Tekst

Planinarske ture

 

S obzirom da se nalazite u planinskom parku, gotovo svaki od predloženih izleta uključuje posjet barem jednom od planinskih vrhova, bilo u Nacionalnom parku ili okolnom Parku prirode Velebit, a svi su odreda ujedno i prekrasni vidikovci. S vrhova smještenih na zapadnoj strani Parka pružaju se prekrasni pogledi prema Kvarneru i otocima, ali i dijelu unutrašnjosti, dok se s onih koji su malo istočnije pruža bolji pogled prema unutrašnjosti i Lici. Za lijepa vremena s vrhova se mogu vidjeti Učka, Klek u Gorskom kotaru, pa i najviši vrh Velebita - Vaganski vrh (1757 m n.v.) u Nacionalnom parku Paklenica.

Prije nego što krenete na put svakako još jednom pročitajte naše savjete.

Polazna točka: Planinarski dom Zavižan

Do dva sata

Obilazak zavižanskih vrhova

Od Planinarskog doma Zavižan desetak minuta dugačak uspon vodi vas na vrh Vučjak (1644 m n.v.). Vrlo je jednostavno uspeti se i na Veliku kosu (1602 m n.v.) s koje se nešto strmijom stazom možete spustiti u Velebitski botanički vrt, obići ga kružnom stazom i vratiti se cestom ili stazom u planinarski dom. Za ovu šetnju potrebno je nešto manje od dva sata. Zahtjevnija je i duža varijanta uspon s Velike kose na 1622 m visok vrh Balinovac (na jednom se mjestu penjete pomoću klina!), te opet povratak s Balinovca niz sipar na kružnu stazu u Velebitski botanički vrt.

Do dva sata

Veliki Zavižan

Na Veliki Zavižan, najviši vrh Nacionalnog parka Sjeverni Velebit (1676 m n.v.) možete doći na dva načina. Kod ulaza u Velebitski botanički vrt započinje lakši uspon na vrh. Put vas vodi naizmjence šumom i livadama, a potkraj kroz klekovinu bora krivulja. Drugi je put, koji započinje u Velebitskom botaničkom vrtu, vrlo strm i bolje ga je iskoristiti za silazak s vrha. Sam je vrh kamenit i ogoljen, zbog čega se s njega pruža izvanredno lijep vidik.

 

Do četiri sata

Pivčevac

Od Planinarskog doma Zavižan planinarskom stazom možete se uspeti do vrha Veliki Pivčevac (1676 m n.v.) koji je dobio ime po tetrijebu ili "pivcu", kako ga zove lokalno stanovništvo. S vrha se pružaju široki vidici na čitav sjeverni Velebit, travnjake Krasnarska jezera, Hajdučke i Rožanske kukove i Mali Rajinac. S vrha vodi strma staza koja se spušta na cestu Zavižan – Veliki Lom kojom se možete vratiti do planinarskog doma. U neposrednoj blizini spoja planinarske staze s cestom nalazi se Vukušić snižnica - manja jama (1470-1450 m n.v.) smještena između stijena na mjestu gdje sunce nikada ne dopire. Stoga se u njoj snijeg zadržava i u ljetnim mjesecima, pa je u prošlosti bila važan izvor vode i leda za podgorsku obitelj Vukušić po kojoj je i dobila ime.

Čitav dan

Mali Rajinac – Rossijeva koliba

Oni koji žele provesti cijeli dan na kružnoj turi, mogu krenuti od Planinarskog doma Zavižan planinarskom stazom na najviši vrh sjevernog Velebita - Mali Rajinac (1699 m n.v.), u Parku prirode Velebit. Odande, spustivši se na cestu Zavižan – Veliki Lom, treba nastaviti preko Škrbinih draga i nakon uspona doći do Rossijeve kolibe te se poznatom Premužićevom stazom, uživajući u ljepoti okolnih kamenih kukova, vratiti prema Planinarskom domu Zavižan.

