Tekst

Novosti

Obilježen Dan planina
13/12/2017

U petak, 08. prosinca 2017., u organizaciji JU NP Sjeverni Velebit, u dvorani Društvenog doma u Krasnu, obilježen je Međunarodni dan planina. U sklopu događanja, brojni posjetitelji i uzvanici mogli su čuti dvije zanimljive prezentacije o velebitskim ledenjacima, kao i o bukovim šumama NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica koje su uvrštene na UNESCO-v popis svjetske baštine. Prigodni program upotpunilo je otvorenje izložbe Josipa Tomaića Onako, usput ... i nastupi klape Senjkinje, dok je pravo oduševljenje među posjetiteljima izazvao nastup baletno-plesne skupine Vile. Nakon službenog dijela programa posjetitelji su se počastili domaćim specijalitetima, a za živu glazbu pobrinuli su se iz TS Mirakul.

Ovim putem ispričavamo se zbog kašnjenja objave fotografija, zbog loših vremenskih uvjeta i učestalih pucanja internetskih veza. Zahvaljujemo na razumijevanju i vidimo se dogodine.

Izlaganje ''Standardizacija i primjena istraživanja kvartarnih sedimenata u Hrvatskoj''
07/12/2017

Jučer je u Kući Velebita održano izlaganje o projektu "Standardizacija i primjena istraživanja kvartarnih sedimenata u Hrvatskoj" (SAPIQ) koji je financiran od Hrvatske Zaklade za Znanost (HRZZ). Projekt su predstavili Adriano Banak i Danijel Ivanišević s Hrvatskog geološkog instituta.

Za djecu iz osnovne škole u Krasnu i sve zainteresirane mještane održana je prezentacija te je predstavljena geologija kao prirodna znanost interaktivnom izložbom "Upoznaj Zemlju – Zaviri u mikroskop". Izloženi su uzorci stijena, minerala i fosila te su o svakom uzorku prisutni mogli saznati nešto zanimljivo. Istovremeno je postavljen mikroskop na kojem su zainteresirani mogli pogledati minerale i fosile te dobiti objašnjenje onoga što vide. Posjetitelji su se upoznali i s izradom geoloških karata i primjenom novih tehnologija u geološkim istraživanjima.

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PLANINA
05/12/2017

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ obilježava  već tradicionalno ovaj dan te vas poziva u petak 08.12.2017. g., u 18:30 sati u dvorani Društvenog doma – Krasno na sljedeći program:

  • Nastup ženske klape Senjkinje
  • Prezentacija „Bukove šume NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine“, Ivana Adžić, JU NP Paklenica
  • Baletno-plesna skupina „Vile“ pod vodstvom profesorice Nataliye Yalnytske
  • Prezentacija „Velebitski ledenjaci – mit ili znanstvena istina“, Adriano Banak, Hrvatski geološki institut
  • Otvorenje izložbe fotografija “Onako, usput...”, Josip Tomaić, JU PP Velebit
  • Zabava uz domaće specijalitete i TS Mirakul

 

Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je svakako doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima.

Tom prilikom, Ujedinjeni Narodi proglasili su 11. prosinca, od 2003. godine nadalje, Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava petnaesti put. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu - FAO povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina ove godine odabrala je temu „Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije“.

Opširnije...
Održano predavanje "VELEBITSKE ŠUME - SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA"
04/12/2017

U petak 01. prosinca 2017. godine u 18:00 sati u Domu kulture M. C. Nehajeva Senj održano je predavanje “VELEBITSKE ŠUME – SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA”. Povodom upisivanja bukovih šuma Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Nacionalnog parka   na UNESCO-v Popis svjetske baštine Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ organizirala je popularno stručna predavanja na kojima su sudjelovali profesori i znanstveni novaci sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof.dr.sc. Joso Vukelić održao je predavanje o vegetacijskim značajkama šumskih staništa u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Tema predavanja doc.dr.sc. Stjepana Mikca bila je rekonstrukcija ekstremnih klimatskih prilika na području NP Sjeverni Velebit. Interakcija prirodnih požara i životnog ciklusa prašuma crnoga bora bila je tema o kojoj je govorila Anja Žmegač, mag.ing.silv., dok je Domagoj Trlin, mag.ing.silv. objasnio unutargodišnju dinamiku rasta obične smreke u NP Sjeverni Velebit. Na kraju predavanja prof.dr.sc. Boris Hrašovec prikazao je dinamiku populacije štetnih insekata, ponajprije potkornjaka, te njihove uzroke i posljedice.

