Tekst

Novosti

TRAŽE SE !!!
09/06/2017

Povodom 08. lipnja - Dana zaštite planinske prirode - Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ uključuje se u akciju Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), čiji je cilj prikupiti štio više podataka o opažanjima triju vrsta kukaca koje pripadaju skupini tzv. saproksilnih kornjaša.

Radi se o jelenku, alpinskoj strizibubi i velikoj četveropjegoj strizibubi, a budući da se njihove ličinke hrane mrtvim i trulim drvom, njihova prisutnost odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te su oni dobri indikatori stanja ekosustava.

Ove vrste ujedno su i Natura vrste Nacionalnog parka Sjeverni Velebit! Vrlo ih je lako prepoznati i sve što trebate kad ih pronađete je fotografirati ih i fotografiju posalti na adresu: jelenak@dzzp.hr, uz sljedeće podatke:

-          datum opažanja

-          lokaciju opažanja – što preciznije! (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)

-          vrijeme opažanja (sat:minuta)

-          ime i prezime opažača

HAOP i ove godine osigurava nagrade za svaki 100. prijavljeni nalaz kao i za najbolju fotografiju ili video jelenka, velike četveropjege ili alpinske strizibube.

Više o akciji možete pročitati na našim web stranicama: http://www.dzzp.hr/novosti/bez-podkategorije/jeste-li-ih-vidjeli!-1551.html

Pridružite nam se!

Svjetski dan zaštite okoliša
05/06/2017

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.Ove godine tema je „Povežimo ljude s prirodom“. Ovaj moto povezivanja s prirodom podsjeća nas da svaka naša odluka, ma koliko mala, može pridonijeti zaštiti prirode i okoliša. Odvedite svoje bližnje u prirodu na piknik. Često pričamo o tome kako ćemo više vremena provoditi u prirodi, a rijetko to ostvarimo. Dajte i vi svoj doprinos te podijelite svoju fotografiju i primjer povezivanja s prirodom s hashtagovima #WorldEnvironmentDay i #WithNature.

OBAVIJEST O NATJEČAJU - RAVNATELJ I STRUČNI VODITELJ
02/06/2017

Na temelju članka 134. st. 1. Zakona o zaštiti prirode (NN br. 80/13) i članka 14. st. 1. te  članka 26. Statuta Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit", Upravno vijeće Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit", raspisuje

N A T J E Č A J

 

a) Za izbor ravnatelja/ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“

b) Za izbor i imenovanje stručnog/e voditelja/ice - voditelja/ice Odjela stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Javne ustanove „Nacionalni park Sjeverni Velebit“.

Natječaj se objavljuje u Narodnim novinama br. 52/17, od 02. lipnja 2017. godine, u javnom glasilu "Večernji list", od 02. lipnja 2017. godine, te posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i na oglasnoj ploči Ustanove.

 

Započela ispaša radi održavanja travnjaka u NP Sjeverni Velebit
29/05/2017

U nedjelju, 28. svibnja 2017. godine, na 18. rođendan Parka, u NP Sjeverni Velebit započela je provedba aktivnosti  održavanja visokoplaninskih travnjaka putem ispaše goveda.

Temeljem sporazuma potpisanog s OPG Jurčić iz Pazarišta, na padeže u južnom dijelu Parka stigle su prve krave. Trenutno ih je četrdesetak i tijekom ljeta past će na travnjačkim površinama koje su zbog prestanka tradicionalnog stočarenja već dulje vremena prepuštene prirodnom zaraštavanju. Čuvat će ih pastiri, pravi i električni, uz pomoć pastirskih pasa, a s obzirom da je Park dio ekološke mreže, te su visokoplaninski travnjaci Natura 2000 staništa, bit će uspostavljen i dugoročni monitoring kako bi se utvrdile promjene koje će ovaj zahvat imati.

Održan 1. znanstveno-stručni skup „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“
26/05/2017

U četvrtak je završio dvodnevni znanstveno-stručni skup „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“, koji se održavao povodom 18 godina osnivanja i 16 godina aktivnog djelovanja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Skup je okupio oko 120 sudionika. Preko 60 predstavnika znanstvenih i stručnih institucija, udruga i pojedinaca, koji su tijekom proteklih 15 godina vršili istraživanja u Parku s područja geologije i geomorfologije, raznih grana biologije, kulturne baštine, geodetskih znanosti, meteorologije i speleologije predstavilo je svoj dosadašnji rad na području Parka. U dva dana smo čuli ukupno 35 usmenih i 14 posterskih izlaganja. Sudjelovale su i kolege iz nekoliko javnih ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici lokalne zajednice i drugi gosti.

