Tekst

Novosti

Ulaz Babić Siča otvaramo za posjetitelje u petak, 27. travnja 2018.!
26/04/2018

Obavještavamo sve posjetitelje da je ulaz Babić Siča otvoren od petka, 27. travnja 2018. godine.

Stanje na cesti od Babić Siče do Zavižana je sljedeće:

Cesta je prohodna za osobne automobile, kombi vozila i manje autobuse, ali mjestimice još ima snijega, posebno na zavojitim dijelovima i NEPROHODNA je za velike autobuse.

Stanje na južnoj strani Parka: cesta Krasno – Alan i Jablanac – Alan je prohodna za osobne automobile i kombi vozila.

Također zbog većih količina snijega, klizavih, ali i propusnih sniježnih podloga, Premužićeva staza od Zavižana prema Alanu NIJE prohodna i još NE PREPORUČAMO hodanje po stazi.

Zbog promjenjivih vremenskih uvjeta dobro isplanirajte svoj izlet, pogledajte vremensku prognozu i raspitajte sa o stanju na cestama te se adekvatno opremite.

Radno vrijeme Ulaza Babić Siča od 27.travnja 2018.g. je:

ned – čet 08:00 – 16:00

pet – sub 08:00 – 17:00

OBAVIJEST O NATJEČAJU – STRUČNI/A SURADNIK/ICA ZA PROMIDŽBU
26/04/2018

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenoj prethodnoj suglasnosti nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, donijela je Odluku kojom se raspisuje

NATJEČAJ

za radno mjesto:

-         stručni/a suradnik/ica za promidžbu - 1 izvršitelj/ica na neodređeno vrijeme

 

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 38/2018 od 25. travnja 2018. godine, te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Dan planeta Zemlje i Dan grada Senja
26/04/2018

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit je u suradnji s Gradskom knjižnicom Senj i OŠ SS Kranjčevića iz Senja organizirala obilježavanje Dana planeta Zemlje i Dana grada Senja.

U Krasnu, 24. travnja, povodm Dana otvorenih vrata Kuće Velebita predstavljena je slikovnica “Jedne noći na Velebitu” autorice Sanje Beraković i Zrinke Ostović, i brošura NATURA4KIDS, te je održan igrokaz i kviz uz radionicu o velikim zvijerima za djecu osnovnoškolskog uzrasta. U suradnji s Domom kulture M.C. Nehajeva u Upravnoj zgradi Parka organizirana je predstava za djecu „Ježeva kućica“ dječjeg kazališta SMJEŠKO.

U Gradskoj knjižnici u Senju je, 25. travnja, predstavljena slikovnice “Jedne noći na Velebitu” autorica Sanje Beraković i Zrinke Ostović te brošura NATURA4KIDS, a priređen je i igrokaz i kviz uz radionicu o velikim zvijerima za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje i Dana Grada Senja
19/04/2018

Povodom obilježavanja 22. travnja, Dana planeta Zemlje i Dana Grada Senja organiziramo u suradnji s Gradskom knjižnicom Senj i OŠ S. S. Kranjčevića - Senj sljedeća događanja:

Utorak, 24. travnja 2018., Kuća Velebita - Krasno

  • Dan otvorenih vrata Kuće Velebita, besplatne ulaznice za sve individualne posjetitelje
  • Predstavljanje slikovnice “Jedne noći na Velebitu” autorica Sanje Beraković i Zrinke Ostović te predstavljanje  NATURA4KIDS brošura, igrokaz i kviz uz radionicu o velikim zvijerima za djecu osnovnoškolskog uzrasta – 11:00 sati
  • U suradnji s Domom kulture M.C. Nehajeva organizirana je predstava za djecu „Ježeva kućica“ dječjeg kazališta SMJEŠKO te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u 12:00 sati, u zgradi Uprave Parka u Krasnu.

Srijeda, 25. travnja 2018., Gradska knjižnica - Senj

  • Predstavljanje slikovnice “Jedne noći na Velebitu” autorica Sanje Beraković i Zrinke Ostović te predstavljanje  NATURA4KIDS brošura, igrokaz i kviz uz radionicu o velikim zvijerima za djecu osnovnoškolskog uzrasta – 10:00 sati

 

Slikovnica Jedne noći na Velebitu zapravo je priča o velikim zvijerima – medi, vuku i risu koji kroz međusobni dijalog pokušavaju djeci prenijeti poruku da životinje love kako bi utolile svoju glad, a ne iz obijesti ili mržnje. Koriste prirodu i njezina blaga samo onoliko koliko im treba ne ostavljajući ništa suvišno i na taj način ne zagađuju prirodu te pomažu u održavanju ravnoteže u prirodi. Oblikovanje i tisak slikovnice kao i ostalih prezentiranih publikacija o NATURA 2000 vrstama i staništima omogućena je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu projekta „Uspostava osnovne infrastrukture u NP Sjeverni Velebit“ – Pastirski stanovi.

Obavijest o radnom vremenu Kuće Velebita
30/03/2018

Poštovani posjetitelji,

Kuća Velebita na Uskrs, u nedjelju 01. 04. 2018., neće raditi!