VELEBITSKE ŠUME - SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA
27/11/2017

Povodom upisivanja bukovih šuma Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Nacionalnog parka Paklenica na UNESCO-v Popis svjetske baštine Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira popularno stručna predavanja "VELEBITSKE ŠUME - SVJETSKA PRIRODNA BAŠTINA", u petak 01. prosinca 2017. godine u 18:00 sati u Domu kulture M. C. Nehajeva Senj.

Teme predavanja su slijedeće:

• Vegetacijske značajke šumskih staništa u NP Sjeverni Velebit / prof.dr.sc. Joso Vukelić
• Interakcija prirodnih požara i životnog ciklusa prašuma crnoga bora / Anja Žmegač, mag.ing.silv.
• Unutargodišnja dinamika rasta obične smreke u NP Sjeverni Velebit / Domagoj Trlin, mag.ing.silv.
• Rekonstrukcije ekstremnih klimatskih prilika na području NP Sjeverni Velebit / doc.dr.sc. Stjepan Mikac
• Dinamika populacije štetnih insekata, uzroci i posljedice / prof.dr.sc. Boris Hrašovec

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA
23/11/2017

U natječajnom postupku za radno mjesto stručni/a suradnik/ca edukator/ica– 2 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (rad na EU projektu „Centar za posjetitelje Krasno“ tijekom razdoblja na snazi), objavljen u Narodnim novinama br. 104/17 od dana 25. listopada 2017. godine te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranice Ustanove, odabrani kandidati su:

Tea Dorogi, mag. oecol.

Branimir Šajatović, dipl. ing. geologije

Stanje u Parku
17/11/2017

Poštovani posjetitelji, zbog visokog snijega, jake bure i niskih temperatura ne preporučamo posjetiteljima odlazak u NP Sjeverni Velebit. Cesta do Zavižana prohodna je samo za osobna vozila sa zimskom opremom. Zbog zimskih uvjeta sezona posjećivanja Parka je završena i ulazi Babić Siča i Alan ne rade.

OBAVIJEST O ODABIRU KANDIDATA I DATUMU ODRŽAVANJA RAZGOVORA I TESTIRANJA KANDIDATA
13/11/2017

Odabrani kandidati koji udovoljavaju uvjetima Natječaja pozivaju se na razgovor i testiranje, za sljedeća radna mjesta:

- viši/a stručni/a suradnik/ca - edukator/ica - 2 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (rad na EU projektu "Centar za posjetitelje Krasno" tijekom razdoblja ugovora na snazi).

Vrijeme09,00 sati

- Leonardo Kelava

- Davor Dević

- Ana Prekratić

- Barbara Tonković

Vrijeme: 09,15 sati

- Martina Šporčić

Vrijeme: 09,30 sati

- Branimir Šajatović

Vrijeme: 09, 45 sati

- Tea Dorogi

Razgovor i testiranje će se održati u petak, 17. studenog 2017. godine, u zgradi Ustanove u Krasnu.

Molimo kandidate da nam do četvrtka, 16. studenog, do 12,00 sati, potvrde svoj dolazak (telefonom ili e-mailom).

Radno vrijeme Kuće Velebita 1.11.2017.
31/10/2017

Poštovani posjetitelji,

Na blagdan Svih svetih u srijedu, 1.11.2017. Kuća Velebita neće raditi.

OBAVIJEST O NATJEČAJU - STRUČNI/A SURADNIK/CA EDUKATOR/ICA
26/10/2017

Na temelju članka 24. Temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine br. 24/17) i članka 21. Statuta Javne ustanove “Nacionalni park Sjeverni Velebit” ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“, po pribavljenoj prethodnoj suglasnosti nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike (KLASA:112-01/14-01/04, URBROJ:517-03-1-1-17-643 od 14. lipnja 2017.), donijela je Odluku kojom se raspisuje

 N A T J E Č A J

 za radna mjesta:

  •     stručni/a suradnik/ca – edukator/ica –  2 izvršitelj/ica na određeno vrijeme (rad na EU projektu „Centar za posjetitelje Krasno“ tijekom razdoblja ugovora na snazi).

        

Natječaj se objavljuje u Narodnim novinama br. 104/17, od 25. listopada 2017. godine, te posredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i na oglasnoj ploči Ustanove.

 Tekst