oprez uz poštivanje svih preporuka vezanih za trenutne zdravstvene okolnosti.

#ParksForHealth

22. svibnja - Međunarodni dan biološke raznolikosti
21/05/2020

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se od 22. svibnja 1993. godine, čime se ukazuje na važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju. U Republici Hrvatskoj 22. svibnja uz Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se i Dan zaštite prirode, kojeg je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Sabor Republike Hrvatske. Važno je istaknuti kako je Republika Hrvatska sa oko 37 000 opisanih vrsta po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja.

Ovogodišnji slogan Dana biološke raznolikostiNaša rješenja su u prirodi – simbolički ukazuje kako je potrebno preispitati naš odnos s prirodom. Podsjećamo se kako smo potpuno povezani i ovisni o zdravom i očuvanom ekosustavu, jedinom koji nam omogućuje izvore vode, hrane, sirovine i energije. Stoga nam obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti također može poslužiti kao podsjetnik na smjer našeg upravljanja ekosustvima i pravac budućih postupanja.

Nacionalni park Sjeverni Velebit geografski pripada Dinarskom gorju, području kojeg karakterizira izrazita reljefna raščlanjenost i biološka raznolikost. Na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit nalazimo mnogobrojne vrste iz carstava gljiva, biljaka i životinja; više od 900 vrsta i podvrsta flore, 400-injak vrsta kralježnjaka i beskralježnjaka te 380 vrsta gljiva. Šume, travnjaci, jame, lokve i cretovi – staništa ispod i iznad površine tla - predstavljaju osnovnu podlogu za opstanak rijetkih i ugroženih vrsta zabilježenih na području Parka.

Prirodni krajolik Velebita u prošlosti je bio korišten od strane čovjeka, ali bez narušavanja ravnoteže sustava – u suživotu s prirodom. Moderne težnje kao što je pitanje održivog razvoja tada su bile svakodnevnica. Sadašnji fokus aktivnosti nalazi se na težnji za očuvanjem prirodnih, uglavnom neizmjenjenih ekosustava kako bismo uspjeli očuvati ugrožene i endemične vrste te pridonijeti ispravnom odnosu prirode i čovjeka.

Obavijest o otkazivanju tradicionalne biciklističke utrke "Uspon na Zavižan"
19/05/2020

Poštovani,

Iz Brdsko biciklističkog kluba Senj dobili smo obavijest o otkazivanju tradicionalne biciklističke utrke "Uspon na zavižan".

Iz kluba poručuju : 

"Poštovani biciklisti, suradnici i sponzori, kao i članovi kluba BBK Senj ,

iz sigurnosnih razloga, uzimajući u obzir novonastale zdravstvene okolnosti uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), obavještavamo Vas da je tradicionalna rekreativna biciklistička utrka „Uspon na Zavižan“ otkazana. Utrka se trebala održati u lipnju ove godine, no s obzirom da nismo u mogućnosti ispuniti određene zdravstvene i higijenske mjere nadležnih institucija, ista je otkazana. U organizaciju smo krenuli s optimizmom i entuzijazmom, stoga je naše razočaranje veliko. Ipak, smatramo kako je naša odgovornost osigurati zdravstvenu sigurnost svih uključenih u ovaj događaj. Poštovat ćemo sve preporuke nadležnih institucija kako bismo osigurali da iduće godine budu spremni svi preduvjeti za nesmetano odvijanje utrke i svih aktivnosti vezanih uz djelovanje našeg kluba."

O svim novim odlukama i aktivnostima bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Veselimo se povratku u 2021. godini.

Svima se zahvaljujemo na suradnji, i molimo za razumijevanje.

Vaš Brdsko biciklistički klub Senj!

