Tekst

Novosti

16. USPON NA ZAVIŽAN 2018. (od 0 do 1594 m n.v.) – Rekreativna biciklistička utrka
16/06/2018

Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje vožnje biciklom da sudjeluju na rekreativnoj biciklističkoj utrci 16. Uspon na Zavižan 2018. (od 0 do 1594 m n.v.) koja će se održati dana 23. lipnja 2018. godine (subota) u organizaciji JU NP Sjeverni Velebit, BBK Senj, TZ Grada Senja i JU PP Velebit.

Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti sudionika, start br. 1 je na 0 m n.v. u Senju, a start br. 2 u Oltarima, na 940 m n.v. Staza je dugačka 38 km, start je na Jadranskoj magistrali u centru Senja, a zatim ide magistralom južno pa nakon 1 km skreće lijevo na brdo Trbušnjak, te se penje prema selu Rončević Dolac (6 km od starta). Navedeni dio utrke je asfaltna cesta, a zbog naglog uspona je prilično zahtjevan za vožnju. Na 10 km od starta (1 km iza sela Nekići) trasa utrke skreće lijevo prema Oltarima. Taj dio staze je uglavnom makadamska cesta, s 2,5 km asfaltirane ceste prije Oltara. Od Oltara (start br. 2), staza prvih 250 m ide asfaltiranom županijskom cestom prema Krasnu, nakon čega se skreće desno na asfaltirani put prema Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (oko 7,5 km), a potom od Babić Siče je makadamski put (oko 9 km), sve do posljednjih 650 m uspona asfaltiranom cestom do Planinarskog doma Zavižan gdje je cilj utrke.

Opširnije...
Obavijest o natječaju - stručni/a referent/ica – informator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme
14/06/2018

Na temelju čl. 21. Statuta ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenoj prethodnoj suglasnosti nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, donijela je Odluku kojom se raspisuje

NATJEČAJ

 - stručni/a referent/ica – informator/ica III. vrste – 1 izvršitelj/ica na određeno vri­jeme 

 Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 54/18 od 13. lipnja 2018. godine, te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

I ove godine na području Parka provodi se aktivnost održavanja visokoplaninskih travnjaka
07/06/2018

Temeljem sporazuma potpisanog s OPG Jurčić iz Pazarišta, na padeže u južnom dijelu Parka stigle su i ove godine krave koje će tijekom ljeta pasti na travnjačkim površinama koje su zbog prestanka tradicionalnog stočarenja već dulje vremena prepuštene prirodnom zaraštavanju. Čuvat će ih pastiri, pravi i električni, uz pomoć pastirskih pasa, a s obzirom da je Park dio ekološke mreže, te su visokoplaninski travnjaci Natura 2000 staništa, uspostavljen je i dugoročni monitoring kako bi se utvrdile promjene koje će ovaj zahvat imati na revitalizaciju travnjaka.

Zavižan 2018: trail malih medvjedića
06/06/2018

U subotu 16.06. domaćin smo trail utrke Treking lige. Iako je ovdje tri puta prolazio Velebitski treking (2003-2005), od Paklenice do Senja, u dužini od 140 km, „kao prolazna stanica“, ovog puta Sjeverni Velebit biti će glavni akter traila „malih medvjedića“. Utrka je podijeljena na 3 dužinske kategorije od 7km, 14km i 25km, a koje će prolaziti označenim planinarskim stazama na području Zavižana, Jezera i Siče. Sve informacije o utrci dostupne su na web stranici www.outdoor.hr/zavizan-trail

Stručno vođenje Premužićevom stazom za individualne posjetitelje – subota, 02. lipnja 2018.
30/05/2018

Kako bi Sjeverni Velebit približili posjetiteljima u subotu, 02 .06. 2018. g. organiziramo besplatno vođenje Premužićevom stazom do Rossijeve kolibe i natrag. Stručno vođenje je namijenjeno svim individualnim posjetiteljima, a okupljanje je u 10:00 sati na parkiralištu na Zavižanu. Prije nego se odlučite na ovaj izlet molimo vas da pročitate naše savjete i pravila ponašanja  te više informacije o samoj stazi možete pronaći na našem webu . Predviđeno trajanje je  4 – 5 sati, a najava je poželjna iz organizacijskih razloga.

U slučaju ružnog vremena program će se odgoditi.

Kontakt osoba: Branimir Šajatović, e-mail:promidzba@np-sjeverni-velebit.hr; tel:053/665393; mob:099/2668605

Rođendan Parka - 28. svibnja
28/05/2018

Povodom rođendana Parka (28. svibnja) Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit organizira u srijedu, 30. 05. 2018. godine, u Kući Velebita, u 15:00 sati otvaranje putujuće izložbe fotografija „Život s medvjedima“. FINDing BEARings, međunarodni je foto natječaj posvećen očuvanju smeđeg medvjeda i suživotu medvjeda i čovjeka održan tijekom ožujka i travnja 2017. godine. Na natječaju su sudjelovala 34 autora iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije, Poljske i Rumunjske sa 86 fotografija.

Svi zainteresirani mogu pogledati izložbu od 30. svibnja u Kući Velebita, posjetiteljskom centru Nacionalnog parka, u Krasnu.

