Tekst

Novosti

Glasajte za Gupčevu lipu!
18/02/2019

Ove godine na natjecanju Europsko stablo 2019. godine Hrvatsku predstavlja Gupčeva lipa iz Gornje Stubice koju je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

 

Opširnije...
Darovnica udruge „Divljina Velebita“ – potpora u monitoringu divljih životinja
01/02/2019

Udruga Divljina Velebita darovala nam je vrijednu opremu u vidu infracrvenih kamera, ali i dodatne opreme kojom ćemo uspješnije vršiti monitoring divljih životinja na području Parka. Ustanova već duži niz godina provodi praćenje stanja divljih životinja te nam je ovakva oprema neophodna u našem radu. Ova darovnica nastavak je zapravo izuzetno dobre suradnje te se nadamo de ćemo u budućnosti imati još više zajedničkih projekata.

Noć muzeja 2019. u Kući Velebita
29/01/2019

JU Nacionalni Park Sjeverni Velebit uključila se u manifestaciju „Noć muzeja“ 2019., koja se održava 1. veljače 2019. godine, a koju na Nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama na temu „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“.

Ovogodišnja manifestacija povezuje muzeje i digitalnu budućnost, a kako je Kuća Velebita muzejski tip centra za posjetitelje odlučili smo prezentirati i sudjelovati sa našom izložbom pod nazivom: „Doživi Velebit virtualno“.

Kuća Velebita će biti otvorena od 08:00 do 21:00, a ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje, te su nakon razgledavanja postava i izložbe u popodnevnim satima posjetitelji pozvani na druženje uz topli čaj, kavu i kolače.

Opširnije...
Nova znanstvena otkrića u najdubljoj jami Hrvatske u NP Sjeverni Velebit: u 42 sata voda se diže preko 100 m!
28/12/2018

Od otkrića tri preko tisuću metara dubokih jama u NP Sjeverni Velebit istraživači postavljaju niz uzbudljivih znanstvenih pitanja o tome kako je došlo do njihovog formiranja u kontekstu intrigantne površinske i podzemne geologije, kako funkcioniraju eko sustavi u kojima životinje žive duboko ispod površine zemlje te pitanja odnosa klimatskih promjena i leda koji se više stoljeća zadržava u jamama.

Opširnije...
Na području Srednjeg i Sjevernog Velebita pronađen led star više od 3500 godina
28/12/2018

Nedavno je iz tiska izašao znanstveni rad vezan za istraživanje jamskog leda u tri speleološka objekta na Srednjem i Sjevernom Velebitu na temelju C14 analize ostataka grana i lišća. Važan rezultat je taj da je određena starost jednog uzorka iz Vukušić snižnice koji upućuje na to da je led u njoj stariji više od 3500 godina, što je za sada najstariji poznati led u jamama cijielog Dinarskog krša.

Rad je objavljen u uglednom znanstvenom časopisu Radiocarbon od strane izv.prof.dr.sc. Nevena Bočića sa PMF-a u suradnji sa kolegama iz Mađarske Z. Kernom i Gy Siposom.


Sretan Božić i Nova godina!
21/12/2018

Svim ljudima dobre volje, kolegama, partnerima, suradnicima i naravno svim posjetiteljima želimo sve najbolje za nadolazeće blagdane te puno sreće i uspjeha u 2019. godini!

Obavijest o završetku službene sezone posjećivanja
14/12/2018

Poštovani posjetitelji, dana 14. prosinca 2018.g. zbog ZIMSKIH UVJETA službena sezona posjećivanja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit je ZAVRŠENA i ulazi Babić Siča i Alan više nisu otvoreni! Zbog visokog snijega, niskih temperatura i jake bure NE PREPORUČAMO posjetiteljima odlazak u NP Sjeverni Velebit!

 

Radno vrijeme Kuće Velebita za nadolazeće blagdane
14/12/2018

Poštovani posjetitelji, obavještavamo Vas da Kuća Velebita neće biti otvorena 25.12. (Božić) i 26.12. (Sveti Stjepan), te 01.01.2019. (Nova godina) i 06.01. (Sveta tri kralja)! Posjet Kući Velebita na Badnjak (24.12.) te Staru godinu (31.12.) moguć je isključivo uz prethodnu najavu, nekoliko dana ranije.

Također Vas podsjećamo da je radno vrijeme Centra za posjetitelje Kuća Velebita u Krasnu od utorka do subote od 08:00 do 16:00 sati. Nedjeljom i ponedjeljkom Centar je zatvoren, ali je posjet moguć isključivo uz prethodnu najavu.

11. prosinac - Međunarodni dan planina
11/12/2018

Svim planinarkama i planinarima, ali i ostalim zaljubljenicima u planine čestitamo Međunarodni dan planina!

Obilježen Međunarodni dan planina
10/12/2018

Već tradicionalno, u organizaciji JU NP Sjeverni Velebit, u petak 07. prosinca 2018. u Krasnu, cjelodnevnim programom obilježen je Međunarodni dan planina, na temu Planine su važne. A pošto se ove godine obilježava i 40 godina proglašenja planine Velebit rezervatom biosfere, ovom proslavom pridalo se je pažnje i ovome jubileju.

Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli pri organizaciji i provedbi ovogodišnjeg Dana planina i 40 godina rezervata biosfere, ali i brojnim posjetiteljima.

Opširnije...


Tekst