#ostanimoodgovorni

Nakon ograničenja rada zbog epidemije koronavirusa Pastirski stanovi na Alanu otvoreni su za posjetitelje.
19/05/2020
Poštovani posjetitelji,
 
uzimajući u obzir novonastale zdravstvene okolnosti uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19, SARS-CoV-2), a sukladno preporukama nadležnih institucija i Svjetske zdravstvene organizacije, u nastavku donosimo niz preporuka vezanih za smještaj u pastirskim stanovima na Alanu. Kako bi za posjetitelje otvorili vrata naših pastirskih stanova, morali smo se prilagoditi sanitarno-higijenskim mjerama nadležnih institucija.
Stoga, apeliramo na odgovorno ponašanje i molimo za razumijevanje.
 
Opća pravila i uvjeti za smještaj gostiju u pastirskim stanovima:
 
 •  Najam cijelog objekta - trenutno je moguć jedino najam cijelog objekta, a ne pojedinačnog ležaja, jer se mjere o preporučenom razmaku unutar objekta ne odnose na članove iste obitelji ili skupine. Najam cijelog objekta - cijena noćenja u stanu V. Pijavica i Strizibuba iznosi 840,00 kn/noć, uz mogućnost noćenja do 7 osoba, te cijena noćenja u stanu Tetrijeba gluhana iznosi 1200,00 kn/noć uz mogućnost noćenja do 10 osoba.
 •  Redovito održavajte higijenu ruku. U smještajnom objektu na raspolaganju se nalazi dezinfekcijsko sredstvo.
 • Održavajte respiratornu higijenu.
 • Izbjegavajte dodirivanje, nosa, usta i očiju.
 • Redovito prozračujte prostor.
 • Otpad odlažite u odgovarajuću kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem.
 • Tijekom boravka na otvorenom održavajte tjelesni razmak od 1, 5 metra.
 • U smještajnom objektu postavljene su informacije o higijenskim postupcima i smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite. Također, dostupan je broj telefona odgovorne osobe koja dalje preuzima kontakt prema zdravstvenim ustanovama u slučaju sumnje na COVID-19
 •  Proces odjave iz objekta (check-out) mora biti izvršen do 10.00h.
 •  Iako je gostima na raspolaganju čista i zapakirana posteljina, ipak se  preporučuje korištenje vlastitih vreća za spavanje.
 • Zbog novonastale situacije, tekstilne ručnike smo zamijenili dostatnom količinom papirnatih ručnika.
 • Pratite savjete i potencijalne izmjene na web stranicama Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i na našim službenim stranicama.
 

*Kontakt broj koordinatora za zaštitu od epidemije bolesti COVID-19: (+ 385) 99 273 1186

Zahvaljujemo na razumijevanju i apeliramo na odgovorno ponašanje!

Veselimo se Vašem dolasku!

 #ostanimoodgovorni

 

 
Obavijest o volonterskom programu
14/05/2020

Poštovani,

sukladno situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa (COVID-19, SARS-CoV-2), a sukladno preporukama nadležnih institucija i Svjetske zdravstvene organizacije, JU NP Sjeverni Velebit kao organizator volonterskog programa „Njegovatelj planinskih biljaka“ obavještava Vas kako je ovogodišnji volonterski program otkazan.

S obzirom da nismo u mogućnosti kompletno zadovoljiti određene preporuke nadležnih institucija, nažalost, program moramo otkazati. Pouzdan i siguran sustav zdravstvene zaštite kod ovako izvanrednih situacija izuzetno je važan faktor, pa molimo za Vaše razumijevanje.

Program bi se trebao održati svakako iduće godine, a sukladno tome, očekujemo ponovno prijave.

Nama kao organizatorima neizmjerno je žao zbog novonastale situacije, ali smatramo da imamo moralnu i društvenu odgovornost prema našim sugrađanima i posjetiteljima. 

Zahvaljujemo se svima i molimo za razumijevanje, suradnju i poštovanje!

