Tekst

Poučne staze

Kako bi vam boravak u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit bio što zanimljiviji, duž nekih postojećih planinarskih staza i stočarskih putova osmislili smo i postavili poučne table koje će vas upoznati s prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog prostora.

Premužićeva staza

Duž dijela staze koji se nalazi u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit postavljeno je 26 poučnih tabli koje čine mozaik sastavljen od geologije, speleologije, živog svijeta i kulturne baštine ovog prostora. Želite li pogledati poučne table na Premužićevoj stazi kliknite ovdje (PDF, 9 MB)

Velebitski botanički vrt

Povodom obilježavanja 40. godišnjice osnutka, u Velebitskom botaničkom vrtu postavljeno je petnaest poučnih tabli na kojima možete bolje upoznati biljni svijet i njegovu raznolikost, ali i uvidjeti trud, entuzijazam i ljubav mnogih znanstvenika, stručnjaka, radnika, vrtlara koji su se brinuli o Vrtu. Želite li pogledati poučne table u Velebitskom botaničkom vrtu kliknite ovdje (PDF, 25 MB)

Kružna staza

Povodom proslave 10. obljetnice Parka postavljene su dvije staze – "Staza zviri" i "Trag čovika". One povezuju ulaz u Park na Babić Siči s Planinarskim domom Zavižan, čineći tako kružnu stazu. Obilazak ovih staza, uz obvezan posjet meteorološkoj postaji i Planinarskom domu Zavižan te Velebitskom botaničkom vrtu, izvrstan je način za organiziranje cjelodnevnog izleta. Želite li pogledati poučne table na ovim stazama kliknite ovdje (PDF, 20 MB)

"Staza zviri"

Ovo je najkraći put za dolazak pješice do Zavižana, a potrebno vrijeme hoda je oko 1,5 sat. Na ovoj stazi upoznat ćete se s dijelom zanimljivih životinja sjevernog Velebita, a neke od njih možda i ugledate ili opazite tragove njihove prisutnosti.

"Trag čovika"

Staza vodi primorskom stranom Velebita, prateći stare stočarske putove. Potrebno vrijeme hoda je oko tri sata. Šećući stazom možete se informirati o tegobnu načinu života ljudi koji su stoljećima obitavali na ovom prostoru.

Vremenske ćudi Zavižana

U jesen 2011. godine, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom postavljena je poučna staza posvećena meteorologiji, koja povezuje parkiralište podno Vučjaka s planinarskim domom i meteorološkom postajom Zavižan, te vodi dalje na sam vrh Vučjak. Na stazi je 17 poučnih tabli, a vrijeme potrebno za njen obilazak je oko pola sata. Staza je nadopuna istoimenoj poučnoj knjižici . Želite li pogledati poučne table na stazi „Vremenske ćudi Zavižana“ kliknite ovdje (PDF, 3.9 MB) .

 
 
Tekst