Tekst

Novosti

Obillježavanje 20. rođendana Parka
11/06/2019

Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora 28. svibnja 1999. godine proglasio sjeverni dio planine Velebit (područje unutar Parka prirode Velebit) nacionalnim parkom, stoga ove godine

SLAVIMO 20. ROĐENDAN NACIONALNOG PARKA „SJEVERNI VELEBIT“.

Naš rođendan proslaviti ćemo:

 

14. lipnja (petak) - tvrđava Nehaj, Senj s početkom u 19:00 sati

  • prezentacija "Kada čujem Sjeverni Velebit pomislim na...?"
  • promocija knjige "Biljni svijet Premužićeve staze" autora Marka Randića, Daria Kremera i Ane Brkljačić
  • prezentacija "Potkornjaci - osobiti "razarači" i "uzgajivači" smrekovih šuma Sjevernog Velebita", prof.dr.sc. Boris Hrašovec

 

               15. lipnja (subota) - šetnja Premužićevom stazom od Zavižana do Alana uz organizirani prijevoz sa Babić Siče do Zavižana u 10:30, a planirani polazak sa Alana je u 19:00 sati.

Molimo sve zainteresirane za šetnju s Premužićevom stazom da svoje sudjelovanje najave do petka (14.06.2019.)na mail promidzba@np-sjeverni-velebit.hr. Predviđeno vrijeme hoda je 5-6 sati.

Također ponesite dovoljno vode, adekvatnu obuću, slojevitu odjeću i zaštitu od sunca!

 

Opisan novi rod i nova vrsta gljive s područja planine Velebit!
06/06/2019

Istraživanja bioraznolikosti gljiva na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit rezultirala su pronalaskom još jedne nove vrste gljive za znanost! Nakon provedenih mikroskopskih i molekularnih analiza pronađena gljiva smještena je u porodicu Lachnaceae (hrv. blijedočaške), u posebnu filogenetsku liniju, što je zahtijevalo opisivanje i novog roda za znanost. S obzirom da sva tri poznata nalaza ove vrste potječu s planine Velebit, novi rod je nazvan Velebitea (hrv. velebitka), a nova vrsta Velebitea chrysotexta (hrv. žutomesna velebitka). Prema dosadašnjim spoznajama, ova vrsta svoje stanište pronalazi isključivo u subalpskoj zoni u šumama s bukvom. Živi kao razlagač protrulih ostataka bukve ukopanih u duboki listinac, u prašumskim staništima. Plodišta imaju kratki stručak, visine su 2.5-3 mm, širine 1-3 mm, i pojavljuju se tijekom proljeća. U prvim fazama razvoja plodišta su krem bijele boje, a kasnije postaju žućkasta. U NP Sjeverni Velebit ova je vrsta pronađena na području Hajdučkih kukova, a na južnom Velebitu zabilježena je na području Javornik, unutar NP Paklenica. Bukove šume koje nalazimo u oba ova područja nedavno su upisane na Popis svjetske baštine UNESCO-a!

Molekularna analiza provedena je u sklopu projekta "Unapređenje usluga šumskih ekosustava Hrvatske kroz vrednovanje bioraznolikosti gljiva temeljenoj na DNA barkodiranju (ForFungiDNA)", IP-2018-01-1736, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Internetska stranica na kojoj se nalazi publikacija sa znanstvenim opisom vrste Velebitea chrysotexta.

Autori teksta: Ivana Kušan i Neven Matočec

Obavijest o izboru kandidata
31/05/2019

U natječajnom postupku za radno mjesto stručni/a referent/ica - informator/ica III vrste u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Sjeverni Velebit”, po objavljenom javnom natječaju u Narodnim novinama br. 46/19 te posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na web stranici Nacionalnog parka, donijeta je Odluka o izboru kandidata:

Ana Matasić

Novo radno vrijeme Kuće Velebita
30/05/2019

Od 01. lipnja 2019., Centar za posjetitelje Kuća Velebita biti će otvoren svaki dan od 08:00 do 18:00 sati.

Nacionalni park Sjeverni Velebit proslavio je svoj 20. rođendan
29/05/2019

Nacionalni park Sjeverni Velebit 28.05.2019., god, proslavio je svoj 20. rođendan uz one najmlađe. Kroz predstavu "Naš zeleni svijet" KD "Smješko" iz Zagreba na zanimljiv i zabavan način te kroz interaktivnu igru djeca su mogla naučiti što oni sami mogu učiniti kako bi bilo što manje smeća, kako reciklirati te kako očuvati prirodu. Predstava je održana u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju.

Obavijest o natječaju - stručni/a referent/ica – informator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme
27/05/2019

NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO STRUČNI/A REFERENT/ICA INFORMATOR/ICA III. VRSTE – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme

-    odabrani kandidati pozivaju se na razgovor i testiranje:

A. M.

M. V.

Razgovor i testiranje će se održati u srijedu, 29. svibnja 2019. godine, s početkom u 08.00 sati,  u zgradi Ustanove u Krasnu.

Testiranje će se sastojati od provjere znanja stranog jezika, provjere rada na računalu i razgovora s članovima povjerenstva.

Molimo kandidate da nam do utorka, 28. svibnja 2019. godine, do 15.00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

Predstava za djecu povodom 20. rođendana Parka
24/05/2019

Povodom 20. rođendana Parka (28. svibnja) pozivamo vas na predstavu "Naš zeleni svijet" koja će se održati u utorak (28.05.2019.) s početkom u 12:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Militina Cihlara Nehajeva u Senju.

Predstva je ekološke tematike koja  na zanimljiv i zabavan način educira predškolsku djecu i djecu nižih razreda osnovne škole o temama održivog gospodarenja otpadom i ekologije. Govori o reciklaži, kroz interaktivnu igru s djecom, uči djecu, prije svega o očuvanju prirode, što oni sami mogu učiniti kako bi bilo manje smeća, te kako reciklirati  nepotrebne stvari.

Humanitarno-volonterska akcija INE-2.dio
24/05/2019

U sklopu humanitarno-volonterske akcije INE, predstavnici tvrtke su uz donaciju šest računala organizirali i radionicu, kviz te zakusku za djecu područne škole Dr. Milana Anića u Krasnu. Djeca i djelatnici škole u znak zahvalnosti pripremili su im igrokaz te su svi dobro zabavili i ponešto novo naučili. Nakon radionica zajednički obilaze Kuću Velebita i Park.

Sudjelovanje na 9. Danima otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta - Jastrebarsko
24/05/2019

Radionicom za djecu "Otkrijte zanimljivosti Nacionalnog parka Sjeverni Velebit" predstavili smo se 23. svibnja na 9. Danima otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.Tema je bila „Drveće – spomenici prirode". Djelatnici stručne službe održali su sedam radionica (info punkt i nagradni kviz) na kojima je sudjelovalo oko 170 djece.

Predstavljanje vodiča „Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu“
15/05/2019

Javne ustanove „Park prirode Velebit“ i „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ pozivaju Vas na promocijsku turneju zajedničkog tiskanog izdanja pod naslovom

„Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu“, Slikovni vodič s 2750 fotografija

autorskog tima – Kremer Dario, Brkljačić Ana i Randić Marko.

Opširnije...Tekst