Dani otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj
10/05/2018

I Nacionalni park Sjeverni Velebit pridružio se Danima otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj. U centru za posjetitelje Kuća Velebita u Krasnu, dana 11.05.2018., od 10:00 do 13:00 sati, uz besplatno vođenje po Kući Velebita, održati će se i kratka prezentacija projekta te radionica na temu NATURA2000 vrsta.

Više na: https://hr-hr.facebook.com/strukturni.fondovi/

Radno vrijeme Kuće Velebita
30/04/2018

Poštovani posjetitelji,

radno vrijeme Kuće Velebita od 01. svibnja je svaki dan od 09:00 do 17:00 sati!

Svečana dodjela povelja povodom upisa „Bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata i ostalih regija Europe“ na UNESCO-ov Popis svjetske baštine održana je u NP Paklenica
26/04/2018

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić UNESCO-ove su povelje uručili ravnateljici NP Paklenica Nataliji Andačić i ravnateljici NP Sjeverni Velebit Ireni Glavičić Sertić u četvrtak, 26. travnja 2018. godine.

Na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, koje je održano u srpnju 2017. u Poljskoj, bukove šume na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, unutar Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, zajedno s bukovim šumama na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica i bukovim šumama u još 10 europskih zemalja, upisane su na Popis Svjetske baštine UNESCO-a.

"Zajedničkom nominacijom bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata na Popis svjetske baštine UNESCO-a, još se jednom potvrđuje dobra suradnja s drugim europskim državama koje zajedničkom zaštitom prirodnih cjelina pružaju doprinos očuvanju sveukupne svjetske prirodne baštine", rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasivši kako je "upis još jednog hrvatskog lokaliteta na prestižni Popis svjetske baštine, dokaz ne samo vrijednosti bogate prirodne baštine koju smo naslijedili, nego i potvrda poduzetih napora na njenom očuvanju i održivosti."

Ministrica je istaknula i dugogodišnju kontinuiranu međunarodnu suradnju stručnjaka koja je ostvarena sa svim državama partnerima i koja je rezultirala upisom još jednog dobra na Popis svjetske baštine UNESCO-a, uz već upisane Obrambene sustave Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća i Stećke – srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Iznimnost bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini. Konkretno, riječ je o 1289,11 hektara bukove šume u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit odnosno 2031,87 hektara šume u Nacionalnom parku Paklenica.

"Upis na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način s ciljem njene zaštite za buduće naraštaje te da je Hrvatska među najbogatijim europskim državama po bioraznolikosti", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić.

Uključivanjem novih područja na Popis svjetske baštine dobivena je cjelovitost koja ima iznimnu vrijednost i dokaz je prirodnog i neometanog razvoja ekosustava bukovih šuma Europe.

Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić istaknula je kako je biti na karti svjetske baštine za njih istovremeno izuzetna čast, ali i odgovornost. Natalija Andačić, ravnateljica NP Paklenica rekla je kako su bukove šume vrijedan ekosustav u kojem se nalaze vrste i staništa koja su u Europi većinom ugrožena. Ovom poveljom značajno će se doprinijeti očuvanju ne samo bukve kao vrste, nego i ukupnog ekosustava koji ona podržava.

Ovo je treće proširenje liste zemalja u kojima se nalaze bukove šume. Prve su na Popis svjetske baštine „Iskonske bukove šume Karpata“ 2007. godine upisane bukove šume Slovačke i Ukrajine. Proširenje je uslijedilo 2010. godine upisom njemačkih drevnih bukovih šuma dok je treće proširenje rezultat međunarodnog istraživačkog projekta koji je pokrenut 2012. godine pod vodstvom Austrije. Tijekom projekta dobivena je lista od 126 područja značajnih iskonskih i drevnih bukovih šuma Europe od kojih je 63 odabrano za nominaciju. To su područja u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Italiji, Rumunjskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Ukrajini i Hrvatskoj.

Ulaz Babić Siča otvaramo za posjetitelje u petak, 27. travnja 2018.!
26/04/2018

Obavještavamo sve posjetitelje da je ulaz Babić Siča otvoren od petka, 27. travnja 2018. godine.

Stanje na cesti od Babić Siče do Zavižana je sljedeće:

Cesta je prohodna za osobne automobile, kombi vozila i manje autobuse, ali mjestimice još ima snijega, posebno na zavojitim dijelovima i NEPROHODNA je za velike autobuse.

Stanje na južnoj strani Parka: cesta Krasno – Alan i Jablanac – Alan je prohodna za osobne automobile i kombi vozila.

Također zbog većih količina snijega, klizavih, ali i propusnih sniježnih podloga, Premužićeva staza od Zavižana prema Alanu NIJE prohodna i još NE PREPORUČAMO hodanje po stazi.

Zbog promjenjivih vremenskih uvjeta dobro isplanirajte svoj izlet, pogledajte vremensku prognozu i raspitajte sa o stanju na cestama te se adekvatno opremite.

Radno vrijeme Ulaza Babić Siča od 27.travnja 2018.g. je:

ned – čet 08:00 – 16:00

pet – sub 08:00 – 17:00Tekst