Vaš Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni Park Sjeverni Velebit i centar za posjetitelje Kuća Velebita otvoreni su za posjetitelje od 11.05.2020.
08/05/2020

Dragi posjetitelji, NP Sjeverni Velebit kao i centar za posjetitelje Kuća Velebita nakon ograničenja rada zbog  epidemije koronavirusa ponovno otvaraju svoja vrata za posjetitelje 11.05.2020., kada počinju s radom i svi nacionalni parkovi, kao i parkovi prirode.

 Molimo Vas da obratite pažnju na sljedeće napomene koje će biti na snazi do daljnje obavijesti:

Radno vrijeme ulaza Babić Siča: ponedjeljak – nedjelja 08:00 – 16:00

Radno vrijeme Centra za posjetitelje Kuće Velebita: utorak – nedjelja 08:00 – 16:00

Sukladno mjerama održavanja socijalne distance za sada posjet Parku kao i Kući Velebita moguć je isključivo za individualne posjetitelje. Grupne posjete i radionice trenutno nije moguće ostvariti.

Što se tiče Parka posjet će se odvijati uz pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti i higijenskih standarda, stoga vas molimo da se istoga pridržavate.

Prema preporukama za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima HZJZ od 24.travnja 2020., u svrhu sprečavanja širenja infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, u Centru za posjetitelje Kući Velebita potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i djelatnika muzeja/galerije/izložbenog prostora. Dopušteni broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u Kući Velebita je 25.

S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom stavljanja Kuće Velebita u funkciju posjećivanja preporuča se:

 • Fizička distanca uz izbjegavanje grupiranja na jednom mjestu.
 • Ograničenje broja posjetitelja.
 • Obavezno dezinficiranje ruku prije ulaska i nakon izlaska.
 • Nošenje zaštitne maske i rukavica.
 • Tijekom razgledavanja izbjegavati dodirivati površine.
 • Održavati respiratornu higijenu.
 • Pratite savjete i potencijalne izmjene na web stranicama Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i na našim službenim stranicama.

 

Detaljnije upute i preporuke od strane HZJZ-a možete vidjeti na sljedećem linku: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/.

Zahvaljujemo na razumijevanju i apeliramo na odgovorno ponašanje! Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.

Veselimo se Vašem dolasku!

#ostanimoodgovorni

 

Obavijest za posjetitelje
30/04/2020

Poštovani svi,

Ovim putem Vas podsjećamo da su Nacionalni park Sjeverni Velebit kao i Kuća Velebita još uvijek zatvoreni te Vas molimo za još malo strpljenja.

Temeljem izvanrednog priopćenja za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 21. ožujka 2020. u 10:00 sati, te sukladno preporukama nadležnih tijela donesena je odluka o zatvaranju Nacionalnog parka Sjeverni Velebit te zabrani posjećivanja zbog okolnosti uzrokovanih virusom SARS-CoV-2 (COVID-19). Vjerujemo da će se cijela ova situacija ubrzo smiriti, a do tada Vas molimo da poštujete preporuke Stožera civilne zaštite te ostanete kod kuće i čuvate sebe i svoje bližnje.

U slučaju promjena navedenih okolnosti biti ćete pravodobno obaviješteni putem naših mrežnih stranica.

POZIV ZA JAVNO PRIKUPLJANJE PONUDA za dodjelu koncesijskih odobrenja za obavljanje aktivnosti povremenog prijevoza uz davanje informacija o obilježjima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
29/04/2020

Na temelju članka 188. i 189. Zakona o zaštiti prirode (NN br. 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ dana  29. travnja 2020. godine objavljuje

POZIV ZA JAVNO PRIKUPLJANJE PONUDA

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ u postupku je dodjele koncesijskog odobrenja za obavljanje aktivnosti povremenog prijevoza (prijevoz kombi vozilima i minibusevima do maksimalno 20 sjedala) uz davanje informacija o obilježjima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Cijeli tekst javnog poziva nalazi se u PDF-formatu.