Na Uskršnji ponedjeljak, 02. 04., Kuća Velebita će biti otvorena od 08:00 - 16:00 sati.

Također ovim putem Vas želimo obavijestiti o novom radnom vremenu Kuće Velebita od 02. 04. 2018. Radno vrijeme biti će od ponedjeljka do nedjelje od 08:00 - 16:00 sati.

Sretan Uskrs!
29/03/2018
Predavanja o prirodnim i kulturnim vrijednostima Velebita za osnovne i srednje škole Ličko-senjske županije
29/03/2018

Ovaj je tjedan, zahvaljujući zajedničkoj suradnji Parka prirode Velebit, ekološke udruge Lupus i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, krenuo u provedbu projekt „Predavanja o prirodnim i kulturnim vrijednostima Velebita za osnovne i srednje škole Ličko-senjske županije“. Cilj ovog našeg zajedničkog projekta je educirati školsku djecu o prirodnim posebnostima Velebita kao najvećeg zaštićenog područja u Hrvatskoj, UNESCO-ovog rezervata biosfere i NATURA 2000 područja.

Predavanje je osmišljeno kao projekcija vrhunskih fotografija Krunoslava Raca od kojih svaka priča posebnu i osobnu priču s ciljem da se djeci na zanimljiv način približi Velebit, njegove prirodne ljepote i kulturna baština. Do danas, predavanje je održano u osnovnim i srednjim školama u Senju i Otočcu, a nakon završetka školskih praznika održati će se preko 20 predavanja u ostalim osnovnim i srednjim školama Ličko-senjske županije.

Predavač Krunoslav Rac je fotograf i pisac koji je već 15 godina svoje profesionalne karijere posvetio Velebitu i njegovom živom svijetu objavljujući reportaže u uglednim časopisima. Uz to je objavio i dvije knjige:“Velebit-iskustvo planine” i “Zemlja vukova i vjetra” koje također opisuju ljepote ove najveće planine u Hrvatskoj.

23. ožujka - Svjetski dan meteorologije
23/03/2018

Svjetski dan meteorologije utemeljen je 1961. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda. Obilježava se 23. ožujka, kao spomen na dan osnivanja Svjetske meteorološke organizacije 1950. godine koja djeluje kao međuvladina organizacija i specijalizirana agencija UN-a za meteorologiju, operativnu hidrologiju i srodne geofizičke znanosti. Svake godine obilježava se tematski, raznim prigodnim manifestacijama i aktivnostima, konferencijama i izložbama. Tema ovogodišnjeg Dana meteorologije je: Za “vrijeme-spremni”, za “klimu-pametni”. Više o temi na: https://public.wmo.int/en/resources/world-meteorological-day/wmd-2018.

Unutar NP Sjeverni Velebit, jedna od atrakcija je i Glavna meteorološka postaja Zavižan – najviša planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj (1594 mnv). Počela je s radom 01. listopada 1953. godine, te od tada motritelji, unatoč raznim vremenskim (ne)prilikama, bez ijednog dana prekida, vrijedno šalju podatke u Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Svakodnevno se mjere i opažaju brojni meteorološki elementi i pojave - temperatura zraka, tlak i relativna vlažnost zraka, smjer i brzina vjetra, količina i tip oborina, količina i vrsta oblaka, sijanje sunca i drugo. Zbog specifične lokacije, zavižanska postaja ušla je u međunarodni registar meteoroloških postaja, te u sve međunarodne programe za praćenje tokova i promjena fizikalnog i kemijskog sastava atmosfere na području Europe i Sredozemlja. Zavižan je jedno od područja s najviše oborina u Hrvatskoj, ali i jedno od najhladnijih i najmaglovitijih područja.

Kao naš doprinos obilježavanju ovoga dana uživajte u mini galeriji fotografija Ante Vukušića!

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA
14/03/2018

U natječajnom postupku za radno mjesto stručni/a referent/ica - infotmator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (rad na EU projektu „Centar za posjetitelje Krasno“ tijekom razdoblja ugovora na snazi), objavljen u Narodnim novinama br. 13/18 od dana 09. veljače 2018. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranice Ustanove, odabrani kandidat je:

Darko Devčić

 

OBAVIJEST O NATJEČAJU - STRUČNI/A REFERENT/ICA - INFORMATOR/ICA III. VRSTE
05/03/2018

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO VIŠI/A STRUČNI/A REFERENT/ICA INFORMATOR/ICA III. VRSTE –

1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme

-       odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje:

Razgovor i testiranje će se održati u petak, 09. ožujka 2018. godine u zgradi Ustanove u Krasnu, prema slijedećem rasporedu:

Vrijeme: 9,00 sati

Petra Diklić

Darko Devčić

Marko Maras

Josipa Podnar

Testiranje će se sastojati od psihološke procjene kandidata, provjere znanja stranog jezika, provjere rada na računalu i razgovora s članovima povjerenstva.

Molimo kandidate da nam do četvrtka, 08. ožujka, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).Tekst