Tekst

Alan

Alan sa širom okolicom područje je prostranih planinskih travnjaka, duliba i padeža iznad kojih se uzdižu slikoviti vrhovi. Veliki Alan (1414 m n.v.) jedan je od značajnijih velebitskih prijevoja. Njime prolazi poprečna velebitska cesta koja spaja Liku s morem. Smještena podno vrha Alančić uz sam rub šume, odmah uz prilaznu cestu nalazi se i Planinarska kuća Alan. S Alana se pruža prekrasan pogled na more i otoke.

U neposrednoj blizini Alana nalazi se Mirovo - nekad ljetno planinsko naselje, a danas samo još jedan velebitski travnjak s vidljivim ostacima suhozida i starih ljetnih stanova. U prošlosti je Mirovo bilo jedno od većih naselja na Velebitu, o čemu danas svjedoče brojni ostaci kamenih kuća, štala, suhozida i cisterni (šterni).

Alan je također dobra polazišna točka za planinarske ture po Velebitu, a do Alana možete lako doći asfaltiranom cestom iz pravca Jablanca ili makadamskom cestom iz pravca Begovače.

Zanimljivost

Zapuštena žičara za prijevoz trupaca s Velebita koja vodi od Alana do uvale Stinica na jadranskoj obali svojevrstan je spomenik ljudskom besmislu. Gradili su je u strahovito teškim uvjetima politički zatočenici kaznionice na Golom otoku. Bila je gospodarski neiskorištena i ekonomski neisplativa, te je radila svega nekoliko godina.

 

Važne informacije:

PK ALAN
Kontakt:
099/5154-999
Email:
pavlic.irena@gmail.com
ivan.hapac@plsavez.hr
marinorabak@yahoo.com
isenjanin@gmail.com
Web:
www.plsavez.hr
Otvoreno:
od kraja svibnja do kraja listopada stalno, izvan sezone obično nedjeljom
Voda:
cisterna
Broj ležaja:
40
Broj sjedišta u blagovaonici:
30
Opskrba:
jednostavna jela, piće
Tuševi:
ne
Struja:
ne
 
Tekst