POZIV ZA JAVNO PRIKUPLJANJE PONUDA za dodjelu koncesijskih odobrenja za obavljanje aktivnosti organiziranog turističkog vođenja uz promatranje i praćenje sastavnica divlje prirode te tumačenja obilježja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
29/04/2020

Na temelju članka 188. i 189. Zakona o zaštiti prirode (NN br. 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ dana  29. travnja 2020. godine objavljuje

 POZIV ZA JAVNO PRIKUPLJANJE PONUDA

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ u postupku je dodjele koncesijskog odobrenja za obavljanje organiziranog turističkog vođenja uz promatranje i praćenje sastavnica divlje prirode te tumačenja obilježja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Cijeli tekst javnog poziva nalazi se u PDF-formatu.

Jubilarnih 50 godina Dana planeta Zemlje
22/04/2020

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja, a upravo ove godine navršava svoju 50. godišnjicu obilježavanja. Fokus ovogodišnjeg jubileja jesu klimatske promjene. Različitim manifestacijama i akcijama nastoji se aktivno uključiti građane u očuvanje našeg planeta i podizanja ekološke svijesti.

Obilježavanje ovog dana započelo je 1970. godine u SAD-u, a Ujedinjeni narodi su ga 1992. godine proglasili međunarodnim, pa tako prerasta u globalni događaj. Dan planeta Zemlje od svog početka pa do danas ima dva glavna cilja. Prvi cilj je osvještavanje čovječanstva o problemima i opasnostima koje prijete životu na Zemlji, a drugi širenje svijesti i odgovornosti prema planetu na kojem živimo.

Ovogodišnji se Dan planeta Zemlje održava za vrijeme jedne od najrasprostranjenijihpandemija svijeta. Govorimo o COVID-19, svjetskoj zdravstvenoj pandemiji kojaje povezana sa zdravljem našeg ekosustava.

Uništavanjem ekosustava stvorili smo preduvjete za pojavu i prijenos nekih novih bolesti. Klimatske promjene, promjene unutar prirode koje je stvorio čovjek, kao i postupci koji narušavaju biološku raznolikost, poput krčenja šuma, promjena u korištenju zemljišta, intenzivirane poljoprivrede i stočarstva ili sve veće ilegalne trgovine divljim životinjama, mogu povećati kontakt i prenošenje zaraznih bolesti sa životinja na ljude. Porastom gustoće naseljenosti stanovništva i sve većom intervencijom u prirodna staništa povećavamo rizik infekcije i izlaganju dosad nepoznatim patogenima. Razne ljudske aktivnosti crpe prirodnu sposobnost okoline da ostane u ravnoteži i remete ekološke cikluse, ostavljajući iza sebe preveliko onečišćenje. To potom vodi do promjena u klimi naše planete.

Ljudska populacija se treba voditi idejom da smo mi kao vrsta dio prirode – dio ekosustava u kojem je naše zdravlje povezano sa zdravljem prirode.Svaka vrsta igra posebnu ulogu u ekosustavu i ponekad ako se samo jedna vrsta zamijeni drugom to može imati enorman učinak na ekosustav!To pokazuje blisku povezanost zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Podsjetimo, više nego ikad nam je potreban prijelaz na održivu ekonomiju koja djeluje i za ljude i za planet. Promičimo održivi sklad s prirodom i Zemljom, te pronađimo bolji put kako bi sigurnije živjeli skupa.

Proslavite Dan planeta Zemlje uvažavajući i poštujući prirodni svijet. Odvojimo otpad, reciklirajmo i u ponovnu upotrebu vratimo stvari koje nam više ne trebaju, proizvodimo energiju sa smanjenim utjecajem na okoliš, te svojim primjerom pokažimo kako svakog dana malim stvarima možemo pomoći našem planetu Zemlji da bude što zdravija.

Budući da je u travnju za mnoge od nas uspostavljeno socijalno distanciranje, Dan planeta Zemlje postao je uglavnom digitalni. Trenutno, najbolji način da ga i mi proslavimo jest da ostanemo doma i sami pridonesemo na svoj način.

Sretan Vam Dan planeta Zemlje!Tekst