Polazna točka: Planinarska kuća Alan

Do dva sata

Buljma

Do Buljme vas od Planinarske kuće Alan vodi grebenska staza, a sam je vrh smješten na 1451 m n.v. S vrha se spuštate na južni dio Premužićeve staze, a potom se cestom možete vratiti do planinarske kuće. Za ovaj kratki izlet bez većih uspona, s lijepim pogledom na more i dolinu Mirova potrebno vam je oko 1,5 sat hoda.

Do dva sata

Alančić

Vrh Alančić (1612 m n.v.) udaljen je od Planinarske kuće Alan oko sat hoda Premužićevom stazom prema sjeveru. Travnat je i s njega se pruža predivan pogled kako na velik dio sjevernog i srednjeg Velebita tako i na more.

Do četiri sata

Zečjak

Za uspon na vrh Zečjak (1622 m n.v.) potrebno vam je oko dva sata hoda u jednom smjeru. Od Planinarske kuće Alan krenete cestom prema Štirovači, a potom Premužićevom stazom prema jugu, nakon čega slijedi uspon na Zečjak s kojega se možete vratiti istim putem ili se preko Kite na cestu spustiti kod prijevoja Veliki Alan. Zečjak je po visini drugi vrh srednjega Velebita, odmah iza Šatorine.

Do četiri sata

Veliki Golić – Goljak

Do vrha Goljak (1605 m n.v.) možete doći skrenuvši s ceste za Štirovaču na cestu prema Velikom Lubenovcu, nakon čega se brzo odvaja planinarski put prema Velikom Goliću i Goljaku. S Goljaka se pružaju lijepi vidici na Veliki Kozjak, Kitu, Bilenski padež te druge bliže i dalje vrhove. Ova je kružna staza atraktivna jer uglavnom prolazi travnjačkim površinama te nije pretjerano zahtjevna jer nema težih uspona.

Čitav dan

Veliki Lubenovac

Do Velikog Lubenovca, prekrasnog travnjaka s ostacima ljetnih stanova, možete doći tako da krenete od Alana Premužićevom stazom prema sjeveru te kod odvojka za Krajačev kuk skrenete desno i počnete se spuštati planinarskom stazom. Na Alan se možete vratiti planinarskom stazom, pa onda makadamskom cestom koja vas vodi uz travnjake Tudoreva. Za one koji žele malo zahtjevniji izlet, preporučujemo uspon na Veliki Kozjak do kojega se može doći planinarskom stazom s Velikog Lubenovca. Za ovaj dodatni uspon na jedan od najljepših vrhova ovoga dijela Velebita potrebno je oko dva sata hoda. S vrha se pruža prekrasan vidik na Veliki Lubenovac, Goljak, Hajdučke i Rožanske kukove, na sjever sve do Vučjaka i Planinarskog doma Zavižan.

Polazna točka: Premužićeva staza

Čitav dan

Ukoliko ste se odlučili na šetnju Premužićevom stazom, ovisno o vašoj kondiciji i mogućnosti organiziranja prijevoza, preporučujemo više mogućnosti obilaska. Jednodnevni izlet možete organizirati tako da krenete od sjevera (Zavižana) ili juga (Alana) do Rossijeve kolibe, za što vam je potrebno oko dva, odnosno tri sata. Na polaznu se točku možete vratiti istim putem ili se, ako ste raspoloženi i za planinarenje, spustiti preko Fabina doca prema Lubenovačkim vratima. Povratak prema Zavižanu moguć je preko Škrbinih draga, a prema Alanu preko Lubenovca i Tudoreva. Povratak će biti duži i trajat će 4-5 sati. Ukoliko imate mogućnost organiziranja prijevoza vozila ili želite koristiti uslugu prijevoza, preporučujemo da Premužićevom stazom prohodate dionicu između dva planinarska doma. Za to će vam biti potrebno 5-6 sati.

Tekst