Tekst

Publikacije

Od svoga osnutka Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit radi na izdavanju informativnog i edukativnog materijala o Parku. Dosad smo tiskali nekoliko informativnih letaka i plakata te dva prirodoslovna vodiča. Izdali smo i multimedijalni DVD o Parku pod nazivom "Divljina, raznolikost, ljepota, sloboda". Brošure i leci su besplatni i namijenjeni su pružanju osnovnih informacija o Parku posjetiteljima i drugim zainteresiranim osobama. Publikacije se mogu nabaviti u Info-centrima Parka, kao i putem naše e-suvenirnice.

Brošure i letci

Plakati

Prirodoslovni vodiči

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit dosad je izdala dva prirodoslovna vodiča. U pripremi je i treći - vodič o drveću i grmlju Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Velebitski botanički vrt – oaza na 1500 m

Vodič po Velebitskom botaničkom vrtu pripremljen je u sklopu obilježavanja 40. obljetnice osnivanja Velebitskog botaničkog vrta. U prvom dijelu vodiča opisuje se povijest Vrta od osnutka do današnjih dana. U drugom je dijelu detaljno opisano i fotografijama prikazano 120 najčešćih, najzanimljivijih i najznačajnijih biljnih vrsta u Vrtu, a još 50 vrsta prikazano je fotografijama. Usto, vodič sadrži ilustracije za lakše prepoznavanje dijelova biljke, te tumač pojmova, kazalo botaničkih naziva i kartu Velebitskog botaničkog vrta. Vodič ima 364 stranice, a tekstovi su, uz hrvatski, prevedeni na engleski, njemački i talijanski jezik.

Autori tekstova su Vlatko Skorup, Sanja Kovačić, Dario Kremer i Darko Mihelj.

 

Od morskih plićaka do planine – geološki vodič po Nacionalnom parku Sjeverni Velebit

Geološki vodič "Od morskih plićaka do planine" sadrži osam poglavlja u kojima se, pored pregleda svih dosadašnjih geoloških istraživanja koja su se odvijala na području Parka, na izuzetno zanimljiv način, znanstveno-popularnim stilom, daje prikaz geoloških značajki Nacionalnog parka, geološke povijesti cijelog Velebita te geološke opise sedam odabranih staza u Parku.

Vodič sadrži 85 fotografija (od kojih je 25 fotografija mikrofosila), dvije geološke karte - geološku kartu M 1:50 000 za područje Parka i preglednu geološku kartu cijelog Velebita, geološku tablicu vremena, tri geološka profila, dva geološka stupa, skice kretanja Velebita od karbona do danas, slike rasporeda kopna i mora itd.
 
U javnosti je slabo poznato da je Velebit kao i sve dinarske planine građen od stijena koje su nastale u plitkom moru, stoga autori na jednostavan i zanimljiv način daju objašnjenje kako je od naslaga taloženih u morskim plićacima nastala planina Velebit. Vodič je također važan i za shvaćanje nastanka svih planina dinarskog spleta.

Osobita vrijednost ovog vodiča je i u tome što se radi o prvoj publikaciji s područja geologije u Republici Hrvatskoj koja je pisana na takav način.

Autori geološkog vodiča su dr. sc. Ivo Velić i prof. dr. sc. Josipa Velić.

Multimedijalni DVD

Multimediijalni DVD "Divljina, raznolikost, ljepota, sloboda” sastoji se od interaktivnog dijela "O Parku" u kojem se upoznaje sa prirodnim vrijednostima i kulturnom baštinom ovog prostora, "virtualne šetnje" Premužićevom stazom i Velebitskim botaničkim vrtom te kviza "Tko sam ja?", u kojem prema zvuku, tragu ili detalju sa slike prepoznajete o kojoj se životinji radi. DVD i sadrži promotivni 20-minutni film, bez naracije, koji vrlo efektno prikazuje Sjeverni Velebit kroz smjenu četiri godišnja doba. Promotivni DVD je dvojezičan (hrvatski i engleski), a potporu za realizaciju ovog projekta dobili smo od Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

 

Slikovnica "Ana i vila s Velebita"

Kroz priču o Ani, djevojčici iz grada, i njenoj baki koja je djetinjstvo provela na Velebitu, upoznajemo prostor Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Ova lijepo ilustrirana slikovnica s elementima fantazije napravljena je kao prilog obilježavanju desete obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Autor teksta i ilustracija je Tomica Bajsić.

 
Tekst