Tekst

Novosti

Započela ispaša radi održavanja travnjaka u NP Sjeverni Velebit
29/05/2017

U nedjelju, 28. svibnja 2017. godine, na 18. rođendan Parka, u NP Sjeverni Velebit započela je provedba aktivnosti  održavanja visokoplaninskih travnjaka putem ispaše goveda.

Temeljem sporazuma potpisanog s OPG Jurčić iz Pazarišta, na padeže u južnom dijelu Parka stigle su prve krave. Trenutno ih je četrdesetak i tijekom ljeta past će na travnjačkim površinama koje su zbog prestanka tradicionalnog stočarenja već dulje vremena prepuštene prirodnom zaraštavanju. Čuvat će ih pastiri, pravi i električni, uz pomoć pastirskih pasa, a s obzirom da je Park dio ekološke mreže, te su visokoplaninski travnjaci Natura 2000 staništa, bit će uspostavljen i dugoročni monitoring kako bi se utvrdile promjene koje će ovaj zahvat imati.

Održan 1. znanstveno-stručni skup „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“
26/05/2017

U četvrtak je završio dvodnevni znanstveno-stručni skup „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“, koji se održavao povodom 18 godina osnivanja i 16 godina aktivnog djelovanja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Skup je okupio oko 120 sudionika. Preko 60 predstavnika znanstvenih i stručnih institucija, udruga i pojedinaca, koji su tijekom proteklih 15 godina vršili istraživanja u Parku s područja geologije i geomorfologije, raznih grana biologije, kulturne baštine, geodetskih znanosti, meteorologije i speleologije predstavilo je svoj dosadašnji rad na području Parka. U dva dana smo čuli ukupno 35 usmenih i 14 posterskih izlaganja. Sudjelovale su i kolege iz nekoliko javnih ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici lokalne zajednice i drugi gosti.

Opširnije...
Dani Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
24/05/2017

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u subotu i nedjelju, 27. i 28. svibnja, organizira Dane Nacionalnog parka Sjeverni Velebit povodom 18. godišnjice osnutka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Događanje pod nazivom "Upoznajmo Sjeverni Velebit pješice" odnosno besplatna stručna vođenja po poučnim stazama održati će se u subotu 27. svibnja. U nedjelju 28. svibnja održavamo Dan otvorenih vrata te je ulaz u park besplatan za individualne posjetitelje.

 

Opširnije...
Prijave za 15. Uspon na Zavižan
22/05/2017

Prijave za 15. Uspon na Zavižan 2017. su zatvorene.

Popis prijavljenih sudionika možete vidjeti ovdje.

Drugi Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.
19/05/2017

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske.

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u razdoblju od 20. do 28. svibnja organizira različita događanja kojima ćemo obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti, Europski dan Parkova, Dan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, te 2. Tjedan parkova Hrvatske. Obilježavanje Tjedna parkova Hrvatske započeti ćemo u ponedjeljak 22. svibnja predavanjem Priroda u našem dvorištu, kojem je svrha potaknuti djecu da svoja dvorišta i vrtove vide novim očima. Događanje pod nazivom "Upoznajmo Sjeverni Velebit pješice " odnosno besplatna stručna vođenja po poučnim stazama održati će se u subotu 27. svibnja. Povodom 18. godišnjice osnutka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u nedjelju 28. svibnja održavamo Dan otvorenih vrata te je ulaz u park besplatan za individualne posjetitelje. Osim toga, u Parku će se 24. i 25. svibnja održati znanstveno-stručni skup Od istraživanja k dobrom upravljanju NP Sjeverni Velebit, a od 25. do 27. svibnja posjet pilot-skupine talijanskih turista Usporite da biste osjetili život u EDEN-u.

Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na www.parkovihrvatske.hr, www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i   www.instagram.com/ParkoviHrvatske.

Opširnije...
Obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode Republike Hrvatske
18/05/2017

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti, Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Dana Nature 2000 Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Javna ustanova Maksimir i Program Ujedinjenih naroda za razvoj organiziraju cjelodnevno edukativno-informativno događanje za građane – Dan bioraznolikosti. Događanje će se održati u subotu 20. svibnja od 11 do 17 sati u zagrebačkom parku Maksimir.