Opširnije...
Dani Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
24/05/2017

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u subotu i nedjelju, 27. i 28. svibnja, organizira Dane Nacionalnog parka Sjeverni Velebit povodom 18. godišnjice osnutka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Događanje pod nazivom "Upoznajmo Sjeverni Velebit pješice" odnosno besplatna stručna vođenja po poučnim stazama održati će se u subotu 27. svibnja. U nedjelju 28. svibnja održavamo Dan otvorenih vrata te je ulaz u park besplatan za individualne posjetitelje.

 

Opširnije...
Prijave za 15. Uspon na Zavižan
22/05/2017

Prijave za 15. Uspon na Zavižan 2017. su zatvorene.

Popis prijavljenih sudionika možete vidjeti ovdje.

Drugi Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.
19/05/2017

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske.

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u razdoblju od 20. do 28. svibnja organizira različita događanja kojima ćemo obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti, Europski dan Parkova, Dan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, te 2. Tjedan parkova Hrvatske. Obilježavanje Tjedna parkova Hrvatske započeti ćemo u ponedjeljak 22. svibnja predavanjem Priroda u našem dvorištu, kojem je svrha potaknuti djecu da svoja dvorišta i vrtove vide novim očima. Događanje pod nazivom "Upoznajmo Sjeverni Velebit pješice " odnosno besplatna stručna vođenja po poučnim stazama održati će se u subotu 27. svibnja. Povodom 18. godišnjice osnutka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u nedjelju 28. svibnja održavamo Dan otvorenih vrata te je ulaz u park besplatan za individualne posjetitelje. Osim toga, u Parku će se 24. i 25. svibnja održati znanstveno-stručni skup Od istraživanja k dobrom upravljanju NP Sjeverni Velebit, a od 25. do 27. svibnja posjet pilot-skupine talijanskih turista Usporite da biste osjetili život u EDEN-u.

Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na www.parkovihrvatske.hr, www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i   www.instagram.com/ParkoviHrvatske.

Opširnije...
Obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode Republike Hrvatske
18/05/2017

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti, Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Dana Nature 2000 Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Javna ustanova Maksimir i Program Ujedinjenih naroda za razvoj organiziraju cjelodnevno edukativno-informativno događanje za građane – Dan bioraznolikosti. Događanje će se održati u subotu 20. svibnja od 11 do 17 sati u zagrebačkom parku Maksimir.

 

Opširnije...
Znanstveno-stručni skup „Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit“, Krasno, 24-25. svibnja 2017.g. - program
16/05/2017

Podsjećamo sve zainteresirane da se prijave na dvodnevni znanstveno-stručni skup pod nazivom Od istraživanja k dobrom upravljanju Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit. Prijave za sudjelovanje bez izlaganja još uvijek su moguće do 18.05.2017. godine na linku http://skup2017.np-sjeverni-velebit.hr/

Skup se održava kao jedna od aktivnosti kojom obilježavamo Međunarodni dan biološke raznolikosti, Europski dan Parkova, Dan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, te 2. Tjedan parkova Hrvatske, a  zapravo će dati pregled rezultata dosadašnjeg znanstveno-stručnog rada na području našeg Parka. Ovaj skup ima i za cilj povezivanje i jačanje komunikacije između znanstvenika i stručnjaka, istraživača s različitih područja, ali i implementaciju rezultata znanstvenog i stručnog rada u upravljanju prostorom Parka.

Programom je predviđeno 36 usmenih i 14 posterskih izlaganja iz područja geologije, geomorfologije, zoologije, botanike, speleologije, biospeleologije, klime, kulturne baštine... Zahvaljujemo svim autorima koji su poslali svoje sažetke i prijavili sudjelovanje na Skupu!

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a suorganizator je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Više informacija na  http://skup2017.np-sjeverni-velebit.hr/Tekst