 

Opširnije...
Znanstveno-stručni skup „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“, Krasno, 24-25. svibnja 2017.g. - program
16/05/2017

Podsjećamo sve zainteresirane da se prijave na dvodnevni znanstveno-stručni skup pod nazivom Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit. Prijave za sudjelovanje bez izlaganja još uvijek su moguće do 18.05.2017. godine na linku http://skup2017.np-sjeverni-velebit.hr/

Skup se održava kao jedna od aktivnosti kojom obilježavamo Međunarodni dan biološke raznolikosti, Europski dan Parkova, Dan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, te 2. Tjedan parkova Hrvatske, a  zapravo će dati pregled rezultata dosadašnjeg znanstveno-stručnog rada na području našeg Parka. Ovaj skup ima i za cilj povezivanje i jačanje komunikacije između znanstvenika i stručnjaka, istraživača s različitih područja, ali i implementaciju rezultata znanstvenog i stručnog rada u upravljanju prostorom Parka.

Programom je predviđeno 36 usmenih i 14 posterskih izlaganja iz područja geologije, geomorfologije, zoologije, botanike, speleologije, biospeleologije, klime, kulturne baštine... Zahvaljujemo svim autorima koji su poslali svoje sažetke i prijavili sudjelovanje na Skupu!

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a suorganizator je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Više informacija na  http://skup2017.np-sjeverni-velebit.hr/

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA
16/05/2017

U natječajnom postupku za radno mjesto stručni/a referent/ica - informator/ica III. vrste– 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (sezonsko zapošljavanje), objavljen u Narodnim novinama br. 38/17 od dana 19. travnja 2017. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranice Ustanove, odabran je kandidat:

Nikola Novak

15. USPON NA ZAVIŽAN 2017. (od 0 do 1594 m n.v.) – Rekreativna biciklistička utrka
12/05/2017

Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje vožnje biciklom da sudjeluju na rekreativnoj biciklističkoj utrci 15. Uspon na Zavižan 2017. (od 0 do 1594 m n.v.) koja će se održati dana 24. lipnja 2017. godine (subota) u organizaciji JU NP Sjeverni Velebit, BBK Senj, TZ Grada Senja i JU PP Velebit.

Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti sudionika, start br. 1 je na 0 m n.v. u Senju, a start br. 2 u Oltarima, na 940 m n.v. Staza je dugačka 38 km, start je na Jadranskoj magistrali u centru Senja, a zatim ide magistralom južno pa nakon 1 km skreće lijevo na brdo Trbušnjak, te se penje prema selu Rončević Dolac (6 km od starta). Navedeni dio utrke je asfaltna cesta, a zbog naglog uspona je prilično zahtjevan za vožnju. Na 10 km od starta (1 km iza sela Nekići) trasa utrke skreće lijevo prema Oltarima. Taj dio staze je uglavnom makadamska cesta, s 2,5 km asfaltirane ceste prije Oltara. Od Oltara (start br. 2), staza prvih 250 m ide asfaltiranom županijskom cestom prema Krasnu, nakon čega se skreće desno na asfaltirani put prema Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (oko 7,5 km), a potom od Babić Siče je makadamski put (oko 9 km), sve do posljednjih 650 m uspona asfaltiranom cestom do Planinarskog doma Zavižan gdje je cilj utrke.

Opširnije...
OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA
09/05/2017

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO VIŠI/A STRUČNI/A REFERENT/ICA INFORMATOR/ICA III VRSTE –

1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme

-       odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje:

Razgovor i testiranje će se održati u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine u zgradi Ustanove u Krasnu, prema slijedećem rasporedu:

Vrijeme: 8,00 sati

Nikola Novak

Ana Matasić

Tihana Čavlović

Kristina Nikolić

Testiranje će se sastojati od provjere rada na računalu i poznavanja stranog jezika.

Molimo kandidate da nam do petka, 12. svibnja, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).Tekst